Wynik wyszukiwania w bazie Bibliografia Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego

Nowe wyszukiwanie

Zapytanie: STEINKA IZABELA
Liczba odnalezionych rekordów: 32



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/32

Nr opisu: 0000080318
Tytuł oryginału: Związek pomiędzy mikroflorą jelitową a otyłością
Tytuł równoległy: Relationship between gut microbiota and obesity
Autorzy: Joanna Dziewiatowska, AGATA JANCZY, IZABELA STEINKA, MAGDALENA PIESZKO, SYLWIA MAŁGORZEWICZ.
Źródło: Forum Zab. Metab. 2014; t. 5, nr 1, s. 20-25, bibliogr. 22 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN: 2081-2450
Polskie hasła przedmiotowe:
  • mikroflora jelitowa
  • otyłość
  • dieta

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • gut microbiota
  • obesity
  • diet

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 5.000
    https://journals.viamedica.pl/forum_zaburzen_metabolicznych/article/view/38765




    2/32

    Nr opisu: 0000081719
    Tytuł oryginału: Badanie obecności antybiotykoopornych grzybów drożdżopodobnych w mięsie mielonym
    Tytuł równoległy: Test of the presence of antibiotic-resistant yeast in minced meat
    Autorzy: IZABELA STEINKA, AGATA JANCZY.
    Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. 2014; t. 95, nr 1, s. 192-195, bibliogr. 18 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 1895-4316
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • lekooporność
  • Candida
  • mięso mielone

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • antifungal resistance
  • Candida
  • minced meat

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 7.000
    http://www.phie.pl/pdf/phe-2014/phe-2014-1-192.pdf




    3/32

    Nr opisu: 0000078662
    Tytuł oryginału: Znaczenie czynników abiogennych w transmisji mikroflory w warunkach szpitalnych
    Tytuł równoległy: The role of abiogenic factors in the transmission of microflora in hospital settings
    Autorzy: IZABELA STEINKA.
    Źródło: Ann. Acad. Med. Gedan. 2013; t. 43, s. 165-174, bibliogr. 41 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 0303-4135
    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    https://annales.gumed.edu.pl/articles/152




    4/32

    Nr opisu: 0000078613
    Tytuł oryginału: Ocena antybiotykooporności szczepów gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus) izolowanych z mięsa mielonego
    Tytuł równoległy: Evaluation of antibiotic resistance of Staphylococcus aureus isolated from minced meat
    Autorzy: IZABELA STEINKA, AGATA JANCZY.
    Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. 2013; t. 46, nr 2, s. 211-215, bibliogr. 10 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 0365-9445
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • antybiotykooporność
  • Staphylococcus aureus
  • produkty pochodzenia zwierzęcego

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • antibiotic resistance
  • Staphylococcus aureus
  • meat products

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 5.000
    http://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2013/2/BR%202-2013%20-%20s.%20211-215.pdf


    5/32

    Nr opisu: 0000075555
    Tytuł oryginału: Biostatyczne właściwości herbat wieloskładnikowych
    Tytuł równoległy: Biostatic properties of multicomponent tea
    Autorzy: IZABELA STEINKA.
    Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. 2012; t. 45, nr 3, s. 538-542, bibliogr. 16 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 0365-9445
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • biostatyka
  • mieszaniny herbat
  • napary wodne
  • Staphylococcus aureus

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • biostatic
  • tea mixture
  • water infusion
  • Staphylococcus aureus

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 4.000
    http://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/14570




    6/32

    Nr opisu: 0000075710
    Tytuł oryginału: Zastosowanie probiotyków w profilaktyce chorób infekcyjnych
    Tytuł równoległy: Use of probiotics for prevention of infectious diseases
    Autorzy: IZABELA A. STEINKA.
    Źródło: Forum Zakaż. 2012; t. 3, nr 4, s. 113-119, bibliogr. 70 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 2082-0623
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • antagonizm
  • infekcje
  • mikroflora
  • patogeny
  • probiotyki
  • profilaktyka

