Wynik wyszukiwania w bazie Bibliografia Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego
Nowe wyszukiwanie
Zapytanie:
STEINKA IZABELA A
Liczba odnalezionych rekordów:
32
Przejście do opcji zmiany formatu
|
Wyświetlenie wyników w wersji do druku
1/32
Nr opisu:
0000080318
Tytuł oryginału:
Związek pomiędzy mikroflorą jelitową a otyłością
Tytuł równoległy:
Relationship between gut microbiota and obesity
Autorzy:
Joanna
Dziewiatowska
, AGATA
JANCZY
, IZABELA
STEINKA
, MAGDALENA
PIESZKO
, SYLWIA
MAŁGORZEWICZ
.
Źródło:
Forum Zab. Metab.
2014; t. 5, nr 1, s. 20-25, bibliogr. 22 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
2081-2450
Polskie hasła przedmiotowe:
mikroflora jelitowa
otyłość
dieta
Angielskie hasła przedmiotowe:
gut microbiota
obesity
diet
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
5.000
https://journals.viamedica.pl/forum_zaburzen_metabolicznych/article/view/38765
2/32
Nr opisu:
0000081719
Tytuł oryginału:
Badanie obecności antybiotykoopornych grzybów drożdżopodobnych w mięsie mielonym
Tytuł równoległy:
Test of the presence of antibiotic-resistant yeast in minced meat
Autorzy:
IZABELA
STEINKA
, AGATA
JANCZY
.
Źródło:
Probl. Hig. Epidemiol.
2014; t. 95, nr 1, s. 192-195, bibliogr. 18 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
1895-4316
Polskie hasła przedmiotowe:
lekooporność
Candida
mięso mielone
Angielskie hasła przedmiotowe:
antifungal resistance
Candida
minced meat
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
7.000
http://www.phie.pl/pdf/phe-2014/phe-2014-1-192.pdf
3/32
Nr opisu:
0000078662
Tytuł oryginału:
Znaczenie czynników abiogennych w transmisji mikroflory w warunkach szpitalnych
Tytuł równoległy:
The role of abiogenic factors in the transmission of microflora in hospital settings
Autorzy:
IZABELA
STEINKA
.
Źródło:
Ann. Acad. Med. Gedan.
2013; t. 43, s. 165-174, bibliogr. 41 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
0303-4135
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
https://annales.gumed.edu.pl/articles/152
4/32
Nr opisu:
0000078613
Tytuł oryginału:
Ocena antybiotykooporności szczepów gronkowca złocistego (
Staphylococcus aureus
) izolowanych z mięsa mielonego
Tytuł równoległy:
Evaluation of antibiotic resistance of
Staphylococcus aureus
isolated from minced meat
Autorzy:
IZABELA
STEINKA
, AGATA
JANCZY
.
Źródło:
Bromat. Chem. Toksykol.
2013; t. 46, nr 2, s. 211-215, bibliogr. 10 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
0365-9445
Polskie hasła przedmiotowe:
antybiotykooporność
Staphylococcus aureus
produkty pochodzenia zwierzęcego
Angielskie hasła przedmiotowe:
antibiotic resistance
Staphylococcus aureus
meat products
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
5.000
http://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2013/2/BR%202-2013%20-%20s.%20211-215.pdf
5/32
Nr opisu:
0000075555
Tytuł oryginału:
Biostatyczne właściwości herbat wieloskładnikowych
Tytuł równoległy:
Biostatic properties of multicomponent tea
Autorzy:
IZABELA
STEINKA
.
Źródło:
Bromat. Chem. Toksykol.
2012; t. 45, nr 3, s. 538-542, bibliogr. 16 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
0365-9445
Polskie hasła przedmiotowe:
biostatyka
mieszaniny herbat
napary wodne
Staphylococcus aureus
Angielskie hasła przedmiotowe:
biostatic
tea mixture
water infusion
Staphylococcus aureus
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
4.000
http://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/14570
6/32
Nr opisu:
0000075710
Tytuł oryginału:
Zastosowanie probiotyków w profilaktyce chorób infekcyjnych
Tytuł równoległy:
Use of probiotics for prevention of infectious diseases
Autorzy:
IZABELA A.
