Wynik wyszukiwania w bazie Bibliografia Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego
Nowe wyszukiwanie
Zapytanie:
ŚMIECHOWSKA MARIA
Liczba odnalezionych rekordów:
46
Przejście do opcji zmiany formatu
|
Wyświetlenie wyników w wersji do druku
1/46
Nr opisu:
0000099278
Tytuł oryginału:
Bezpieczeństwo żywności i żywienia
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, FILIP
KŁOBUKOWSKI
, MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
W:
Żywienie kliniczne : praktyczne zagadnienia. T. 1
/ pod red. SYLWII MAŁGORZEWICZ
Adres wydawniczy:
Lublin : Wydawnictwo Czelej Sp. z o.o., 2020
Opis fizyczny:
S. 4-28 : Bibliogr. 35 poz.
ISBN:
978-83-7563-295-8
Charakt. formalna:
RKS
Charakt. merytoryczna:
MON
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
2/46
Nr opisu:
0000097467
Tytuł oryginału:
Determination of factors influencing the supply of cocoa beans
Tytuł równoległy:
Określanie czynników wpływających na podaż ziarna kakaowego
Autorzy:
MARIA
ŚMIECHOWSKA
, FILIP
KŁOBUKOWSKI
.
Źródło:
Intercathedra
2019, nr 40/3, s. 297-306, bibliogr. 46 poz., streszcz. ang., pol.
ISSN:
1640-3622
Polskie hasła przedmiotowe:
ziarno kakaowe
dostawa kakao
zmiana klimatu
Angielskie hasła przedmiotowe:
cocoa beans
cocoa supply
climate change
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
5.000
DOI:
https://www1.up.poznan.pl/intercathedra/files/Intercathedra_3(40)2019__Smiechowska.pdf
3/46
Nr opisu:
0000095466
Tytuł oryginału:
Tea production and its forecasts, and the possibility of tea cultivation in the context of environmental requirements in China
Autorzy:
KAJA
KARWOWSKA
, MAGDALENA
SKOTNICKA
, MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
Zesz. Nauk. SGGW Probl. Rol. Świat.
2019; vol. 19, nr 1, s. 180-191, bibliogr. [33] poz., streszcz. ang.
ISSN:
2081-6960
Angielskie hasła przedmiotowe:
tea
plantations
crop types
climate changes
local ecosystems
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
5.000
DOI:
4/46
Nr opisu:
0000093590
Tytuł oryginału:
Możliwości wykorzystania karobu (Ceratonia siliqua) w sektorze żywnościowym i żywieniowym
Tytuł równoległy:
Possibilities of utilizing carob (Ceratonia Siliqua) in food industry and nutrition
Autorzy:
FILIP
KŁOBUKOWSKI
, MARIA
ŚMIECHOWSKA
, MAGDALENA
SKOTNICKA
.
Źródło:
Zesz. Nauk. SGGW Probl. Rol. Świat.
2018; vol. 18, nr 2, s. 140-148, bibliogr. [23] poz., streszcz.. pol., ang.
ISSN:
2081-6960
Polskie hasła przedmiotowe:
karob
kakao
zastosowanie
wartość odżywcza
guma karobowa
Angielskie hasła przedmiotowe:
carob
cocoa
application
nutritional value
carob gum
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
13.000
DOI:
5/46
Nr opisu:
0000094229
Tytuł oryginału:
The problem of food waste in different types of households on the example of the residents of Poland and Polish people residing in the United Kingdom : pilot study
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, KAJA
KARWOWSKA
, MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
Zeszyt. Nauk. SGGW. Probl. Rol. Świat.
2018; vol. 18, nr 3, s. 282-294, bibliogr. [42] poz., streszcz. ang.
ISSN:
2081-6960
Angielskie hasła przedmiotowe:
waste food
household
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
13.000
DOI:
6/46
Nr opisu:
0000089821
Tytuł oryginału:
Bezpieczeństwo informacyjne : nowe kryterium jakości żywności w komunikacji rynkowej z konsumentem
Tytuł równoległy:
Information safety : a novel criterion of food quality in market communication with the consumer
Autorzy:
MARIA
ŚMIECHOWSKA
, FILIP
KŁOBUKOWSKI
.