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • antagonism
  • infections
  • micro-flora
  • pathogens
  • probiotics
  • prophylaxis

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 3.000
    http://evereth.home.pl/archiwum-pdf/FZ/2012/4/2.pdf




    7/32

    Nr opisu: 0000075557
    Tytuł oryginału: Prognozowanie mikrobiologiczne jako narzędzie oceny jakości kwasowych serów niedojrzewających
    Tytuł równoległy: Microbiological prognostic as a tool for assessment of non-ripening lactic acid cheese quality
    Autorzy: IZABELA STEINKA.
    Źródło: Przegl. Mlecz. 2012, nr 4, s. 10-14, bibliogr. 30 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 0478-6599
    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    http://www.mleczarstwo.com/s30,magid4_nrid257,przeglad_mleczarski.html




    8/32

    Nr opisu: 0000075556
    Tytuł oryginału: Mikroflora opakowań stosowanych do żywności
    Tytuł równoległy: Food packaging microflori
    Autorzy: I[ZABELA] STEINKA.
    Źródło: W: XXVII Zjazd Polskiego Towarzystwa Mikrobiologów "Drobnoustroje bez granic", Lublin, 5-8 września 2012 : program, streszczenia
    Opis fizyczny: S. 82-83
    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed


    9/32

    Nr opisu: 0000075518
    Tytuł oryginału: Conjugated linoleic acid and the atherosclerosis in animal models : review
    Autorzy: AGATA JANCZY, IZABELA STEINKA.
    Źródło: Zesz. Nauk. Akad. Mor. Gdyn. 2012, nr 74, s. 23-29, bibliogr. 22 poz., streszcz. ang.
    ISSN: 1644-1818
    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: ENG
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 2.000
    http://zeszyty.am.gdynia.pl/artykul-146.html




    10/32

    Nr opisu: 0000073164
    Tytuł oryginału: Wybrane aspekty stosowania probiotyków
    Tytuł równoległy: Choosen aspects of probiotic use
    Autorzy: IZABELA STEINKA.
    Źródło: Ann. Acad. Med. Gedan. 2011; t. 41, s. 97-108, bibliogr. 45 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 0303-4135
    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 4.000
    https://annales.gumed.edu.pl/articles/124


    11/32

    Nr opisu: 0000073437
    Tytuł oryginału: Typowanie wskaźnika jakości mikrobiologicznej herbat czarnych
    Tytuł równoległy: Indicator of black microbial quality determinations
    Autorzy: IZABELA STEINKA, Ł. Misiewicz, A. Kukułowicz.
    Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. 2011; t. 44, nr 3, s. 694-699, bibliogr. 15 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 0365-9445
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • herbaty czarne
  • grzyby strzępkowe
  • wskaźniki jakości
  • Uclodium chartarum

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • black tea
  • filamentous moulds
  • quality
  • indicator
  • Uclodium chartarum

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: POL
    http://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/14027




    12/32

    Nr opisu: 0000073427
    Tytuł oryginału: Mikrobiologia żywności i materiałów przemysłowych
    Autorzy: IZABELA STEINKA.
    Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej w Gdyni, 2011
    Opis fizyczny: 294 s. : il., tab; 23cm - bibliogr. 526 poz.
    ISBN: 978-83-7421-142-0
    Charakt. formalna: KS
    Język publikacji: POL


    13/32

    Nr opisu: 0000073435
    Tytuł oryginału: Wybrane aspekty jakości żywności niekonwencjonalnej
    Autorzy: IZABELA STEINKA, A. Kukułowicz.
    Źródło: W: Jakość i bezpieczeństwo żywności : kształtowanie jakości żywieniowej w procesach technologicznych / pod red. D. Nowak
    Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2011
    Opis fizyczny: S. 169-183 : Bibliogr. 39 poz.
    ISBN: 978-83-7583-279-2
    Charakt. formalna: RKS
    Język publikacji: POL


