Wynik wyszukiwania w bazie Bibliografia Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego

Nowe wyszukiwanie

Zapytanie: ŚMIECHOWSKA MARIA
Liczba odnalezionych rekordów: 46



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/46

Nr opisu: 0000099278
Tytuł oryginału: Bezpieczeństwo żywności i żywienia
Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, FILIP KŁOBUKOWSKI, MARIA ŚMIECHOWSKA.
Źródło: W: Żywienie kliniczne : praktyczne zagadnienia. T. 1 / pod red. SYLWII MAŁGORZEWICZ
Adres wydawniczy: Lublin : Wydawnictwo Czelej Sp. z o.o., 2020
Opis fizyczny: S. 4-28 : Bibliogr. 35 poz.
ISBN: 978-83-7563-295-8
Charakt. formalna: RKS
Charakt. merytoryczna: MON
Język publikacji: POL
Afiliacja GUMed


2/46

Nr opisu: 0000097467
Tytuł oryginału: Determination of factors influencing the supply of cocoa beans
Tytuł równoległy: Określanie czynników wpływających na podaż ziarna kakaowego
Autorzy: MARIA ŚMIECHOWSKA, FILIP KŁOBUKOWSKI.
Źródło: Intercathedra 2019, nr 40/3, s. 297-306, bibliogr. 46 poz., streszcz. ang., pol.
ISSN: 1640-3622
Polskie hasła przedmiotowe:
  • ziarno kakaowe
  • dostawa kakao
  • zmiana klimatu

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • cocoa beans
  • cocoa supply
  • climate change

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: ENG
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 5.000
    DOI:
    https://www1.up.poznan.pl/intercathedra/files/Intercathedra_3(40)2019__Smiechowska.pdf




    3/46

    Nr opisu: 0000095466
    Tytuł oryginału: Tea production and its forecasts, and the possibility of tea cultivation in the context of environmental requirements in China
    Autorzy: KAJA KARWOWSKA, MAGDALENA SKOTNICKA, MARIA ŚMIECHOWSKA.
    Źródło: Zesz. Nauk. SGGW Probl. Rol. Świat. 2019; vol. 19, nr 1, s. 180-191, bibliogr. [33] poz., streszcz. ang.
    ISSN: 2081-6960
    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • tea
  • plantations
  • crop types
  • climate changes
  • local ecosystems

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 5.000
    DOI:




    4/46

    Nr opisu: 0000093590
    Tytuł oryginału: Możliwości wykorzystania karobu (Ceratonia siliqua) w sektorze żywnościowym i żywieniowym
    Tytuł równoległy: Possibilities of utilizing carob (Ceratonia Siliqua) in food industry and nutrition
    Autorzy: FILIP KŁOBUKOWSKI, MARIA ŚMIECHOWSKA, MAGDALENA SKOTNICKA.
    Źródło: Zesz. Nauk. SGGW Probl. Rol. Świat. 2018; vol. 18, nr 2, s. 140-148, bibliogr. [23] poz., streszcz.. pol., ang.
    ISSN: 2081-6960
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • karob
  • kakao
  • zastosowanie
  • wartość odżywcza
  • guma karobowa

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • carob
  • cocoa
  • application
  • nutritional value
  • carob gum

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 13.000
    DOI:




    5/46

    Nr opisu: 0000094229
    Tytuł oryginału: The problem of food waste in different types of households on the example of the residents of Poland and Polish people residing in the United Kingdom : pilot study
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, KAJA KARWOWSKA, MARIA ŚMIECHOWSKA.
    Źródło: Zeszyt. Nauk. SGGW. Probl. Rol. Świat. 2018; vol. 18, nr 3, s. 282-294, bibliogr. [42] poz., streszcz. ang.
    ISSN: 2081-6960
    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • waste food
  • household

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: ENG
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 13.000
    DOI:




    6/46

    Nr opisu: 0000089821
    Tytuł oryginału: Bezpieczeństwo informacyjne : nowe kryterium jakości żywności w komunikacji rynkowej z konsumentem
    Tytuł równoległy: Information safety : a novel criterion of food quality in market communication with the consumer
    Autorzy: MARIA ŚMIECHOWSKA, FILIP KŁOBUKOWSKI.
    Źródło: Handel Wewn. 2017; R. 63, nr 1, s. 329-339, bibliogr. [23] poz., streszcz. pol., ang., ros.
    ISSN: 0438-5403
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • bezpieczeństwo żywności
  • autentyczność żywności
  • opakowanie
  • komunikacja rynkowa
  • bezpieczeństwo informacyjne

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • food safety
  • food authenticity
  • packaging
  • market communication
  • information safety

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 12.000
    http://www.ibrkk.pl/pliki/hw/archiwum/handel_wew_1-2017.pdf




    7/46

    Nr opisu: 0000091486
    Tytuł oryginału: Prospects for development of highly satiating foods in Poland
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, FILIP KŁOBUKOWSKI, MARIA ŚMIECHOWSKA.
    Źródło: Zeszyt. Nauk. SGGW. Probl. Rol. Świat. 2017; vol. 17, nr 4, s. 280-291, bibliogr. [52] poz., streszcz. ang.
    ISSN: 2081-6960
    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • functional food
  • highly satiating food
  • obesity
  • Poland

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: ENG
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 13.000
    DOI:




    8/46

    Nr opisu: 0000089582
    Tytuł oryginału: Zastosowanie wizualnych skal graficznych do oceny sytości po spożyciu napojów kakaowych wśród dzieci przedszkolnych
    Autorzy: FILIP KŁOBUKOWSKI, MAGDALENA SKOTNICKA, MARIA ŚMIECHOWSKA.
    Źródło: W: Żywność dla przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN / red. Anna Pęksa
    Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2017
    Opis fizyczny: S. 174-182 : Bibliogr. 12 poz., streszcz. pol.
    ISBN: 978-83-7717-264-3
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • sytość
  • wizualne skale graficzne
  • otyłość
  • bezpieczeństwo żywnościowe

    Charakt. formalna: RKS
    Charakt. merytoryczna: MON
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 5.000


    9/46

    Nr opisu: 0000089583
    Tytuł oryginału: Zastosowanie wizualnych skal graficznych do oceny sytości po spożyciu napojów kakaowych wśród dzieci przedszkolnych
    Autorzy: FILIP KŁOBUKOWSKI, MAGDALENA SKOTNICKA, MARIA ŚMIECHOWSKA.
    Źródło: W: Żywność dla przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Wrocław, 4-5 lipca 2017 r. : materiały konferencji naukowej / red. Anna Pęksa
    Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2017
    Opis fizyczny: S. 44
    ISBN: 978-83-7717-265-0
    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed


    10/46

    Nr opisu: 0000087510
    Tytuł oryginału: Food quality and safety assurance in terms of loss and waste limitation
    Tytuł równoległy: Zapewnienie bezpieczeństwa żywności w kontekście ograniczenia strat i marnotrawstwa
    Autorzy: MARIA ŚMIECHOWSKA, FILIP KŁOBUKOWSKI.
    Źródło: J. Agribus. Rural Dev. 2016, z. 2, s. 443-450, bibliogr. [28] poz., streszcz. ang., pol.
    ISSN: 1899-5241
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • bezpieczeństwo żywności
  • straty i marnotrawstwo żywności

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • food safety
  • food waste
  • food loss

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: ENG
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 13.000
    DOI:




    11/46

    Nr opisu: 0000089822
    Tytuł oryginału: The presence of oxalates in the cocoa powder from organic and conventional plantations
    Tytuł równoległy: Obecność szczawianów w proszku kakaowym z plantacji ekologicznych i konwencjonalnych
    Autorzy: Paulina W. Witt, MARIA ŚMIECHOWSKA, FILIP KŁOBUKOWSKI.
    Źródło: J. Res. Appl. Agric. Eng. 2016; vol. 61, nr 4, s. 218-222, bibliogr. 36 poz., streszcz. ang., pol.
    ISSN: 1642-686X
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • kakao
  • proszek kakaowy
  • plantacja ekologiczna
  • plantacja konwencjonalna
  • szczawiany

