Wynik wyszukiwania w bazie Bibliografia Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego
Nowe wyszukiwanie
Zapytanie:
ŻYWNOŚĆ
Liczba odnalezionych rekordów:
10
Przejście do opcji zmiany formatu
|
Wyświetlenie wyników w wersji do druku
1/10
Nr opisu:
0000099041
Tytuł oryginału:
Możliwość wykorzystania wybranych substancji wysokobłonnikowych w projektowaniu żywności sycącej [Dokument elektroniczny]
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, MAGDALENA
PIESZKO
, KAJA
KARWOWSKA
.
Źródło:
W:
XXVIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne : Innowacyjne podejście do bezpiecznej żywności i racjonalnego żywienia, Gdańsk, 28-29 września 2020 : program oraz streszczenia wystąpień konferencyjnych
Opis fizyczny:
S. 38 : Bibliogr. 1 poz.
Uwagi:
Dostępny w Internecie: https://cloud.gumed.edu.pl/s/2Tp3gTci9YTJpmp pdfviewer [dostęp: 5.10.2020]
ISBN:
978-83-65098-88-7
Polskie hasła przedmiotowe:
błonnik pokarmowy
żywność
sytość
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
2/10
Nr opisu:
0000094959
Tytuł oryginału:
Substancje o działaniu antyoksydacyjnym w żywności pochodzenia roslinnego i metody ich ekstrakcji [Dokument elektroniczny]
Tytuł równoległy:
Substances with antioxidant activity from food of plant origin and methods of their extraction
Autorzy:
Joanna
Brzezińska
, Daria
Błażejewicz
, MAŁGORZATA
GREMBECKA
, JUSTYNA
BRZEZICHA-CIROCKA
, PIOTR
SZEFER
.
Źródło:
Bromat. Chem. Toksykol.
2018; t. 51, nr 4, s. 302-308, bibliogr. 23 poz., streszcz. pol.
ISSN:
0365-9445
Uwagi:
Dostępny w Internecie: http://ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/27815 [dostęp: 21.03.2019]
Polskie hasła przedmiotowe:
antyoksydanty
ekstrakcja
żywność
wolne rodniki
stres oksydacyjny
Angielskie hasła przedmiotowe:
antioxidants
extraction
food
free radicals
oxidative stress
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej
Punktacja ministerstwa:
6.000
http://ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/27815
3/10
Nr opisu:
0000081998
Tytuł oryginału:
Znaczenie autentyczności produktów żywnościowych i kosmetycznych
Tytuł równoległy:
The importance of authenticity of food products and cosmetic
Autorzy:
MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
Szkice Hum.
2014; t. 14, nr 4, s. 369-385, bibliogr. 37 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
1642-6363
Polskie hasła przedmiotowe:
żywność
kosmetyki
autentyczność
identyfikowalność
Angielskie hasła przedmiotowe:
food
cosmetics
authenticity
traceability
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
5.000
http://osw.olsztyn.pl/pliki/2015/02/SZKICE-36.pdf
4/10
Nr opisu:
0000058327
Tytuł oryginału:
Opracowanie metody oznaczania zawartości azotanów (III) i (V) w przetworach mięsnych z zastosowaniem kapilarnej elektroforezy strefowej
Tytuł równoległy:
Determination of nitrates(III) and (V) in meat products by capillary zone electrophoresis
Autorzy:
ILONA
OLĘDZKA
, LUCYNA
KONIECZNA
.
Źródło:
Bromat. Chem. Toksykol.
2009; t. 42, nr 3, s. 503-507, bibliogr. 12 poz. streszcz. ang. pol.
ISSN:
0365-9445
Polskie hasła przedmiotowe:
azotany
azotyny
żywność
elektroforeza kapilarna
Angielskie hasła przedmiotowe:
nitrates
nitrites
food
capillary electrophoresis
Charakt. formalna:
ARP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
6.000
Inne bazy podające opis:
SciFinder
Polska Bibliografia Lekarska
5/10
Nr opisu:
0000026226
Tytuł oryginału:
Pozostałości kokcydiostatyków w tkankach jadalnych drobiu.
Tytuł równoległy:
The residues of coccidiostatics in edible tissues of poultry
Autorzy:
PIOTR
KOWALSKI
, ILONA
OLĘDZKA
.
Źródło:
Bromat. Chem. Toksykol.
2005; t. 38, supl., s. 391-394, bibliogr. 8 poz., summ.