Źródło:
Handel Wewn.
2017; R. 63, nr 1, s. 329-339, bibliogr. [23] poz., streszcz. pol., ang., ros.
ISSN:
0438-5403
Polskie hasła przedmiotowe:
bezpieczeństwo żywności
autentyczność żywności
opakowanie
komunikacja rynkowa
bezpieczeństwo informacyjne
Angielskie hasła przedmiotowe:
food safety
food authenticity
packaging
market communication
information safety
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
12.000
http://www.ibrkk.pl/pliki/hw/archiwum/handel_wew_1-2017.pdf
7/46
Nr opisu:
0000091486
Tytuł oryginału:
Prospects for development of highly satiating foods in Poland
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, FILIP
KŁOBUKOWSKI
, MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
Zeszyt. Nauk. SGGW. Probl. Rol. Świat.
2017; vol. 17, nr 4, s. 280-291, bibliogr. [52] poz., streszcz. ang.
ISSN:
2081-6960
Angielskie hasła przedmiotowe:
functional food
highly satiating food
obesity
Poland
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
13.000
DOI:
8/46
Nr opisu:
0000089582
Tytuł oryginału:
Zastosowanie wizualnych skal graficznych do oceny sytości po spożyciu napojów kakaowych wśród dzieci przedszkolnych
Autorzy:
FILIP
KŁOBUKOWSKI
, MAGDALENA
SKOTNICKA
, MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
W:
Żywność dla przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN
/ red. Anna Pęksa
Adres wydawniczy:
Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2017
Opis fizyczny:
S. 174-182 : Bibliogr. 12 poz., streszcz. pol.
ISBN:
978-83-7717-264-3
Polskie hasła przedmiotowe:
sytość
wizualne skale graficzne
otyłość
bezpieczeństwo żywnościowe
Charakt. formalna:
RKS
Charakt. merytoryczna:
MON
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
5.000
9/46
Nr opisu:
0000089583
Tytuł oryginału:
Zastosowanie wizualnych skal graficznych do oceny sytości po spożyciu napojów kakaowych wśród dzieci przedszkolnych
Autorzy:
FILIP
KŁOBUKOWSKI
, MAGDALENA
SKOTNICKA
, MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
W:
Żywność dla przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Wrocław, 4-5 lipca 2017 r. : materiały konferencji naukowej
/ red. Anna Pęksa
Adres wydawniczy:
Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2017
Opis fizyczny:
S. 44
ISBN:
978-83-7717-265-0
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
10/46
Nr opisu:
0000087510
Tytuł oryginału:
Food quality and safety assurance in terms of loss and waste limitation
Tytuł równoległy:
Zapewnienie bezpieczeństwa żywności w kontekście ograniczenia strat i marnotrawstwa
Autorzy:
MARIA
ŚMIECHOWSKA
, FILIP
KŁOBUKOWSKI
.
Źródło:
J. Agribus. Rural Dev.
2016, z. 2, s. 443-450, bibliogr. [28] poz., streszcz. ang., pol.
ISSN:
1899-5241
Polskie hasła przedmiotowe:
bezpieczeństwo żywności
straty i marnotrawstwo żywności
Angielskie hasła przedmiotowe:
food safety
food waste
food loss
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
13.000
DOI:
11/46
Nr opisu:
0000089822
Tytuł oryginału:
The presence of oxalates in the cocoa powder from organic and conventional plantations
Tytuł równoległy:
Obecność szczawianów w proszku kakaowym z plantacji ekologicznych i konwencjonalnych
Autorzy:
Paulina W.
Witt
, MARIA
ŚMIECHOWSKA
, FILIP
KŁOBUKOWSKI
.
Źródło:
J. Res. Appl. Agric. Eng.
2016; vol. 61, nr 4, s. 218-222, bibliogr. 36 poz., streszcz. ang., pol.