    14/32

    Nr opisu: 0000073438
    Tytuł oryginału: Jakość higieniczna produktów i urządzeń vendingowych przeznaczonych do sprzedaży gorących napojów
    Tytuł równoległy: Hygienic quality of vending products and vending machines for selling hot drinks
    Autorzy: IZABELA STEINKA, A. Kukułowicz, A. Sznajdrowska.
    Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. 2011; t. 92, nr 4, s. 924-927, bibliogr. 14 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 1895-4316
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • automaty
  • gorące napoje
  • gronkowce
  • grzyby strzępkowe
  • czystość urządzeń

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • vending machines
  • hot drinks staphylococci
  • filamentous fungi
  • dean equipment

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: POL
    http://www.phie.pl/phe.php?opc=AR&lng=pl&art=698




    15/32

    Nr opisu: 0000073423
    Tytuł oryginału: Jakość mikrobiologiczna mlecznych produktów dietetycznych
    Tytuł równoległy: Microbiological quality of dietary milk products
    Autorzy: IZABELA STEINKA, A. Kukułowicz.
    Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. 2011; t. 92, nr 1, s. 44-47, bibliogr. 14 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 1895-4316
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • mleczne produkty dietetyczne
  • bakterie fermentacji mlekowej
  • bakterie chorobotwórcze
  • bezpieczeństwo zdrowotne

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • dietary milk products
  • LAB
  • pathogenetic bacteria
  • health safety

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 6.000
    http://www.phie.pl/phe.php?opc=AR&lng=pl&art=522




    16/32

    Nr opisu: 0000073426
    Tytuł oryginału: Zmiany jakości serów twarogowych dostępnych w sieciach handlowych w okresie ostatnich kilkunastu lat
    Autorzy: IZABELA STEINKA, A. Kukułowicz.
    Źródło: Przegl. Mlecz. 2011, nr 11, s. 14-18, bibliogr. 18 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 0478-6599
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • twarogi
  • jakość
  • mikroflora
  • optymalizacja

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • lactic acid cheese
  • quality
  • microflora
  • optimalization

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: POL
    http://www.mleczarstwo.com/s30,magid4_nrid238,przeglad_mleczarski.html


    17/32

    Nr opisu: 0000073439
    Tytuł oryginału: Effect of a mixing tea and Kalanchoe on growth of Stapchylococcus aureus
    Autorzy: IZABELA STEINKA, A. Kukułowicz.
    Źródło: W: Safety in food production chain / ed. G. Krasnowska, A. M. Salejda
    Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2011
    Opis fizyczny: S. 177-183 : Bibliogr. [18 poz.]
    ISBN: 978-83-7717-071-7
    Charakt. formalna: RKS
    Język publikacji: POL


    18/32

    Nr opisu: 0000073440
    Tytuł oryginału: Effects of selected plants on the survival of Staphylococcus aureus
    Autorzy: IZABELA STEINKA, A. Kukułowicz.
    Źródło: W: Science against microbial pathogenes: communicating current research and technological advances. Vol. 2 / ed. A. Méndez-Vilas
    Adres wydawniczy: Badajoz : Formatex Research Center, 2011
    Opis fizyczny: S.1186-1194 : Bibliogr. 75 poz., streszcz. ang.
    ISBN: 978-84-939843-2-8
    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • plants
  • phytochemical
  • phytoncides
  • Staphylococcus aureus
  • biostatic activity

    Charakt. formalna: RKS
    Język publikacji: ENG


    19/32

    Nr opisu: 0000073425
    Tytuł oryginału: Nowe trendy w prognozowaniu bezpieczeństwa żywności
    Autorzy: IZABELA STEINKA.
    Źródło: Zesz. Nauk. Akad. Mor. Gdyn. 2011, nr 68, s. 47-56, bibliogr. 23 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 1644-1818
    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: POL
    http://zeszyty.am.gdynia.pl/artykul-96.html