ISSN:
0365-9445
Uwagi:
- Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Żywność, żywienie - nowe wyzwania", Białystok, 23-24 czerwca 2005
Polskie hasła przedmiotowe:
kokcydioza
nifursol
tkanki zwierząt
żywność
elektroforeza kapilarna
Angielskie hasła przedmiotowe:
coccidiosis
nifursol
animal tissues
food
capillary electrophoresis
Charakt. formalna:
SUP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej
Punktacja ministerstwa:
4.000
Index Copernicus:
4.080
Inne bazy podające opis:
Polska Bibliografia Lekarska
6/10
Nr opisu:
0000018878
Tytuł oryginału:
Ocena przydatności ASA, IR oraz
1
H-NMR w oznaczaniu polidimetylosiloksanów w wybranych środkach spożywczych
Tytuł równoległy:
Estimate of utility method AAS, IR and
1
H-NMR to determination polydimethylsiloxaned in food samples
Autorzy:
KRYSTYNA
MOJSIEWICZ-PIEŃKOWSKA
.
Źródło:
Bromat. Chem. Toksykol.
2003; t. 36, supl., s. 367-374, bibliogr. 21 poz., summ.
ISSN:
0365-9445
Uwagi:
- Wartość zdrowotna i zanieczyszczenia żywności, Gdańsk, 18-19 września 2003
Polskie hasła przedmiotowe:
oznaczanie polidimetylosiloksanów
ASA
IR
1
H-NMR
żywność
Angielskie hasła przedmiotowe:
polydimethylsiloxanes determination
AAS
IR
1
H-NMR
food
Charakt. formalna:
SUP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
3.000
Index Copernicus:
4.080
7/10
Nr opisu:
0000018659
Tytuł oryginału:
Zastosowanie ASA, IR oraz
1
H-NMR do oznaczania polidimetylosiloksanów w próbkach żywności
Autorzy:
KRYSTYNA
MOJSIEWICZ-PIEŃKOWSKA
, ZYGMUNT
JAMRÓGIEWICZ
, JERZY
ŁUKASIAK
.
Źródło:
Bromat. Chem. Toksykol.
2003; t. 36, nr 1, s. 43-50, bibliogr. 29 poz., streszcz., summ.
ISSN:
0365-9445
Polskie hasła przedmiotowe:
silikony
oznaczanie polidimetylosiloksanów
ASA
IR
1
H-NMR
żywność
Angielskie hasła przedmiotowe:
silicone
polydimethylsiloxanes determination
AAS
IR
1
H-NMR
food
Charakt. formalna:
ARP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
3.000
Index Copernicus:
4.080
8/10
Nr opisu:
0000017566
Tytuł oryginału:
Analiza specjacyjna nieorganicznych form selenu w środkach spożywczych.
Tytuł równoległy:
Speciation analysis for inorganic selenium in foodstuffs
Autorzy:
WOJCIECH
DEJNEKA
.
Źródło:
Bromat. Chem. Toksykol.
2002; t. 35, nr 3, s. 215-221, bibliogr. 29 poz., summ.
ISSN:
0365-9445
Polskie hasła przedmiotowe:
selen
analiza
specjacja
żywność
Angielskie hasła przedmiotowe:
selenium
analysis
speciation
foods
Charakt. formalna:
ARP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
3.000
Index Copernicus:
4.100
Inne bazy podające opis:
Polska Bibliografia Lekarska
9/10
Nr opisu:
0000012716
Tytuł oryginału:
Żywność - mikrobiologiczne i pasożytnicze zagrożenia zdrowotne
Autorzy:
ZENON
GANOWIAK
.
Źródło:
Bromat. Chem. Toksykol.
1997; t. 30, nr 3, s. 213-225, bibliogr. 27 poz.
ISSN:
0365-9445
Polskie hasła przedmiotowe:
żywność
skażenia
bakterie beztlenowe
wirusy
priony
pasożyty
Angielskie hasła przedmiotowe:
food allergy
contamination
bacterie
viruses
prions
parasites
Charakt. formalna:
ARP
10/10
Nr opisu:
0000012993
Tytuł oryginału:
E-900 - Polidimetylosiloksany jako problem toksykologiczny
Autorzy:
JERZY
ŁUKASIAK
, B.
Falkiewicz
, EWA
DĄBROWSKA (lek.)
, M.
Stołyhwo
.
Źródło:
Bromat. Chem. Toksykol.
1996; t. 29, nr 3, s. 199-204, bibliogr. 40 poz.
ISSN:
0365-9445
Polskie hasła przedmiotowe:
polidimetylosiloksany
biodegradacja
efekty toksyczne
żywność
leki przeciwgrzybicze
Angielskie hasła przedmiotowe:
polydimethylosiloxanes
biodegradation
toxicological effects
nutrition drugs
Charakt. formalna:
ARP
stosując format:
standardowy
skrócony
pełny
standardowy z etykietami pól
skrócony z etykietami pól
pełny z etykietami
standardowy bez etykiet
skrócony bez etykiet
skrócony z etykietami i pkt.
kontrolny
Nowe wyszukiwanie
Wyszukiwanie w bazie bibliograficznej GUMed
Strona WWW BG GUMed