Wynik wyszukiwania w bazie Bibliografia Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego
Nowe wyszukiwanie
Zapytanie:
HPLC
Liczba odnalezionych rekordów:
15
Przej¶cie do opcji zmiany formatu
|
Wy¶wietlenie wyników w wersji do druku
1/15
Tytuł oryginału:
"Cukry dodane" w wybranych produktach spożywczych : ocena analityczna i bromatologiczna [Dokument elektroniczny]
Tytuł angielski:
Added sugars in the chosen food products : analytical and nutritional assessment
Autorzy:
MAŁGORZATA
GREMBECKA
, Karolina
Brodzik
, Agnieszka
Hryniewiecka
, Monika
Mróz
, Agnieszka
Szel±żek
, ANNA
LEBIEDZIŃSKA
, PIOTR
SZEFER
.
¬ródło:
Bromat. Chem. Toksykol.
2016; t. 49, nr 3, s. 287-290, bibliogr. 9 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
0365-9445
Uwagi:
Dostępny w Internecie: http://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2016/Nr%203/BR%203_2016%20art%2015%20s%20287-290.pdf [dostęp: 03.02.2017]
Polskie hasła przedmiotowe:
cukry dodane
HPLC
syrop glukozowo-fruktozowy
Angielskie hasła przedmiotowe:
added sugars
HPLC
high fructose corn syrup
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
6.000
http://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2016/Nr%203/BR%203_2016%20art%2015%20s%20287-290.pdf
2/15
Tytuł oryginału:
Zawarto¶ć witaminy B
6
w wybranych suplementach diety i preparatach leczniczych [Dokument elektroniczny]
Tytuł angielski:
The content of vitamin B
6
in selected dietary supplements and therapeutic formulations
Autorzy:
Jakub
Czaja
, Kamil
Knyszewski
, Natalia
Martyniuk
, Anna
Michalska
, PIOTR
SZEFER
, ANNA
LEBIEDZIŃSKA
.
¬ródło:
Bromat. Chem. Toksykol.
2016; t. 49, nr 3, s. 257-260, bibliogr. 13 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
0365-9445
Uwagi:
Dostępny w Internecie: http://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2016/Nr%203/BR%203_2016%20art%2009%20s%20257-260.pdf [dostęp: 03.02.2017]
Polskie hasła przedmiotowe:
witamina B
6
HPLC
suplementy diety
Angielskie hasła przedmiotowe:
vitamin B
6
HPLC
dietary supplements
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
6.000
http://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2016/Nr%203/BR%203_2016%20art%2009%20s%20257-260.pdf
3/15
Tytuł oryginału:
Oznaczanie aminokwasów z zastosowaniem techniki chromatografii cieczowej [Dokument elektroniczny]
Autorzy:
GRAŻYNA
GAŁĘZOWSKA
, JOANNA
SYCHOWSKA
, LIDIA
WOLSKA
.
¬ródło:
W:
IX Polska Konferencja Chemii Analitycznej, "Chemia analityczna to ci±głe wyzwania", Poznań, 6-10 lipca 2015 : abstrakty
Opis fizyczny:
S. 36
Uwagi:
USB flash drive
Polskie hasła przedmiotowe:
aminokwasy
metody oznaczania
HPLC
osocze
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
4/15
Tytuł oryginału:
Ocena zawarto¶ci witaminy C w napojach Frugo i w suplementach diety
Tytuł angielski:
Assessment of concentration vitamin C in Frugo fruit drinks and dietary supplements
Autorzy:
ANNA
LEBIEDZIŃSKA
, MARCIN
MARSZAŁŁ
, Katarzyna
Borzuchowska
, PIOTR
SZEFER
.
¬ródło:
Probl. Hig. Epidemiol.
2013; t. 94, nr 2, s. 336-338, bibliogr. 15 poz., streszcz. ang., pol.
ISSN:
1895-4316
Uwagi:
Dostępny w Internecie: http://www.phie.pl/pdf/phe-2013/phe-2013-2-336.pdf [dostęp: 08.07.2013]
Polskie hasła przedmiotowe:
witamina C
HPLC
suplementy diety
napoje owocowe
Angielskie hasła przedmiotowe:
vitamin C
HPLC
dietary supplements
fruit drinks
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
7.000
http://www.phie.pl/pdf/phe-2013/phe-2013-2-336.pdf
5/15
Tytuł oryginału:
Ocena zawarto¶ci cukrów prostych i sacharozy w sokach owocowych z wykorzystaniem HPLC
Tytuł angielski:
Estimation of sugars content in fruit juices using HPLC method
Autorzy:
ANNA
LEBIEDZIŃSKA
, J.
Czaja
, K.
Brodowska
, A.
WoĽniak
, PIOTR
SZEFER
.
¬ródło:
Bromat. Chem. Toksykol.
2011; t. 44, nr 3, s. 326-330, bibliogr. 15 poz. streszcz. ang., pol.