STEINKA
.
Źródło:
Forum Zakaż.
2012; t. 3, nr 4, s. 113-119, bibliogr. 70 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
2082-0623
Polskie hasła przedmiotowe:
antagonizm
infekcje
mikroflora
patogeny
probiotyki
profilaktyka
Angielskie hasła przedmiotowe:
antagonism
infections
micro-flora
pathogens
probiotics
prophylaxis
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
3.000
http://evereth.home.pl/archiwum-pdf/FZ/2012/4/2.pdf
7/32
Nr opisu:
0000075557
Tytuł oryginału:
Prognozowanie mikrobiologiczne jako narzędzie oceny jakości kwasowych serów niedojrzewających
Tytuł równoległy:
Microbiological prognostic as a tool for assessment of non-ripening lactic acid cheese quality
Autorzy:
IZABELA
STEINKA
.
Źródło:
Przegl. Mlecz.
2012, nr 4, s. 10-14, bibliogr. 30 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
0478-6599
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
http://www.mleczarstwo.com/s30,magid4_nrid257,przeglad_mleczarski.html
8/32
Nr opisu:
0000075556
Tytuł oryginału:
Mikroflora opakowań stosowanych do żywności
Tytuł równoległy:
Food packaging microflori
Autorzy:
I[ZABELA]
STEINKA
.
Źródło:
W:
XXVII Zjazd Polskiego Towarzystwa Mikrobiologów "Drobnoustroje bez granic", Lublin, 5-8 września 2012 : program, streszczenia
Opis fizyczny:
S. 82-83
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
9/32
Nr opisu:
0000075518
Tytuł oryginału:
Conjugated linoleic acid and the atherosclerosis in animal models : review
Autorzy:
AGATA
JANCZY
, IZABELA
STEINKA
.
Źródło:
Zesz. Nauk. Akad. Mor. Gdyn.
2012, nr 74, s. 23-29, bibliogr. 22 poz., streszcz. ang.
ISSN:
1644-1818
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
2.000
http://zeszyty.am.gdynia.pl/artykul-146.html
10/32
Nr opisu:
0000073164
Tytuł oryginału:
Wybrane aspekty stosowania probiotyków
Tytuł równoległy:
Choosen aspects of probiotic use
Autorzy:
IZABELA
STEINKA
.
Źródło:
Ann. Acad. Med. Gedan.
2011; t. 41, s. 97-108, bibliogr. 45 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
0303-4135
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
4.000
https://annales.gumed.edu.pl/articles/124
11/32
Nr opisu:
0000073437
Tytuł oryginału:
Typowanie wskaźnika jakości mikrobiologicznej herbat czarnych
Tytuł równoległy:
Indicator of black microbial quality determinations
Autorzy:
IZABELA
STEINKA
, Ł.
Misiewicz
, A.
Kukułowicz
.
Źródło:
Bromat. Chem. Toksykol.
2011; t. 44, nr 3, s. 694-699, bibliogr. 15 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
0365-9445
Polskie hasła przedmiotowe:
herbaty czarne
grzyby strzępkowe
wskaźniki jakości
Uclodium chartarum
Angielskie hasła przedmiotowe:
black tea
filamentous moulds
quality
indicator
Uclodium chartarum
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
http://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/14027
12/32
Nr opisu:
0000073427
Tytuł oryginału:
Mikrobiologia żywności i materiałów przemysłowych
Autorzy:
IZABELA
STEINKA
.
Adres wydawniczy:
Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej w Gdyni, 2011
Opis fizyczny:
294 s. : il., tab; 23cm - bibliogr. 526 poz.
ISBN:
978-83-7421-142-0
Charakt. formalna:
KS
Język publikacji:
POL
13/32
Nr opisu:
0000073435
Tytuł oryginału:
Wybrane aspekty jakości żywności niekonwencjonalnej
Autorzy:
IZABELA
STEINKA
, A.
Kukułowicz
.