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • cocoa
  • cocoa powdre
  • organic plantations
  • conventional plantations
  • oxalate

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: ENG
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 12.000
    http://www.pimr.poznan.pl/biul/2016_4_PW.pdf




    12/46

    Nr opisu: 0000087610
    Tytuł oryginału: Kakao jako prozdrowotny środek spożywczy
    Tytuł równoległy: Cocoa as a health-beneficiary food
    Autorzy: FILIP KŁOBUKOWSKI, MAGDALENA SKOTNICKA, MARIA ŚMIECHOWSKA.
    Źródło: Szkice Hum. 2016; t. 16, nr 4, s. 155-166, bibliogr. [42] poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 1642-6363
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • kakao
  • czekolada
  • polifenole
  • alkaloidy
  • właściwości prozdrowotne

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • cocoa
  • chocolate
  • polyphenols
  • alkaloids
  • health-promoting properties

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 6.000
    http://szkicehumanistyczne.osw.olsztyn.pl/




    13/46

    Nr opisu: 0000087569
    Tytuł oryginału: The possibility of using contemporary sources of dietary fiber in designing innovative food regulating the satiety level
    Tytuł równoległy: Możliwość wykorzystania nowoczesnych źródeł błonnika w projektowaniu innowacyjnej żywności regulującej uczucie sytości
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, MARIA ŚMIECHOWSKA.
    Źródło: Towarozn. Probl. Jakości 2016, nr 3, s. 65-75, bibliogr. 60 poz., streszcz. ang., pol.
    ISSN: 1733-747X
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • Żywność wysokosycąca
  • błonnik pokarmowy
  • sytość
  • otyłość

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • high satiating food
  • dietary fiber
  • satiety
  • obesity
  • dietary fiber

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: ENG
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 9.000
    DOI:
    http://www.tpj.uniwersytetradom.pl/images/pelne/03_48_2016.pdf




    14/46

    Nr opisu: 0000087521
    Tytuł oryginału: Nowe kryterium jakości w aspekcie autentyczności środków spożywczych
    Autorzy: MARIA ŚMIECHOWSKA, FILIP KŁOBUKOWSKI.
    Źródło: W: Zachowania konsumentów na rynku towarów i usług. Nowa żywność. Nowa jakość. Nowe trendy w konsumpcji, Gdynia, 22-23 września 2016
    Opis fizyczny: S. 29
    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed


    15/46

    Nr opisu: 0000087513
    Tytuł oryginału: Ocena barwy odtłuszczonych i nieodtłuszczonych proszków kakaowych : badania wstępne
    Tytuł równoległy: Evaluation of color defatted and non-defatted cocoa powders : preliminary studies
    Autorzy: FILIP KŁOBUKOWSKI, MARIA ŚMIECHOWSKA.
    Źródło: Zesz. Nauk. Akad. Mor. Gdyn. 2016, nr 93, s. 134-140, bibliogr. 27 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 1644-1818
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • kakao w proszku
  • barwa
  • system CIELab

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • cocoa powder
  • color
  • CIELab system

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 7.000
    http://zeszyty.am.gdynia.pl/artykul-415.html




    16/46

    Nr opisu: 0000086061
    Tytuł oryginału: Kształtowanie jakości żywności a środowisko naturalne
    Autorzy: FILIP KŁOBUKOWSKI, MARIA ŚMIECHOWSKA, MAGDALENA SKOTNICKA.
    Źródło: W: Żywienie a środowisko / pod red. nauk. Marzeny Podgórskiej
    Adres wydawniczy: Gdańsk : Wyższa Szkoła Zarządzania w Gdańsku, 2016
    Opis fizyczny: S. 7-19 : Bibliogr. 30 poz., streszcz. pol.
    ISBN: 978-83-926884-3-3
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • jakość żywności
  • marnotrawienie
  • żywność ekologiczna

    Charakt. formalna: RKS
    Charakt. merytoryczna: MON
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 4.000