ISSN:
0365-9445
Polskie hasła przedmiotowe:
fruktoza
glukoza
sacharoza
soki owocowe
HPLC
Angielskie hasła przedmiotowe:
fructose
glucose
sucrose
fruit juices
HPLC
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
4.000
http://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/13948
6/15
Tytuł oryginału:
Ocena zawarto¶ci witaminy B
3
w suplementach diety i preparatch farmaceutycznych
Tytuł angielski:
Assessment of vitamin B
3
concentrations in dietary supplements and pharmaceutical formulations
Autorzy:
ANNA
LEBIEDZIŃSKA
, J.
Czaja
, A.
Hinz
, PIOTR
SZEFER
.
¬ródło:
Probl. Hig. Epidemiol.
2011; vol. 92, nr 3, s. 617-620, bibliogr. 13 poz., streszcz. ang., pol.
ISSN:
1895-4316
Polskie hasła przedmiotowe:
witamina B3
HPLC
suplementy diety
preparaty farmaceutyczne
Angielskie hasła przedmiotowe:
vitamin B3
HPLC
dietary supplements
pharmaceutical formulations
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
6.000
http://www.phie.pl/pdf/phe-2011/phe-2011-3-617.pdf
7/15
Tytuł oryginału:
Oznaczanie witaminy C w sokach i suplementach diety z wykorzystaniem HPLC
Tytuł angielski:
Estimation of vitamin C content in juices and pharmaceutical preparations by HPLC
Autorzy:
ANNA
LEBIEDZIŃSKA
, JAKUB
CZAJA
, M.
Najmowicz
, K.
Petrykowska
, PIOTR
SZEFER
.
¬ródło:
Bromat. Chem. Toksykol.
2010; t. 43, nr 3, s. 249-254, bibliogr. 17 poz., streszcz. ang., pol.
ISSN:
0365-9445
Polskie hasła przedmiotowe:
witamina C
soki
suplementy diety
HPLC
Angielskie hasła przedmiotowe:
vitamin C
juices
dietary supplements
HPLC
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
6.000
Inne bazy podaj±ce opis:
SciFinder
http://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/13339
8/15
Tytuł oryginału:
Współczesne techniki analizy farmaceutycznej
Autorzy:
J.
Szulfer
, ŁUKASZ
GUZIK
.
¬ródło:
Laboratorium
2010, nr 5-6, s. 10-14, streszcz. ang., pol.
ISSN:
1643-7381
Uwagi:
[w wersji elektronicznej artykuł rozszerzony o dodatkowe materiały niezawarte w wersji drukowanej]
Polskie hasła przedmiotowe:
analiza farmaceutyczna
API
produkt leczniczy
UPLC
HPLC
Angielskie hasła przedmiotowe:
API
pharmaceutical analysis
drug product
UPLC
HPLC
Charakt. formalna:
ARP
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
http://laboratorium.elamed.pl
9/15
Tytuł oryginału:
Warto¶ć odżywcza pieczywa mix "Sport" i mix "Fitness"
Tytuł angielski:
The nutrition value of bread mix "Sport" and mix "Fitness"
Autorzy:
ANNA
LEBIEDZIŃSKA
, RADOSŁAW
ŻBIKOWSKI
, JAKUB
CZAJA
, MARCIN
MARSZAŁŁ
, J.
Szczypski
, PIOTR
SZEFER
.
¬ródło:
W:
50
th
Anniversary Polish Chemical Society & Polish Association of Chemical Engineers Congress & 11
th
EuCheMS - DCE International Conference on Chemistry and the Environment, Toruń, Poland, 9-12 September 2007
: abstract book / eds. Bogusław Buszewski, Monika Michel
Opis fizyczny:
S. 201
Polskie hasła przedmiotowe:
witaminy B1 i B6
HPLC
podstawowe składniki odżywcze
pieczywo
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
10/15
Tytuł oryginału:
Ostrygi Ľródłem witamin grupy B i składników mineralnych
Tytuł angielski:
Oysters as a source of B group vitamins and essential elements
Autorzy:
ANNA
LEBIEDZIŃSKA
, MAGDALENA
KWOCZEK
, MARCIN
MARSZAŁŁ
, B.
Lipka
, PIOTR
SZEFER
.
¬ródło:
Bromat. Chem. Toksykol.
2006; t. 39, supl., s. 323-326, bibliogr. 13 poz., summ.
ISSN:
0365-9445
Uwagi:
Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywno¶ć - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006 / red. supl. Maria Wardas, Katarzyna Pawłowska-Góral
Polskie hasła przedmiotowe:
ostrygi
witaminy grupy B
zwi±zki mineralne
HPLC
FAAS
Angielskie hasła przedmiotowe:
oysters
vitamins B
minerals
HPLC
FAAS
Charakt. formalna:
SUP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
4.000
11/15
Tytuł oryginału:
Pieczywo wzbogacone m±k± z nasion winogron Ľródłem witamin grupy B
Tytuł angielski:
Bread fortified with grape seed flour as a source of vitamin B
Autorzy:
ANNA
LEBIEDZIŃSKA
, MARCIN
MARSZAŁŁ
, J.
Sperra
, PIOTR
SZEFER
.
¬ródło:
Bromat. Chem. Toksykol.
2006; t. 39, nr 2, s. 121-125, bibliogr. 20 poz., summ.