Źródło:
W:
Jakość i bezpieczeństwo żywności : kształtowanie jakości żywieniowej w procesach technologicznych
/ pod red. D. Nowak
Adres wydawniczy:
Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2011
Opis fizyczny:
S. 169-183 : Bibliogr. 39 poz.
ISBN:
978-83-7583-279-2
Charakt. formalna:
RKS
Język publikacji:
POL
14/32
Nr opisu:
0000073438
Tytuł oryginału:
Jakość higieniczna produktów i urządzeń vendingowych przeznaczonych do sprzedaży gorących napojów
Tytuł równoległy:
Hygienic quality of vending products and vending machines for selling hot drinks
Autorzy:
IZABELA
STEINKA
, A.
Kukułowicz
, A.
Sznajdrowska
.
Źródło:
Probl. Hig. Epidemiol.
2011; t. 92, nr 4, s. 924-927, bibliogr. 14 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
1895-4316
Polskie hasła przedmiotowe:
automaty
gorące napoje
gronkowce
grzyby strzępkowe
czystość urządzeń
Angielskie hasła przedmiotowe:
vending machines
hot drinks staphylococci
filamentous fungi
dean equipment
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
http://www.phie.pl/phe.php?opc=AR&lng=pl&art=698
15/32
Nr opisu:
0000073423
Tytuł oryginału:
Jakość mikrobiologiczna mlecznych produktów dietetycznych
Tytuł równoległy:
Microbiological quality of dietary milk products
Autorzy:
IZABELA
STEINKA
, A.
Kukułowicz
.
Źródło:
Probl. Hig. Epidemiol.
2011; t. 92, nr 1, s. 44-47, bibliogr. 14 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
1895-4316
Polskie hasła przedmiotowe:
mleczne produkty dietetyczne
bakterie fermentacji mlekowej
bakterie chorobotwórcze
bezpieczeństwo zdrowotne
Angielskie hasła przedmiotowe:
dietary milk products
LAB
pathogenetic bacteria
health safety
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
6.000
http://www.phie.pl/phe.php?opc=AR&lng=pl&art=522
16/32
Nr opisu:
0000073426
Tytuł oryginału:
Zmiany jakości serów twarogowych dostępnych w sieciach handlowych w okresie ostatnich kilkunastu lat
Autorzy:
IZABELA
STEINKA
, A.
Kukułowicz
.
Źródło:
Przegl. Mlecz.
2011, nr 11, s. 14-18, bibliogr. 18 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
0478-6599
Polskie hasła przedmiotowe:
twarogi
jakość
mikroflora
optymalizacja
Angielskie hasła przedmiotowe:
lactic acid cheese
quality
microflora
optimalization
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
POL
http://www.mleczarstwo.com/s30,magid4_nrid238,przeglad_mleczarski.html
17/32
Nr opisu:
0000073439
Tytuł oryginału:
Effect of a mixing tea and
Kalanchoe
on growth of
Stapchylococcus aureus
Autorzy:
IZABELA
STEINKA
, A.
Kukułowicz
.
Źródło:
W:
Safety in food production chain
/ ed. G. Krasnowska, A. M. Salejda
Adres wydawniczy:
Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2011
Opis fizyczny:
S. 177-183 : Bibliogr. [18 poz.]
ISBN:
978-83-7717-071-7
Charakt. formalna:
RKS
Język publikacji:
POL
18/32
Nr opisu:
0000073440
Tytuł oryginału:
Effects of selected plants on the survival of
Staphylococcus aureus
Autorzy:
IZABELA
STEINKA
, A.
Kukułowicz
.
Źródło:
W:
Science against microbial pathogenes: communicating current research and technological advances. Vol. 2
/ ed. A. Méndez-Vilas
Adres wydawniczy:
Badajoz : Formatex Research Center, 2011
Opis fizyczny:
S.1186-1194 : Bibliogr. 75 poz., streszcz. ang.
ISBN:
978-84-939843-2-8
Angielskie hasła przedmiotowe:
plants
phytochemical
phytoncides
Staphylococcus aureus
biostatic activity
Charakt. formalna:
RKS
Język publikacji:
ENG
19/32
Nr opisu:
0000073425
Tytuł oryginału:
Nowe trendy w prognozowaniu bezpieczeństwa żywności
Autorzy:
IZABELA
STEINKA
.