ISSN:
1642-686X
Polskie hasła przedmiotowe:
kakao
proszek kakaowy
plantacja ekologiczna
plantacja konwencjonalna
szczawiany
Angielskie hasła przedmiotowe:
cocoa
cocoa powdre
organic plantations
conventional plantations
oxalate
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
12.000
http://www.pimr.poznan.pl/biul/2016_4_PW.pdf
12/46
Nr opisu:
0000087610
Tytuł oryginału:
Kakao jako prozdrowotny środek spożywczy
Tytuł równoległy:
Cocoa as a health-beneficiary food
Autorzy:
FILIP
KŁOBUKOWSKI
, MAGDALENA
SKOTNICKA
, MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
Szkice Hum.
2016; t. 16, nr 4, s. 155-166, bibliogr. [42] poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
1642-6363
Polskie hasła przedmiotowe:
kakao
czekolada
polifenole
alkaloidy
właściwości prozdrowotne
Angielskie hasła przedmiotowe:
cocoa
chocolate
polyphenols
alkaloids
health-promoting properties
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
6.000
http://szkicehumanistyczne.osw.olsztyn.pl/
13/46
Nr opisu:
0000087569
Tytuł oryginału:
The possibility of using contemporary sources of dietary fiber in designing innovative food regulating the satiety level
Tytuł równoległy:
Możliwość wykorzystania nowoczesnych źródeł błonnika w projektowaniu innowacyjnej żywności regulującej uczucie sytości
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
Towarozn. Probl. Jakości
2016, nr 3, s. 65-75, bibliogr. 60 poz., streszcz. ang., pol.
ISSN:
1733-747X
Polskie hasła przedmiotowe:
Żywność wysokosycąca
błonnik pokarmowy
sytość
otyłość
Angielskie hasła przedmiotowe:
high satiating food
dietary fiber
satiety
obesity
dietary fiber
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
9.000
DOI:
http://www.tpj.uniwersytetradom.pl/images/pelne/03_48_2016.pdf
14/46
Nr opisu:
0000087521
Tytuł oryginału:
Nowe kryterium jakości w aspekcie autentyczności środków spożywczych
Autorzy:
MARIA
ŚMIECHOWSKA
, FILIP
KŁOBUKOWSKI
.
Źródło:
W:
Zachowania konsumentów na rynku towarów i usług. Nowa żywność. Nowa jakość. Nowe trendy w konsumpcji, Gdynia, 22-23 września 2016
Opis fizyczny:
S. 29
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
15/46
Nr opisu:
0000087513
Tytuł oryginału:
Ocena barwy odtłuszczonych i nieodtłuszczonych proszków kakaowych : badania wstępne
Tytuł równoległy:
Evaluation of color defatted and non-defatted cocoa powders : preliminary studies
Autorzy:
FILIP
KŁOBUKOWSKI
, MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
Zesz. Nauk. Akad. Mor. Gdyn.
2016, nr 93, s. 134-140, bibliogr. 27 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
1644-1818
Polskie hasła przedmiotowe:
kakao w proszku
barwa
system CIELab
Angielskie hasła przedmiotowe:
cocoa powder
color
CIELab system
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
7.000
http://zeszyty.am.gdynia.pl/artykul-415.html
16/46
Nr opisu:
0000086061
Tytuł oryginału:
Kształtowanie jakości żywności a środowisko naturalne
Autorzy:
FILIP
KŁOBUKOWSKI
, MARIA
ŚMIECHOWSKA
, MAGDALENA
SKOTNICKA
.
Źródło:
W:
Żywienie a środowisko
/ pod red. nauk. Marzeny Podgórskiej
Adres wydawniczy:
Gdańsk : Wyższa Szkoła Zarządzania w Gdańsku, 2016
Opis fizyczny:
S. 7-19 : Bibliogr. 30 poz., streszcz. pol.
ISBN:
978-83-926884-3-3
Polskie hasła przedmiotowe:
jakość żywności
marnotrawienie
żywność ekologiczna
Charakt. formalna:
RKS
Charakt. merytoryczna:
MON
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
4.000
17/46
Nr opisu:
0000084687
Tytuł oryginału:
Zrównoważona konsumpcja a marnotrawstwo żywności
Tytuł równoległy:
Sustainable food consumption and food wasting
Autorzy:
MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
Ann. Acad. Med. Gedan.