    17/46

    Nr opisu: 0000084687
    Tytuł oryginału: Zrównoważona konsumpcja a marnotrawstwo żywności
    Tytuł równoległy: Sustainable food consumption and food wasting
    Autorzy: MARIA ŚMIECHOWSKA.
    Źródło: Ann. Acad. Med. Gedan. 2015; t. 45, s. 89-97, bibliogr. 36 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 0303-4135
    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 5.000
    https://annales.gumed.edu.pl/articles/180




    18/46

    Nr opisu: 0000087512
    Tytuł oryginału: Aspekty jakości żywności przy outsourcowanej usłudze żywieniowej
    Autorzy: FILIP KŁOBUKOWSKI, MARIA ŚMIECHOWSKA, MAGDALENA SKOTNICKA.
    Źródło: W: Bezpieczeństwo zdrowotne - ujęcie interdyscyplinarne. Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu - szanse i zagrożenia. 2 / red. nauk. Helena Marek, Andrzej Zduniak
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa, 2015
    Opis fizyczny: S. 159-170 : Bibliogr. 22 poz., streszcz. pol., ang.
    ISBN: 978-83-65096-30-2
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • jakość żywności
  • outsourcing
  • żywienie zbiorowe

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • food quality
  • outsourcing
  • mass nutrition

    Charakt. formalna: RKS
    Charakt. merytoryczna: MON
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 4.000
    http://www.hurtownianowaksiazka.pl/wyzsza-szkola-bezpieczenstwa-poznan/2072--bezpieczenstwo-zdrowotne-ujecie-interdyscyplinarne-bezpieczenstwo-zywnosci-i-w-zywieniu-szanse-i-zagrozenia-t-1-97883650962


    19/46

    Nr opisu: 0000082565
    Tytuł oryginału: Wpływ palenia tytoniu na wybór sposobu żywienia i zachowania żywieniowe : badania wstępne
    Tytuł równoległy: Effect tobacco of smoking on the choice mode of nutrition and dietary behaviours : preliminary study
    Autorzy: MARIA ŚMIECHOWSKA.
    Źródło: Med. Ogólna Nauk. Zdr. 2015; t. 21, nr 1, s. 107-111, bibliogr. 26 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 2083-4543
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • palenie tytoniu
  • sposób żywienia
  • zachowania żywieniowe

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • smoking
  • eating habits
  • dietary behaviours

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 6.000
    DOI:




    20/46

    Nr opisu: 0000084066
    Tytuł oryginału: Możliwości rozwoju żywności przeznaczonej dla osób starszych
    Tytuł równoległy: Development possibilities of elderly-designed food
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, Monika Michalczuk, MARIA ŚMIECHOWSKA, FILIP KŁOBUKOWSKI.
    Źródło: W: Oblicza dobrobytu : wybrane zagadnienia. T. 2 / red. nauk. WIESŁAWA ŁYSIAK-SZYDŁOWSKA i Krystyna Strzała
    Adres wydawniczy: Gdańsk : Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 2015
    Opis fizyczny: S. 129-139 : Bibliogr. [31] poz., streszcz. pol., ang.
    ISBN: 978-83-7865-307-3
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • żywność funkcjonalna
  • osoby starsze
  • żywność dietetyczna

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • functional food
  • elderly people
  • dietetic foods

    Charakt. formalna: RKS
    Charakt. merytoryczna: MON
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 4.000
    https://ksiegarnia-bankowa.pl/modules.php?name=Sklep&plik=lista&nazwa=opis&nr_katal=9788378653073&hthost=1&store_id=2


    21/46

    Nr opisu: 0000084136
    Tytuł oryginału: Analiza jakościowa cydrów jabłkowych dostępnych na rynku Trójmiasta
    Autorzy: Paulina Witt, MARIA ŚMIECHOWSKA.
    Źródło: W: XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk: Żywność - Zdrowie - Przyszłość : materiały konferencji naukowej, Lublin, 25-26 czerwca 2015
    Adres wydawniczy: Kraków : Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2015
    Opis fizyczny: S. 73
    ISBN: 978-83-935421-6-1
    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL


    22/46

    Nr opisu: 0000084389
    Tytuł oryginału: Quality assurance of food versus limiting food loss and waste
    Autorzy: MARIA ŚMIECHOWSKA, FILIP KŁOBUKOWSKI.
    Źródło: Zarz. Finanse 2015; vol. 13, nr 2, s. 93-103, bibliogr. 30 poz., streszcz. ang.
    ISSN: 2084-5189
    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • quality of food
  • food waste

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: ENG
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 10.000
    http://zif.wzr.pl/pim/2015_2_9.pdf




    23/46

    Nr opisu: 0000081885
    Tytuł oryginału: System identyfikowalności w zapewnieniu tożsamości i bezpieczeństwa żywności
    Tytuł równoległy: The traceability system in ensuring identity and food safety
    Autorzy: MARIA ŚMIECHOWSKA.
    Źródło: Ann. Acad. Med. Gedan. 2014; t. 44, s. 125-132, bibliogr. 26 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 0303-4135
    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    http://annales.gumed.edu.pl/attachment/attachment/28486/13_12_an44_P_Smiechowska.pdf




    24/46

    Nr opisu: 0000081148
    Tytuł oryginału: Tiocyjaniany w żywności : gorczyca biała (Sinapis alba L.) jako źródło prozdrowotnych tiocyjanianów
    Tytuł równoległy: Thiocyanates in food : white mustard (Sinapis alba L.) as a source of health promoting isothiocyanates
    Autorzy: MARIA ŚMIECHOWSKA, A. Drzewiecka.
    Źródło: W: Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego / pod red. J. Gromadzkiej-Ostrowskiej
    Adres wydawniczy: Warszawa : Oficyna Wydawniczo-Poligraficzna ADAM, 2014
    Opis fizyczny: S. 63-73 : Bibliogr. 36 poz., streszcz. pol., ang.
    ISBN: 978-83-7821-100-6
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • gorczyca biała (Sinapis alba L.)
  • zawartość tiocyjanianów
  • oznaczanie barwy
  • metoda CIELAB (CIE L*a*b*)

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • white mustard (Sinapis alba L.)
  • thiocyanates content
  • colour determination (CIE L*a*b*)

    Charakt. formalna: RKS
    Charakt. merytoryczna: MON
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 4.000


    25/46

    Nr opisu: 0000080438
    Tytuł oryginału: Ocena barwy odtłuszczonych i nieodtłuszczonych proszków kakaowych : badania wstępne
    Autorzy: FILIP KŁOBUKOWSKI, MARIA ŚMIECHOWSKA.
    Źródło: W: Ogólnopolska Konferencja Naukowa: Jakość towarów i usług w innowacyjnej gospodarce, Gdynia, 11-13 maja 2014 r. : streszczenia
    Opis fizyczny: S. 31
    ISBN: 978-83-7421-212-0
    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed


    26/46

    Nr opisu: 0000081146
    Tytuł oryginału: Zawartość włókna surowego w wybranych produktach zbożowych
    Tytuł równoległy: Content of crude fibre in selected cereal products
    Autorzy: MARIA ŚMIECHOWSKA, M. Jurasz.
    Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. 2014; t. 95, nr 2, s. 429-432, bibliogr. 30 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 1895-4316
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • produkty zbożowe
  • włókno surowe
  • oznaczanie zawartości

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • cereal products
  • crude fibre
  • content determination

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: POL
    http://phie.pl/pdf/phe-2014/phe-2014-2-429.pdf




    27/46

    Nr opisu: 0000081998
    Tytuł oryginału: Znaczenie autentyczności produktów żywnościowych i kosmetycznych
    Tytuł równoległy: The importance of authenticity of food products and cosmetic
    Autorzy: MARIA ŚMIECHOWSKA.
    Źródło: Szkice Hum. 2014; t. 14, nr 4, s. 369-385, bibliogr. 37 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 1642-6363
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • żywność
  • kosmetyki
  • autentyczność
  • identyfikowalność

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • food
  • cosmetics
  • authenticity
  • traceability

