Wynik wyszukiwania w bazie Bibliografia Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego

Nowe wyszukiwanie

Zapytanie: WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Liczba odnalezionych rekordów: 7



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/7

Nr opisu: 0000093590
Tytuł oryginału: Możliwości wykorzystania karobu (Ceratonia siliqua) w sektorze żywnościowym i żywieniowym
Tytuł równoległy: Possibilities of utilizing carob (Ceratonia Siliqua) in food industry and nutrition
Autorzy: FILIP KŁOBUKOWSKI, MARIA ŚMIECHOWSKA, MAGDALENA SKOTNICKA.
Źródło: Zesz. Nauk. SGGW Probl. Rol. Świat. 2018; vol. 18, nr 2, s. 140-148, bibliogr. [23] poz., streszcz.. pol., ang.
ISSN: 2081-6960
Polskie hasła przedmiotowe:
  • karob
  • kakao
  • zastosowanie
  • wartość odżywcza
  • guma karobowa

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • carob
  • cocoa
  • application
  • nutritional value
  • carob gum

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 13.000
    DOI:




    2/7

    Nr opisu: 0000092502
    Tytuł oryginału: Uwarunkowania produkcji i wartość odżywcza produktów kakaowych
    Autorzy: FILIP KŁOBUKOWSKI, KAJA KARWOWSKA, MAGDALENA SKOTNICKA.
    Źródło: W: Żywność - tradycja i nowoczesność : procesy technologiczne a jakość żywności : XII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej / pod red. nauk. Karoliny M. Wójciak, Małgorzaty Karwowskiej
    Adres wydawniczy: Lublin : Towarzystwo Wydawnictw Naukowych "LIBROPOLIS" Sp. z o.o., 2018
    Opis fizyczny: S. 18-29 : Bibliogr. 16 poz., streszcz. pol.
    ISBN: 978-83-63761-75-2
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • kakao
  • polifenole
  • teobromina
  • właściwości prozdrowotne
  • wartość odżywcza

    Charakt. formalna: RKS
    Charakt. merytoryczna: MON
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 5.000


    3/7

    Nr opisu: 0000030311
    Tytuł oryginału: Wartość odżywcza wybranych nasion roślin strączkowych dostępnych na polskim rynku żywnościowym
    Tytuł równoległy: Nutrition value of the chosen legume seeds from the polish food market
    Autorzy: IZABELA ZDROJEWSKA, EWA MALINOWSKA, MAŁGORZATA GREMBECKA, D. Sawińska, PIOTR SZEFER.
    Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. 2006; t. 39, supl., s. 349-352, bibliogr. 13 poz., summ.
    ISSN: 0365-9445
    Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006 / red. supl. Maria Wardas, Katarzyna Pawłowska-Góral
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • nasiona roślin strączkowych
  • wartość odżywcza
  • składniki mineralne

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • legume seeds
  • nutrition value
  • mineral compounds

    Charakt. formalna: SUP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 4.000




    4/7

    Nr opisu: 0000026640
    Tytuł oryginału: Wybrane owoce morza jako składniki diety o wysokiej wartości odżywczej.
    Tytuł równoległy: Selected seafoods as the components of diet of high nutritional value
    Autorzy: IZABELA ZDROJEWSKA, ANNA LEBIEDZIŃSKA, PIOTR SZEFER.
    Źródło: Rocz. Państw. Zakł. Hig. 2005; t. 56, nr 2, s. 131-137, bibliogr. 25 poz., summ.
    ISSN: 0035-7715
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • wartość odżywcza
  • dieta
  • skorupiaki
  • białko
  • tłuszcz
  • witamina B6
  • niacyna

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • nutritional value
  • diet
  • seafood
  • protein
  • fat
  • vitamin B6
  • niacin

    Charakt. formalna: ARP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 4.000
    Index Copernicus: 5.070
    Inne bazy podające opis:
  • Medline
  • Polska Bibliografia Lekarska
  • Scopus

    http://www.pzh.gov.pl/biblioteka/roczniki/index.html




    5/7

    Nr opisu: 0000018882
    Tytuł oryginału: Wartość odżywcza wybranych nasion oraz innych dodatków używanych do wyrobu pieczywa, produktów zbożowych oraz cukierniczych
    Tytuł równoległy: Nutrition value of seeds and the others supplements using for bread, corn and confectionery production
    Autorzy: IZABELA ZDROJEWSKA, PIOTR SZEFER.
    Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. 2003; t. 36, supl., s. 71-76, bibliogr. 11 poz., summ.
    ISSN: 0365-9445
    Uwagi: - Wartość zdrowotna i zanieczyszczenia żywności, Gdańsk, 18-19 września 2003
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • nasiona
  • produkty zbożowe
  • wartość odżywcza
  • substancje wzbogacające

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • seeds
  • corn products
  • nutrition value
  • increased substances

    Charakt. formalna: SUP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 3.000
    Index Copernicus: 4.080




    6/7

    Nr opisu: 0000018288
    Tytuł oryginału: Stan odżywienia i parametry lipidowe kobiet z BMI > 25
    Tytuł równoległy: Nutritional status and lipids parameters of women with BMI > 25
    Autorzy: CELINA MATEŃCZUK, EWA ALEKSANDROWICZ-WRONA, WIESŁAWA ŁYSIAK-SZYDŁOWSKA.
    Źródło: Żyw. Człow. Metab. 2002; t. 29, supl., s. 299-302, bibliogr. 3 poz., [streszcz.], [summ.]
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • otyłość
  • kobiety
  • całodzienne racje pokarmowe
  • wartość odżywcza
  • antropometryczna ocena stanu odżywienia
  • parametry lipidowe

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • obesity
  • women
  • anthropometric assessment of nutritional status
  • nutritional quality of daily food rations
  • lipid parameters

    Charakt. formalna: SUP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 2.000
    Index Copernicus: 2.910


    7/7

    Nr opisu: 0000013398
    Tytuł oryginału: Oznaczenia dostępnej cysteiny metodą Zahler-Clelanda miernikiem oceny wartości odżywczej białka ryb.
    Tytuł równoległy: Determination of available cysteine by the Zahler-Cleland method for fish protein nutritive value assessment /.
    Autorzy: EULALIA LIPKA, ZENON GANOWIAK.
    Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. 1995; t. 28, nr 3, s. 217-221, bibliogr. 8 poz., summ.
    ISSN: 0365-9445
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • białko rybne
  • oznaczanie
  • wartość odżywcza
  • dostępna cysteina

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • determination in animal tissue
  • fish protein
  • biological value
  • available cysteina

    Charakt. formalna: ARP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed



    stosując format:




  • Nowe wyszukiwanie
    Wyszukiwanie w bazie bibliograficznej GUMed

    Strona WWW BG GUMed