2015; t. 45, s. 89-97, bibliogr. 36 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
0303-4135
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
5.000
https://annales.gumed.edu.pl/articles/180
18/46
Nr opisu:
0000087512
Tytuł oryginału:
Aspekty jakości żywności przy outsourcowanej usłudze żywieniowej
Autorzy:
FILIP
KŁOBUKOWSKI
, MARIA
ŚMIECHOWSKA
, MAGDALENA
SKOTNICKA
.
Źródło:
W:
Bezpieczeństwo zdrowotne - ujęcie interdyscyplinarne. Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu - szanse i zagrożenia. 2
/ red. nauk. Helena Marek, Andrzej Zduniak
Adres wydawniczy:
Poznań : Wydawnictwo Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa, 2015
Opis fizyczny:
S. 159-170 : Bibliogr. 22 poz., streszcz. pol., ang.
ISBN:
978-83-65096-30-2
Polskie hasła przedmiotowe:
jakość żywności
outsourcing
żywienie zbiorowe
Angielskie hasła przedmiotowe:
food quality
outsourcing
mass nutrition
Charakt. formalna:
RKS
Charakt. merytoryczna:
MON
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
4.000
http://www.hurtownianowaksiazka.pl/wyzsza-szkola-bezpieczenstwa-poznan/2072--bezpieczenstwo-zdrowotne-ujecie-interdyscyplinarne-bezpieczenstwo-zywnosci-i-w-zywieniu-szanse-i-zagrozenia-t-1-97883650962
19/46
Nr opisu:
0000082565
Tytuł oryginału:
Wpływ palenia tytoniu na wybór sposobu żywienia i zachowania żywieniowe : badania wstępne
Tytuł równoległy:
Effect tobacco of smoking on the choice mode of nutrition and dietary behaviours : preliminary study
Autorzy:
MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
Med. Ogólna Nauk. Zdr.
2015; t. 21, nr 1, s. 107-111, bibliogr. 26 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
2083-4543
Polskie hasła przedmiotowe:
palenie tytoniu
sposób żywienia
zachowania żywieniowe
Angielskie hasła przedmiotowe:
smoking
eating habits
dietary behaviours
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
6.000
DOI:
20/46
Nr opisu:
0000084066
Tytuł oryginału:
Możliwości rozwoju żywności przeznaczonej dla osób starszych
Tytuł równoległy:
Development possibilities of elderly-designed food
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, Monika
Michalczuk
, MARIA
ŚMIECHOWSKA
, FILIP
KŁOBUKOWSKI
.
Źródło:
W:
Oblicza dobrobytu : wybrane zagadnienia. T. 2
/ red. nauk. WIESŁAWA ŁYSIAK-SZYDŁOWSKA i Krystyna Strzała
Adres wydawniczy:
Gdańsk : Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 2015
Opis fizyczny:
S. 129-139 : Bibliogr. [31] poz., streszcz. pol., ang.
ISBN:
978-83-7865-307-3
Polskie hasła przedmiotowe:
żywność funkcjonalna
osoby starsze
żywność dietetyczna
Angielskie hasła przedmiotowe:
functional food
elderly people
dietetic foods
Charakt. formalna:
RKS
Charakt. merytoryczna:
MON
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
4.000
https://ksiegarnia-bankowa.pl/modules.php?name=Sklep&plik=lista&nazwa=opis&nr_katal=9788378653073&hthost=1&store_id=2
21/46
Nr opisu:
0000084136
Tytuł oryginału:
Analiza jakościowa cydrów jabłkowych dostępnych na rynku Trójmiasta
Autorzy:
Paulina
Witt
, MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
W:
XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk: Żywność - Zdrowie - Przyszłość : materiały konferencji naukowej, Lublin, 25-26 czerwca 2015
Adres wydawniczy:
Kraków : Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2015
Opis fizyczny:
S. 73
ISBN:
978-83-935421-6-1
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
22/46
Nr opisu:
0000084389
Tytuł oryginału:
Quality assurance of food versus limiting food loss and waste
Autorzy:
MARIA
ŚMIECHOWSKA
, FILIP
KŁOBUKOWSKI
.