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 5.000
    http://osw.olsztyn.pl/pliki/2015/02/SZKICE-36.pdf




    28/46

    Nr opisu: 0000081147
    Tytuł oryginału: Tiocyjaniany w żywności : gorczyca biała (Sinapis alba L.) jako źródło prozdrowotnych tiocyjanianów
    Tytuł równoległy: Thiocyanates in food : white mustard (Sinapis alba L.) as a source of health promoting isothiocyanates
    Autorzy: MARIA ŚMIECHOWSKA, A. Drzewiecka.
    Źródło: W: VI Konferencja Naukowa: Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego, Rogów, 5-7.11.2014 r. : materiały konferencyjne
    Opis fizyczny: S. 59-60
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • gorczyca biała (Sinapis alba L.)
  • zawartość tiocyjanianów
  • oznaczanie barwy
  • metoda CIELAB (CIE L*a*b*)

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • white mustard (Sinapis alba L.)
  • thiocyanates content
  • colour determination (CIE L*a*b*)

    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL, ENG
    Afiliacja GUMed


    29/46

    Nr opisu: 0000078664
    Tytuł oryginału: Autentyczność jako kryterium zapewnienia jakości żywności
    Tytuł równoległy: Authenticity as a criterion of ensuring quality of food
    Autorzy: MARIA ŚMIECHOWSKA.
    Źródło: Ann. Acad. Med. Gedan. 2013; t. 43, s. 175-181, bibliogr. 18 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 0303-4135
    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    https://annales.gumed.edu.pl/articles/153




    30/46

    Nr opisu: 0000078917
    Tytuł oryginału: Wpływ palenia tytoniu na wybór sposobu żywienia i zachowania żywieniowe
    Autorzy: MARIA ŚMIECHOWSKA.
    Źródło: W: II Krajowa Konferencja Naukowa : Żywienie - aktywność fizyczna - promocja zdrowia - w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, Biała-Podlaska, 13-14 września 2013 r. : streszczenia artykułów konferencyjnych
    Opis fizyczny: S. 30
    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed


    31/46

    Nr opisu: 0000078342
    Tytuł oryginału: Badanie i ocena wybranych parametrów jakościowych ekologicznych jaj kurzych dostępnych na rynku Trójmiasta
    Tytuł równoległy: Study and assessment of selected quality parameters of organic hen eggs available on the Tri-city market
    Autorzy: MARIA ŚMIECHOWSKA, P. Podgórniak.
    Źródło: J. Res. Appl. Agric. Eng. 2013; vol. 58, nr 4, s. 186-189, bibliogr. 20 poz., streszcz. ang., pol.
    ISSN: 1642-686X
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • jaja kurze
  • chów ekologiczny
  • ocena jakości jaj

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • hen eggs
  • organic breeding
  • assessment of the quality of eggs

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 5.000
    http://www.pimr.poznan.pl/biul/2013_4_37SP.pdf




    32/46

    Nr opisu: 0000078721
    Tytuł oryginału: Zioła w schorzeniach układu ruchu wśród ludzi starszych [Dokument elektroniczny]
    Tytuł równoległy: The use of herbs and herb products in treatment of musculosceletal illnesses caused by aging
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, MARIA ŚMIECHOWSKA.
    Źródło: W: Zdrowie w kosmetologii i dietetyce : aspekty biomedyczne, społeczne i kulturowe / pod red. M. Cylkowskiej-Nowak, B. Raszei-Kotelby, A. Warteckiego
    Adres wydawniczy: Poznań : Wyższa Szkoła Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu, 2013
    Opis fizyczny: S. 36-43 : Bibliogr. 34 poz.
    Uwagi: Dostępny w Internecie: https://sin.put.poznan.pl/publications/details/bch0000051856 [dostęp: 05.11.2018]
    ISBN: 978-83-64121-00-5
    Charakt. formalna: RKS
    Charakt. merytoryczna: MON
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 4.000
    https://sin.put.poznan.pl/publications/details/bch0000051856