    20/32

    Nr opisu: 0000073424
    Tytuł oryginału: The influence of lactic acid cheese components on the selected properties of polyamide/polyethylene laminates
    Autorzy: IZABELA STEINKA, M. Morawska, A. Kukułowicz.
    Źródło: Zesz. Nauk. Uniw. Ekonom. Pozn. 2011, nr 186, s. 56-66, bibliogr. [18 poz.], streszcz. ang., pol.
    ISSN: 1689-7374
    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • good packaging
  • interactions packaging-product
  • overal migration

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: ENG


    21/32

    Nr opisu: 0000060960
    Tytuł oryginału: Innowacje technologiczne a bezpieczeństwo żywności
    Tytuł równoległy: Technology innovations as a factor of food safety
    Autorzy: IZABELA STEINKA.
    Źródło: Ann. Acad. Med. Gedan. 2009; t. 39, s. 123-132, bibliogr. 20 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 0303-4135
    Charakt. formalna: ARP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 2.000




    22/32

    Nr opisu: 0000060961
    Tytuł oryginału: Akceptacja żywności niekonwencjonalnej przez młodych konsumentów
    Autorzy: IZABELA STEINKA.
    Źródło: Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2009; R. 16, nr 4, s. 218-225, bibliogr. 10 poz., streszcz. pol.
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • akceptacja
  • żywność niekonwencjonalna
  • studenci

    Charakt. formalna: ARP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 9.000




    23/32

    Nr opisu: 0000052129
    Tytuł oryginału: Biostatyczne oddziaływanie miazgi i roztworów roślinnych na gronkowce
    Tytuł równoległy: The biostatic influence of plant pulp and solutions on staphylococci
    Autorzy: IZABELA STEINKA, A. Kukułowicz.
    Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. 2008; t. 41, nr 2, s. 191-196, bibliogr. 15 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 0365-9445
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • gronkowce
  • hamowanie wzrostu
  • zioła
  • owoce
  • warzywa

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • staphylococci
  • growth inhibitions
  • herbs
  • fruits
  • vegetables

    Charakt. formalna: ARP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 4.000




    24/32

    Nr opisu: 0000052639
    Tytuł oryginału: Problemy z wdrożeniem nowego asortymentu serów podpuszczkowo-kwasowych
    Tytuł równoległy: Problems with implementation of a new assortment of cottage cheese
    Autorzy: IZABELA STEINKA.
    Źródło: W: Innowacje i innowacyjność w sektorze agrobiznesu. T. 2 : Rodzaje innowacji. / red. nauk. Mieczysław Adamowicz
    Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2008
    Opis fizyczny: S. 31-43 : Bibliogr. 12 poz., streszcz. pol., ang.
    ISBN: 9788372449627
    Charakt. formalna: RKS
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 3.000


    25/32

    Nr opisu: 0000052236
    Tytuł oryginału: Lactic acid cheese safety
    Autorzy: IZABELA STEINKA.
    Adres wydawniczy: New York : Nova Science Publishers, 2008
    Opis fizyczny: 114 s. : il., tab.; 23 cm - Bibliogr. s. 99-108
    ISBN: 978-1-60456-244-6
    Charakt. formalna: KS
    Język publikacji: ENG
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 24.000


    26/32

    Nr opisu: 0000052130
    Tytuł oryginału: Możliwość zastosowania techniki PCR do wykrywania Staphylococcus aureus w twarogach
    Autorzy: IZABELA STEINKA.
    Źródło: W: Nowoczesne metody analityczne w zapewnieniu jakości i bezpieczeństwa żywności : VI Konferencja Naukowa z cyklu : Jakość i bezpieczeństwo żywności, Warszawa, 6-7 grudnia 2007
    Opis fizyczny: S. 127-128
    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed


    27/32

    Nr opisu: 0000040456
    Tytuł oryginału: Economic aspects of production of cottage cheese depending on technology of production
    Autorzy: J. Stankiewicz, IZABELA STEINKA.
    Źródło: Pol. J. Nat. Sci. 2007, suppl. 4, s. 237-241, bibliogr. [5 poz.], streszcz. ang., pol.
    ISSN: 1643-9953
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • sery twarogowe
  • koszty produkcji serów twarogowych
  • technologia produkcji serów twarogowych

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • cottage cheeses
  • production cost of cottage cheeses
  • production technology

    Charakt. formalna: SUP
    Język publikacji: ENG


    28/32

    Nr opisu: 0000040455
    Tytuł oryginału: The influence of freezing storage conditions of the aloes pulp on their biostatic activity for yeasts
    Autorzy: IZABELA STEINKA, A. Kukułowicz.
    Źródło: Pol. J. Nat. Sci. 2007, suppl. 4, s. 113-119, bibliogr. [11 poz.], streszcz. ang., pol.
    ISSN: 1643-9953
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • aloes
  • miazga
  • drożdże
  • zamrażanie
  • efekt biostatyczny

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • aloe
  • pulp
  • yeasts
  • freezing
  • biostatic effect

    Charakt. formalna: ARP
    Język publikacji: ENG


    29/32

    Nr opisu: 0000040453
    Tytuł oryginału: Wpływ czynników mikrobiologicznych na masę laminatów stosowanych do pakowania twarogów
    Tytuł równoległy: The influence of microbiological factors on the mass of plastics laminates used for packaging of lactic acid cheese
    Autorzy: IZABELA STEINKA.
    Źródło: Rocz. Państw. Zakł. Hig. 2007; t. 58, nr 2, s. 459-469, bibliogr. 25 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 0083-7715
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • tworzywa sztuczne
  • materiały opakowaniowe
  • masa
  • twarogi
  • mikroflora powierzchniowa

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • plactics
  • packaging materials
  • mass
  • lactic acid cheese
  • surface micro-flora

    Charakt. formalna: ARP
    Język publikacji: POL


    30/32

    Nr opisu: 0000040460
    Tytuł oryginału: Organoleptic assessment of chosen properties of lactic acid cheese
    Autorzy: IZABELA STEINKA, M. Nowaczyk.
    Źródło: Tovari í Rinki 2007, nr 1, s. 64-68, bibliogr. w przyp.
    ISSN: 1998-2666
    Charakt. formalna: ARZ
    Język publikacji: ENG


    31/32

    Nr opisu: 0000040457
    Tytuł oryginału: Ekonomiczne aspekty produkcji serów twarogowych w zależności od technologii produkcji
    Autorzy: J. Stankiewicz, IZABELA STEINKA.
    Źródło: W: XXXVIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN : Żywność a jakość życia : uwarunkowania technologiczne, higieniczne, żywieniowe i kulturowe, Olsztyn, 20-21 wrzesień 2007 r. : streszczenia wykładów i komunikatów
    Opis fizyczny: S. 265
    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL


    32/32

    Nr opisu: 0000040458
    Tytuł oryginału: Wpływ mrożenia miazgi aloesowej na biostatyczne oddziaływanie w stosunku do Candida albicans
    Autorzy: IZABELA STEINKA, A. Kukułowicz.
    Źródło: W: XXXVIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN : Żywność a jakość życia : uwarunkowania technologiczne, higieniczne, żywieniowe i kulturowe, Olsztyn, 20-21 wrzesień 2007 r. : streszczenia wykładów i komunikatów
    Opis fizyczny: S. 95
    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL

    stosując format:




  • Nowe wyszukiwanie
    Wyszukiwanie w bazie bibliograficznej GUMed

    Strona WWW BG GUMed