Źródło:
Zarz. Finanse
2015; vol. 13, nr 2, s. 93-103, bibliogr. 30 poz., streszcz. ang.
ISSN:
2084-5189
Angielskie hasła przedmiotowe:
quality of food
food waste
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
10.000
http://zif.wzr.pl/pim/2015_2_9.pdf
23/46
Nr opisu:
0000081885
Tytuł oryginału:
System identyfikowalności w zapewnieniu tożsamości i bezpieczeństwa żywności
Tytuł równoległy:
The traceability system in ensuring identity and food safety
Autorzy:
MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
Ann. Acad. Med. Gedan.
2014; t. 44, s. 125-132, bibliogr. 26 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
0303-4135
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
http://annales.gumed.edu.pl/attachment/attachment/28486/13_12_an44_P_Smiechowska.pdf
24/46
Nr opisu:
0000081148
Tytuł oryginału:
Tiocyjaniany w żywności : gorczyca biała (
Sinapis alba L.
) jako źródło prozdrowotnych tiocyjanianów
Tytuł równoległy:
Thiocyanates in food : white mustard (
Sinapis alba
L.) as a source of health promoting isothiocyanates
Autorzy:
MARIA
ŚMIECHOWSKA
, A.
Drzewiecka
.
Źródło:
W:
Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego
/ pod red. J. Gromadzkiej-Ostrowskiej
Adres wydawniczy:
Warszawa : Oficyna Wydawniczo-Poligraficzna ADAM, 2014
Opis fizyczny:
S. 63-73 : Bibliogr. 36 poz., streszcz. pol., ang.
ISBN:
978-83-7821-100-6
Polskie hasła przedmiotowe:
gorczyca biała (
Sinapis alba
L.)
zawartość tiocyjanianów
oznaczanie barwy
metoda CIELAB (CIE L*a*b*)
Angielskie hasła przedmiotowe:
white mustard (
Sinapis alba
L.)
thiocyanates content
colour determination (CIE L*a*b*)
Charakt. formalna:
RKS
Charakt. merytoryczna:
MON
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
4.000
25/46
Nr opisu:
0000080438
Tytuł oryginału:
Ocena barwy odtłuszczonych i nieodtłuszczonych proszków kakaowych : badania wstępne
Autorzy:
FILIP
KŁOBUKOWSKI
, MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
W:
Ogólnopolska Konferencja Naukowa: Jakość towarów i usług w innowacyjnej gospodarce, Gdynia, 11-13 maja 2014 r. : streszczenia
Opis fizyczny:
S. 31
ISBN:
978-83-7421-212-0
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
26/46
Nr opisu:
0000081146
Tytuł oryginału:
Zawartość włókna surowego w wybranych produktach zbożowych
Tytuł równoległy:
Content of crude fibre in selected cereal products
Autorzy:
MARIA
ŚMIECHOWSKA
, M.
Jurasz
.
Źródło:
Probl. Hig. Epidemiol.
2014; t. 95, nr 2, s. 429-432, bibliogr. 30 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
1895-4316
Polskie hasła przedmiotowe:
produkty zbożowe
włókno surowe
oznaczanie zawartości
Angielskie hasła przedmiotowe:
cereal products
crude fibre
content determination
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
http://phie.pl/pdf/phe-2014/phe-2014-2-429.pdf
27/46
Nr opisu:
0000081998
Tytuł oryginału:
Znaczenie autentyczności produktów żywnościowych i kosmetycznych
Tytuł równoległy:
The importance of authenticity of food products and cosmetic
Autorzy:
MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
Szkice Hum.
2014; t. 14, nr 4, s. 369-385, bibliogr. 37 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
1642-6363
Polskie hasła przedmiotowe:
żywność
kosmetyki
autentyczność
identyfikowalność
Angielskie hasła przedmiotowe:
food
cosmetics
authenticity
traceability
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
5.000
http://osw.olsztyn.pl/pliki/2015/02/SZKICE-36.pdf
28/46
Nr opisu:
0000081147
Tytuł oryginału:
Tiocyjaniany w żywności : gorczyca biała (
Sinapis alba L.