Źródło:
Zesz. Nauk. Akad. Mor. Gdyn.
2011, nr 68, s. 47-56, bibliogr. 23 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
1644-1818
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
POL
http://zeszyty.am.gdynia.pl/artykul-96.html
20/32
Nr opisu:
0000073424
Tytuł oryginału:
The influence of lactic acid cheese components on the selected properties of polyamide/polyethylene laminates
Autorzy:
IZABELA
STEINKA
, M.
Morawska
, A.
Kukułowicz
.
Źródło:
Zesz. Nauk. Uniw. Ekonom. Pozn.
2011, nr 186, s. 56-66, bibliogr. [18 poz.], streszcz. ang., pol.
ISSN:
1689-7374
Angielskie hasła przedmiotowe:
good packaging
interactions packaging-product
overal migration
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
ENG
21/32
Nr opisu:
0000060960
Tytuł oryginału:
Innowacje technologiczne a bezpieczeństwo żywności
Tytuł równoległy:
Technology innovations as a factor of food safety
Autorzy:
IZABELA
STEINKA
.
Źródło:
Ann. Acad. Med. Gedan.
2009; t. 39, s. 123-132, bibliogr. 20 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
0303-4135
Charakt. formalna:
ARP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
2.000
22/32
Nr opisu:
0000060961
Tytuł oryginału:
Akceptacja żywności niekonwencjonalnej przez młodych konsumentów
Autorzy:
IZABELA
STEINKA
.
Źródło:
Żywność. Nauka. Technologia. Jakość
2009; R. 16, nr 4, s. 218-225, bibliogr. 10 poz., streszcz. pol.
Polskie hasła przedmiotowe:
akceptacja
żywność niekonwencjonalna
studenci
Charakt. formalna:
ARP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
9.000
23/32
Nr opisu:
0000052129
Tytuł oryginału:
Biostatyczne oddziaływanie miazgi i roztworów roślinnych na gronkowce
Tytuł równoległy:
The biostatic influence of plant pulp and solutions on staphylococci
Autorzy:
IZABELA
STEINKA
, A.
Kukułowicz
.
Źródło:
Bromat. Chem. Toksykol.
2008; t. 41, nr 2, s. 191-196, bibliogr. 15 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
0365-9445
Polskie hasła przedmiotowe:
gronkowce
hamowanie wzrostu
zioła
owoce
warzywa
Angielskie hasła przedmiotowe:
staphylococci
growth inhibitions
herbs
fruits
vegetables
Charakt. formalna:
ARP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
4.000
24/32
Nr opisu:
0000052639
Tytuł oryginału:
Problemy z wdrożeniem nowego asortymentu serów podpuszczkowo-kwasowych
Tytuł równoległy:
Problems with implementation of a new assortment of cottage cheese
Autorzy:
IZABELA
STEINKA
.
Źródło:
W:
Innowacje i innowacyjność w sektorze agrobiznesu. T. 2 : Rodzaje innowacji.
/ red. nauk. Mieczysław Adamowicz
Adres wydawniczy:
Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2008
Opis fizyczny:
S. 31-43 : Bibliogr. 12 poz., streszcz. pol., ang.
ISBN:
9788372449627
Charakt. formalna:
RKS
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
3.000
25/32
Nr opisu:
0000052236
Tytuł oryginału:
Lactic acid cheese safety
Autorzy:
IZABELA
STEINKA
.
Adres wydawniczy:
New York : Nova Science Publishers, 2008
Opis fizyczny:
114 s. : il., tab.; 23 cm - Bibliogr. s. 99-108
ISBN:
978-1-60456-244-6
Charakt. formalna:
KS
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
24.000
26/32
Nr opisu:
0000052130
Tytuł oryginału:
Możliwość zastosowania techniki PCR do wykrywania
Staphylococcus aureus
w twarogach
Autorzy:
IZABELA
STEINKA
.
Źródło:
W:
Nowoczesne metody analityczne w zapewnieniu jakości i bezpieczeństwa żywności
: VI Konferencja Naukowa z cyklu : Jakość i bezpieczeństwo żywności, Warszawa, 6-7 grudnia 2007
Opis fizyczny:
S. 127-128
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
27/32
Nr opisu:
0000040456
Tytuł oryginału:
Economic aspects of production of cottage cheese depending on technology of production
Autorzy:
J.