ISSN:
0365-9445
Polskie hasła przedmiotowe:
m±ka z nasion winogron
pieczywo
witaminy grupy B
HPLC
Angielskie hasła przedmiotowe:
flour from grape seeds
bread
vitamins B
HPLC
Charakt. formalna:
ARP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
4.000
Inne bazy podaj±ce opis:
Polska Bibliografia Lekarska
http://www.ptfarm.pl/pub/File/wydawnictwa/bromatologia/2_06/BROMAT2.pdf
12/15
Tytuł oryginału:
Wpływ palenia tytoniu na poziom homocysteiny i glutationu w materiale biologicznym
Tytuł angielski:
The influence of tobacco smoking on homocysteine and glutathione levels in biological samples
Autorzy:
MARCIN
MARSZAŁŁ
, R.
Makarowski
, WOJCIECH
CZARNOWSKI
.
¬ródło:
Przegl. Lek.
2006; t. 63, nr 10, s. 948-950, bibliogr. 13 poz., streszcz., abs.
ISSN:
0033-2240
Uwagi:
7 Ogólnopolska Konferencja Naukowa pt. Tytoń a zdrowie. Palenie problemem społecznym, Poznań, 16-17.11.2006
Polskie hasła przedmiotowe:
kotynina
tiole
glutation
homocysteina
HPLC
detekcja elektrochemiczna
Angielskie hasła przedmiotowe:
cotinine
thiols
glutathione
HPLC
electrochemical detection
Charakt. formalna:
ARP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
5.000
Inne bazy podaj±ce opis:
Polska Bibliografia Lekarska
http://www.wydplek.com.pl/
13/15
Tytuł oryginału:
Optymalizacja metody HPLC z detekcj± elektrochemiczn± do oznaczania witamin B
6
i B
12
w żywno¶ci pochodzenia morskiego
Autorzy:
A[NNA]
LEBIEDZIŃSKA
, M[ARCIN]
MARSZAŁŁ
, P[IOTR]
SZEFER
.
¬ródło:
W:
Analityka w rozwoju cywilizacji : VII Polska Konferencja Chemii Analitycznej / red. nauk. Bogusław Buszewski
Adres wydawniczy:
Toruń : SAR "Pomorze", 2005
Opis fizyczny:
S. 437
ISBN:
83-88245-31-7
Polskie hasła przedmiotowe:
witamina B6
witamina B12
HPLC
detekcja elektrochemiczna
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
14/15
Tytuł oryginału:
Łososie wędzone Ľródłem witaminy B
6
i cyjanokobalaminy.
Tytuł angielski:
Smoked salmons as a source of vitamins B
6
and B
12
Autorzy:
ANNA
LEBIEDZIŃSKA
, MARCIN
MARSZAŁŁ
, B.
Lipka
, PIOTR
SZEFER
.
¬ródło:
Bromat. Chem. Toksykol.
2005; t. 38, supl., s. 67-70, bibliogr. 12 poz.
ISSN:
0365-9445
Uwagi:
- Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Żywno¶ć, żywienie - nowe wyzwania", Białystok, 23-24 czerwca 2005
Polskie hasła przedmiotowe:
pirydoksamina
pirydoksal
pirydoksyna
cyjanokobalamina
HPLC
detekcja elektrochemiczna
Angielskie hasła przedmiotowe:
pyridoxine
pyridixamine
pyridoxal
cyanocobalamine
HPLC
electrochemical detection
Charakt. formalna:
SUP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Czasopismo umieszczone na Li¶cie Filadelfijskiej
Punktacja ministerstwa:
4.000
Index Copernicus:
4.080
Inne bazy podaj±ce opis:
Polska Bibliografia Lekarska
15/15
Tytuł oryginału:
Analiza chemometryczna danych retencyjnych jako narzędzie obiektywnej charakterystyki kolumn do HPLC.
Tytuł angielski:
Chemometric analysis of retention data for an objective evaluation of HPLC columns
Autorzy:
ROMAN
KALISZAN
, M.
Al-Haj
, MICHAŁ
MARKUSZEWSKI
, TOMASZ
BˇCZEK
, B.
Buszewski
.
¬ródło:
W:
Chemometria: metody i zastosowania: I konferencja, Zakopane, 18-21.10.2001
/ Red. D. Zuba
Adres wydawniczy:
Kraków, 2001
Opis fizyczny:
S. 102-120 : bibliogr. 36 poz., streszcz.
Polskie hasła przedmiotowe:
ilo¶ciowe zależno¶ci struktura-retencja
QSRR
wysokosprawna chromatografia cieczowa
HPLC
chromatograficzne fazy stacjonarne
molekularne mechanizmy retencji
Charakt. formalna:
PRZ
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
stosuj±c format:
standardowy
skrócony
pełny
standardowy z etykietami pól
skrócony z etykietami pól
pełny z etykietami
standardowy bez etykiet
skrócony bez etykiet
skrócony z etykietami i pkt.
kontrolny
Nowe wyszukiwanie
Wyszukiwanie w bazie bibliograficznej GUMed
Strona WWW BG GUMed