) jako źródło prozdrowotnych tiocyjanianów
Tytuł równoległy:
Thiocyanates in food : white mustard (
Sinapis alba
L.) as a source of health promoting isothiocyanates
Autorzy:
MARIA
ŚMIECHOWSKA
, A.
Drzewiecka
.
Źródło:
W:
VI Konferencja Naukowa: Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego, Rogów, 5-7.11.2014 r. : materiały konferencyjne
Opis fizyczny:
S. 59-60
Polskie hasła przedmiotowe:
gorczyca biała (
Sinapis alba
L.)
zawartość tiocyjanianów
oznaczanie barwy
metoda CIELAB (CIE L*a*b*)
Angielskie hasła przedmiotowe:
white mustard (
Sinapis alba
L.)
thiocyanates content
colour determination (CIE L*a*b*)
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL, ENG
Afiliacja GUMed
29/46
Nr opisu:
0000078664
Tytuł oryginału:
Autentyczność jako kryterium zapewnienia jakości żywności
Tytuł równoległy:
Authenticity as a criterion of ensuring quality of food
Autorzy:
MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
Ann. Acad. Med. Gedan.
2013; t. 43, s. 175-181, bibliogr. 18 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
0303-4135
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
https://annales.gumed.edu.pl/articles/153
30/46
Nr opisu:
0000078917
Tytuł oryginału:
Wpływ palenia tytoniu na wybór sposobu żywienia i zachowania żywieniowe
Autorzy:
MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
W:
II Krajowa Konferencja Naukowa : Żywienie - aktywność fizyczna - promocja zdrowia - w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, Biała-Podlaska, 13-14 września 2013 r. : streszczenia artykułów konferencyjnych
Opis fizyczny:
S. 30
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
31/46
Nr opisu:
0000078342
Tytuł oryginału:
Badanie i ocena wybranych parametrów jakościowych ekologicznych jaj kurzych dostępnych na rynku Trójmiasta
Tytuł równoległy:
Study and assessment of selected quality parameters of organic hen eggs available on the Tri-city market
Autorzy:
MARIA
ŚMIECHOWSKA
, P.
Podgórniak
.
Źródło:
J. Res. Appl. Agric. Eng.
2013; vol. 58, nr 4, s. 186-189, bibliogr. 20 poz., streszcz. ang., pol.
ISSN:
1642-686X
Polskie hasła przedmiotowe:
jaja kurze
chów ekologiczny
ocena jakości jaj
Angielskie hasła przedmiotowe:
hen eggs
organic breeding
assessment of the quality of eggs
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
5.000
http://www.pimr.poznan.pl/biul/2013_4_37SP.pdf
32/46
Nr opisu:
0000078721
Tytuł oryginału:
Zioła w schorzeniach układu ruchu wśród ludzi starszych [Dokument elektroniczny]
Tytuł równoległy:
The use of herbs and herb products in treatment of musculosceletal illnesses caused by aging
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
W:
Zdrowie w kosmetologii i dietetyce : aspekty biomedyczne, społeczne i kulturowe
/ pod red. M. Cylkowskiej-Nowak, B. Raszei-Kotelby, A. Warteckiego
Adres wydawniczy:
Poznań : Wyższa Szkoła Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu, 2013
Opis fizyczny:
S. 36-43 : Bibliogr. 34 poz.
Uwagi:
Dostępny w Internecie: https://sin.put.poznan.pl/publications/details/bch0000051856 [dostęp: 05.11.2018]
ISBN:
978-83-64121-00-5
Charakt. formalna:
RKS
Charakt. merytoryczna:
MON
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
4.000
https://sin.put.poznan.pl/publications/details/bch0000051856
33/46
Nr opisu:
0000075700
Tytuł oryginału:
Znakowanie produktów żywnościowych
Tytuł równoległy:
Labelling food products
Autorzy:
MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
Ann. Acad. Med. Gedan.