Stankiewicz
, IZABELA
STEINKA
.
Źródło:
Pol. J. Nat. Sci.
2007, suppl. 4, s. 237-241, bibliogr. [5 poz.], streszcz. ang., pol.
ISSN:
1643-9953
Polskie hasła przedmiotowe:
sery twarogowe
koszty produkcji serów twarogowych
technologia produkcji serów twarogowych
Angielskie hasła przedmiotowe:
cottage cheeses
production cost of cottage cheeses
production technology
Charakt. formalna:
SUP
Język publikacji:
ENG
28/32
Nr opisu:
0000040455
Tytuł oryginału:
The influence of freezing storage conditions of the aloes pulp on their biostatic activity for yeasts
Autorzy:
IZABELA
STEINKA
, A.
Kukułowicz
.
Źródło:
Pol. J. Nat. Sci.
2007, suppl. 4, s. 113-119, bibliogr. [11 poz.], streszcz. ang., pol.
ISSN:
1643-9953
Polskie hasła przedmiotowe:
aloes
miazga
drożdże
zamrażanie
efekt biostatyczny
Angielskie hasła przedmiotowe:
aloe
pulp
yeasts
freezing
biostatic effect
Charakt. formalna:
ARP
Język publikacji:
ENG
29/32
Nr opisu:
0000040453
Tytuł oryginału:
Wpływ czynników mikrobiologicznych na masę laminatów stosowanych do pakowania twarogów
Tytuł równoległy:
The influence of microbiological factors on the mass of plastics laminates used for packaging of lactic acid cheese
Autorzy:
IZABELA
STEINKA
.
Źródło:
Rocz. Państw. Zakł. Hig.
2007; t. 58, nr 2, s. 459-469, bibliogr. 25 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
0083-7715
Polskie hasła przedmiotowe:
tworzywa sztuczne
materiały opakowaniowe
masa
twarogi
mikroflora powierzchniowa
Angielskie hasła przedmiotowe:
plactics
packaging materials
mass
lactic acid cheese
surface micro-flora
Charakt. formalna:
ARP
Język publikacji:
POL
30/32
Nr opisu:
0000040460
Tytuł oryginału:
Organoleptic assessment of chosen properties of lactic acid cheese
Autorzy:
IZABELA
STEINKA
, M.
Nowaczyk
.
Źródło:
Tovari í Rinki
2007, nr 1, s. 64-68, bibliogr. w przyp.
ISSN:
1998-2666
Charakt. formalna:
ARZ
Język publikacji:
ENG
31/32
Nr opisu:
0000040457
Tytuł oryginału:
Ekonomiczne aspekty produkcji serów twarogowych w zależności od technologii produkcji
Autorzy:
J.
Stankiewicz
, IZABELA
STEINKA
.
Źródło:
W:
XXXVIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN : Żywność a jakość życia : uwarunkowania technologiczne, higieniczne, żywieniowe i kulturowe, Olsztyn, 20-21 wrzesień 2007 r. : streszczenia wykładów i komunikatów
Opis fizyczny:
S. 265
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
32/32
Nr opisu:
0000040458
Tytuł oryginału:
Wpływ mrożenia miazgi aloesowej na biostatyczne oddziaływanie w stosunku do
Candida albicans
Autorzy:
IZABELA
STEINKA
, A.
Kukułowicz
.
Źródło:
W:
XXXVIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN : Żywność a jakość życia : uwarunkowania technologiczne, higieniczne, żywieniowe i kulturowe, Olsztyn, 20-21 wrzesień 2007 r. : streszczenia wykładów i komunikatów
Opis fizyczny:
S. 95
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
stosując format:
standardowy
skrócony
pełny
standardowy z etykietami pól
skrócony z etykietami pól
pełny z etykietami
standardowy bez etykiet
skrócony bez etykiet
skrócony z etykietami i pkt.
kontrolny
Nowe wyszukiwanie
Wyszukiwanie w bazie bibliograficznej GUMed
Strona WWW BG GUMed