    33/46

    Nr opisu: 0000075700
    Tytuł oryginału: Znakowanie produktów żywnościowych
    Tytuł równoległy: Labelling food products
    Autorzy: MARIA ŚMIECHOWSKA.
    Źródło: Ann. Acad. Med. Gedan. 2012; t. 42, s. 65-73, bibliogr. 14 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 0303-4135
    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 4.000
    https://annales.gumed.edu.pl/articles/134




    34/46

    Nr opisu: 0000075639
    Tytuł oryginału: Ocena zawartości chlorku sodowego w wybranych koncentratach spożywczych
    Tytuł równoległy: Assessment of the content of sodium chloride in selected food concentrates
    Autorzy: MARIA ŚMIECHOWSKA, E. Pawlaczyk.
    Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. 2012; t. 45, nr 3, s. 519-524, bibliogr. 14 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 0365-9445
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • koncentraty spożywcze
  • kostki bulionowe
  • zawartość soli (NaCl)

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • food concentrates
  • cubes bouillon
  • salt content (NaCl)

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 4.000
    http://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/14559




    35/46

    Nr opisu: 0000076176
    Tytuł oryginału: Żywność, żywienie a zdrowie i jakość życia seniorów
    Autorzy: MARIA ŚMIECHOWSKA.
    Źródło: W: II Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Środowisko, odżywianie, kosmetyki a zdrowie i uroda", Olsztyn, 18 maja 2012 r.
    Opis fizyczny: S. 34
    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed


    36/46

    Nr opisu: 0000075953
    Tytuł oryginału: Żywność, żywienie a zdrowie i jakość życia seniorów
    Autorzy: MARIA ŚMIECHOWSKA.
    Źródło: Szkice Hum. 2012; t. 12, nr 3, s. 35-47, bibliogr. 31 poz.
    ISSN: 1642-6363
    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    http://nowa.osw.olsztyn.pl/pliki/2014/04/szkice_29.pdf




    37/46

    Nr opisu: 0000075340
    Tytuł oryginału: Determination of total polyphenols content and antioxidant properties of cocoa powder
    Autorzy: MARIA ŚMIECHOWSKA, FILIP KŁOBUKOWSKI.
    Źródło: Towarozn. Probl. Jakości 2012, nr 1, s. 91-100, bibliogr. 18 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 1733-747X
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • proszek kakaowy
  • kakao
  • polifenole
  • właściwości antyoksydacyjne
  • zdolność wymiatania wolnych rodników

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • cocoa powder
  • cocoa
  • polyphenols
  • antioxidant properties
  • antioxidant capacity

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: ENG
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 4.000
    http://www.tpj.uniwersytetradom.pl/images/pelne/01_30_2012.pdf




    38/46

    Nr opisu: 0000076175
    Tytuł oryginału: Zawartość włókna surowego w wybranych produktach zbożowych
    Autorzy: MARIA ŚMIECHOWSKA, M. Jurasz.
    Źródło: W: V Konferencja Naukowa : Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego, Rogów, 7-9.11.2012 r. : materiały konferencyjne
    Opis fizyczny: S. 51-52
    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL


    39/46

    Nr opisu: 0000076177
    Tytuł oryginału: Zioła w schorzeniach układu ruchu wśród ludzi starszych
    Autorzy: M[AGDALENA] SKOTNICKA, M[ARIA] ŚMIECHOWSKA, N. Wiśniewska.
    Źródło: W: XI. Ogólnopolska Konferencja Naukowa : Najnowsze osiągnięcia kosmetologii i dietetyki w aspekcie nauk biomedycznych i psychospołecznych, Poznań, 22-23 listopada 2012
    Opis fizyczny: S. 41
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • fitoterapia
  • seniorzy
  • skrzyp polny
  • powiewnik szorstki
  • rdest ptasi
  • latorośl rozesławna
  • imbir lekarski
  • wierzba purpurowa
  • róża dzika

    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed


    40/46

    Nr opisu: 0000076173
    Tytuł oryginału: Ocena zawartości chlorku sodowego w wybranych koncentratach spożywczych
    Autorzy: MARIA ŚMIECHOWSKA, E. Pawlaczyk.
    Źródło: W: XXII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Żywność i żywienie w XXI wieku" - wyzwania i nadzieje, Wisła, 5-7 września 2012 : streszczenia referatów i plakatów
    Opis fizyczny: S. 54-55
    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed


    41/46

    Nr opisu: 0000073182
    Tytuł oryginału: Rola żywności i żywienia w chorobie refluksowej
    Autorzy: MARIA ŚMIECHOWSKA, M. Cugowska.
    Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. 2011; t. 44, nr 3, s. 298-304, bibliogr. 10 poz., streszcz. ang., pol.
    ISSN: 0365-9445
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • diety specjalne
  • żywienie w chorobie refluksowej
  • GERD

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • special diets
  • nutrition in gastroesophageal reflux disease
  • GERD

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 4.000
    http://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/13944


    42/46

    Nr opisu: 0000073180
    Tytuł oryginału: Zawartość metali ciężkich w wybranych warzywach z uprawy konwencjonalnej, ekologicznej i działkowej
    Tytuł równoległy: Content of heavy metals in selected vegetables from conventional, organic and allotment cultivation
    Autorzy: MARIA ŚMIECHOWSKA, A. Florek.
    Źródło: J. Res. Appl. Agric. Eng. 2011; vol. 56, nr 4, s. 152-156, bibliogr. 40 poz., streszcz. ang., pol.
    ISSN: 1642-686X
    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    http://www.pimr.poznan.pl/biul/2011_4_MSAF.pdf


    43/46

    Nr opisu: 0000073181
    Tytuł oryginału: Ocena wybranych wyróżników jakości sensorycznej piw popularnych i tradycyjnych
    Tytuł równoległy: Evaluation of selected parameters of sensory quality of popular and traditional beers
    Autorzy: S. Wawszczak, J. Newerli-Guz, MARIA ŚMIECHOWSKA.
    Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. 2011; t. 92, nr 4, s. 980-982, bibliogr. 8 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 1895-4316
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • piwo tradycyjne i popularne
  • ocena sensoryczna

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • traditional and popular beer
  • sensory evaluation

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 6.000
    http://www.phie.pl/phe.php?opc=AR&lng=pl&art=712


    44/46

    Nr opisu: 0000076172
    Tytuł oryginału: Rola żywności i żywienia w chorobie refluksowej
    Autorzy: MARIA ŚMIECHOWSKA, M. Cugowska.
    Źródło: W: XXI Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne : Aspekty zdrowotne żywności i żywienia, Białystok, 21-23 września 2011 : streszczenia referatów i plakatów
    Opis fizyczny: S. 36-37
    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed


    45/46

    Nr opisu: 0000063819
    Tytuł oryginału: Zagrożenie żywności i środowiska dioksynami i akrylamidem w świadomości ekologicznej społeczeństwa województwa pomorskiego
    Tytuł równoległy: The threat to food and environment from dioxins and acrylamide in the ecological awareness of the pomeranian district citizens
    Autorzy: MARIA ŚMIECHOWSKA.
    Źródło: J. Res. Appl. Agric. Eng. 2010; vol. 55, nr 4, s. 150-157, bibliogr. 22 poz., streszcz., ang. pol.
    ISSN: 1642-686X
    Charakt. formalna: ARP
    Język publikacji: POL


    46/46

    Nr opisu: 0000063833
    Tytuł oryginału: Influence of selected factors on the content of tannins in tea extracts
    Autorzy: MARIA ŚMIECHOWSKA, P. Dmowski.
    Źródło: W: Tannins : types, foods containing, and nutrition / ed. Georgios K. Peridis
    Adres wydawniczy: Hauppauge, N.Y. : Nova Science Publishers, 2010
    Opis fizyczny: S. 1-16 : Bibliogr. 44 poz., streszcz. ang.
    ISBN: 978-1-61761-127-8
    Charakt. formalna: RKS
    Język publikacji: ENG
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 3.000

    stosując format:




  • Nowe wyszukiwanie
    Wyszukiwanie w bazie bibliograficznej GUMed

    Strona WWW BG GUMed