2012; t. 42, s. 65-73, bibliogr. 14 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
0303-4135
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
4.000
https://annales.gumed.edu.pl/articles/134
34/46
Nr opisu:
0000075639
Tytuł oryginału:
Ocena zawartości chlorku sodowego w wybranych koncentratach spożywczych
Tytuł równoległy:
Assessment of the content of sodium chloride in selected food concentrates
Autorzy:
MARIA
ŚMIECHOWSKA
, E.
Pawlaczyk
.
Źródło:
Bromat. Chem. Toksykol.
2012; t. 45, nr 3, s. 519-524, bibliogr. 14 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
0365-9445
Polskie hasła przedmiotowe:
koncentraty spożywcze
kostki bulionowe
zawartość soli (NaCl)
Angielskie hasła przedmiotowe:
food concentrates
cubes bouillon
salt content (NaCl)
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
4.000
http://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/14559
35/46
Nr opisu:
0000076176
Tytuł oryginału:
Żywność, żywienie a zdrowie i jakość życia seniorów
Autorzy:
MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
W:
II Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Środowisko, odżywianie, kosmetyki a zdrowie i uroda", Olsztyn, 18 maja 2012 r.
Opis fizyczny:
S. 34
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
36/46
Nr opisu:
0000075953
Tytuł oryginału:
Żywność, żywienie a zdrowie i jakość życia seniorów
Autorzy:
MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
Szkice Hum.
2012; t. 12, nr 3, s. 35-47, bibliogr. 31 poz.
ISSN:
1642-6363
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
http://nowa.osw.olsztyn.pl/pliki/2014/04/szkice_29.pdf
37/46
Nr opisu:
0000075340
Tytuł oryginału:
Determination of total polyphenols content and antioxidant properties of cocoa powder
Autorzy:
MARIA
ŚMIECHOWSKA
, FILIP
KŁOBUKOWSKI
.
Źródło:
Towarozn. Probl. Jakości
2012, nr 1, s. 91-100, bibliogr. 18 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
1733-747X
Polskie hasła przedmiotowe:
proszek kakaowy
kakao
polifenole
właściwości antyoksydacyjne
zdolność wymiatania wolnych rodników
Angielskie hasła przedmiotowe:
cocoa powder
cocoa
polyphenols
antioxidant properties
antioxidant capacity
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
4.000
http://www.tpj.uniwersytetradom.pl/images/pelne/01_30_2012.pdf
38/46
Nr opisu:
0000076175
Tytuł oryginału:
Zawartość włókna surowego w wybranych produktach zbożowych
Autorzy:
MARIA
ŚMIECHOWSKA
, M.
Jurasz
.
Źródło:
W:
V Konferencja Naukowa : Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego, Rogów, 7-9.11.2012 r. : materiały konferencyjne
Opis fizyczny:
S. 51-52
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
39/46
Nr opisu:
0000076177
Tytuł oryginału:
Zioła w schorzeniach układu ruchu wśród ludzi starszych
Autorzy:
M[AGDALENA]
SKOTNICKA
, M[ARIA]
ŚMIECHOWSKA
, N.
Wiśniewska
.
Źródło:
W:
XI. Ogólnopolska Konferencja Naukowa : Najnowsze osiągnięcia kosmetologii i dietetyki w aspekcie nauk biomedycznych i psychospołecznych, Poznań, 22-23 listopada 2012
Opis fizyczny:
S. 41
Polskie hasła przedmiotowe:
fitoterapia
seniorzy
skrzyp polny
powiewnik szorstki
rdest ptasi
latorośl rozesławna
imbir lekarski
wierzba purpurowa
róża dzika
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
40/46
Nr opisu:
0000076173
Tytuł oryginału:
Ocena zawartości chlorku sodowego w wybranych koncentratach spożywczych
Autorzy:
MARIA
ŚMIECHOWSKA
, E.
Pawlaczyk
.
Źródło:
W:
XXII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Żywność i żywienie w XXI wieku" - wyzwania i nadzieje, Wisła, 5-7 września 2012 : streszczenia referatów i plakatów
Opis fizyczny:
S. 54-55
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
41/46
Nr opisu:
0000073182
Tytuł oryginału:
Rola żywności i żywienia w chorobie refluksowej
Autorzy:
MARIA
ŚMIECHOWSKA
, M.
Cugowska
.
Źródło:
Bromat. Chem. Toksykol.
2011; t. 44, nr 3, s. 298-304, bibliogr. 10 poz., streszcz. ang., pol.
ISSN:
0365-9445
Polskie hasła przedmiotowe:
diety specjalne
żywienie w chorobie refluksowej
GERD
Angielskie hasła przedmiotowe:
special diets
nutrition in gastroesophageal reflux disease
GERD
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
4.000
http://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/13944
42/46
Nr opisu:
0000073180
Tytuł oryginału:
Zawartość metali ciężkich w wybranych warzywach z uprawy konwencjonalnej, ekologicznej i działkowej
Tytuł równoległy:
Content of heavy metals in selected vegetables from conventional, organic and allotment cultivation
Autorzy:
MARIA
ŚMIECHOWSKA
, A.
Florek
.
Źródło:
J. Res. Appl. Agric. Eng.
2011; vol. 56, nr 4, s. 152-156, bibliogr. 40 poz., streszcz. ang., pol.
ISSN:
1642-686X
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
http://www.pimr.poznan.pl/biul/2011_4_MSAF.pdf
43/46
Nr opisu:
0000073181
Tytuł oryginału:
Ocena wybranych wyróżników jakości sensorycznej piw popularnych i tradycyjnych
Tytuł równoległy:
Evaluation of selected parameters of sensory quality of popular and traditional beers
Autorzy:
S.
Wawszczak
, J.
Newerli-Guz
, MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
Probl. Hig. Epidemiol.
2011; t. 92, nr 4, s. 980-982, bibliogr. 8 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
1895-4316
Polskie hasła przedmiotowe:
piwo tradycyjne i popularne
ocena sensoryczna
Angielskie hasła przedmiotowe:
traditional and popular beer
sensory evaluation
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
6.000
http://www.phie.pl/phe.php?opc=AR&lng=pl&art=712
44/46
Nr opisu:
0000076172
Tytuł oryginału:
Rola żywności i żywienia w chorobie refluksowej
Autorzy:
MARIA
ŚMIECHOWSKA
, M.
Cugowska
.
Źródło:
W:
XXI Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne : Aspekty zdrowotne żywności i żywienia, Białystok, 21-23 września 2011 : streszczenia referatów i plakatów
Opis fizyczny:
S. 36-37
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
45/46
Nr opisu:
0000063819
Tytuł oryginału:
Zagrożenie żywności i środowiska dioksynami i akrylamidem w świadomości ekologicznej społeczeństwa województwa pomorskiego
Tytuł równoległy:
The threat to food and environment from dioxins and acrylamide in the ecological awareness of the pomeranian district citizens
Autorzy:
MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
J. Res. Appl. Agric. Eng.
2010; vol. 55, nr 4, s. 150-157, bibliogr. 22 poz., streszcz., ang. pol.
ISSN:
1642-686X
Charakt. formalna:
ARP
Język publikacji:
POL
46/46
Nr opisu:
0000063833
Tytuł oryginału:
Influence of selected factors on the content of tannins in tea extracts
Autorzy:
MARIA
ŚMIECHOWSKA
, P.
Dmowski
.
Źródło:
W:
Tannins : types, foods containing, and nutrition
/ ed. Georgios K. Peridis
Adres wydawniczy:
Hauppauge, N.Y. : Nova Science Publishers, 2010
Opis fizyczny:
S. 1-16 : Bibliogr. 44 poz., streszcz. ang.
ISBN:
978-1-61761-127-8
Charakt. formalna:
RKS
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
3.000
stosując format:
standardowy
skrócony
pełny
standardowy z etykietami pól
skrócony z etykietami pól
pełny z etykietami
standardowy bez etykiet
skrócony bez etykiet
skrócony z etykietami i pkt.
kontrolny
Nowe wyszukiwanie
Wyszukiwanie w bazie bibliograficznej GUMed
Strona WWW BG GUMed