Wynik wyszukiwania w bazie Bibliografia Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego

Nowe wyszukiwanie

Zapytanie: FOOD
Liczba odnalezionych rekordów: 15



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/15

Tytuł oryginału: Food-dependent exercise-induced anaphylaxis : immune response intensifi ed by spinach? [Dokument elektroniczny]
Autorzy: DARIA SCHETZ, WOJCIECH WALDMAN, IVAN KOCIĆ, JACEK SEIN ANAND.
Źródło: Adv. J. Toxicol. Curr. Res. 2019; vol. 1, nr 2, s. 040-042, bibliogr. 7 poz., streszcz. ang.
ISSN: 2687-9689
Uwagi: Dostępny w Internecie: https://www.scireslit.com/Toxicology/IJTCR-ID16.pdf [dostęp: 29.10.2019]
Angielskie hasła przedmiotowe:
  • food-dependent exercise-induced anaphylaxis
  • food
  • exercise
  • spinach
  • immune response

    Charakt. formalna: ARZ
    Charakt. merytoryczna: KAZ
    Język publikacji: ENG
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 5.000
    https://www.scireslit.com/Toxicology/IJTCR-ID16.pdf




    2/15

    Tytuł oryginału: Potencjalny wpływ diety i suplementów diety na skuteczność i bezpieczeństwo leczenia psychofarmakologicznego
    Tytuł angielski: Potential influence of diet and dietary supplements on efficacy and safety of psychopharmacological treatment
    Autorzy: Mariola Bidzan, LESZEK BIDZAN.
    Źródło: Geriatria 2019; R. 13, nr 1, s. 37-43, bibliogr. 38 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 1898-7486
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • dieta
  • interakcje lekowe

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • food
  • drug interactions

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 5.000
    https://www.akademiamedycyny.pl/wp-content/uploads/2019/07/Bidzan.pdf




    3/15

    Tytuł oryginału: Substancje o działaniu antyoksydacyjnym w żywności pochodzenia roslinnego i metody ich ekstrakcji [Dokument elektroniczny]
    Tytuł angielski: Substances with antioxidant activity from food of plant origin and methods of their extraction
    Autorzy: Joanna Brzezińska, Daria Błażejewicz, MAŁGORZATA GREMBECKA, JUSTYNA BRZEZICHA-CIROCKA, PIOTR SZEFER.
    Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. 2018; t. 51, nr 4, s. 302-308, bibliogr. 23 poz., streszcz. pol.
    ISSN: 0365-9445
    Uwagi: Dostępny w Internecie: http://ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/27815 [dostęp: 21.03.2019]
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • antyoksydanty
  • ekstrakcja
  • żywność
  • wolne rodniki
  • stres oksydacyjny

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • antioxidants
  • extraction
  • food
  • free radicals
  • oxidative stress

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej
    Punktacja ministerstwa: 6.000
    http://ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/27815




    4/15

    Tytuł oryginału: Simultaneous separation and determination of erythritol, xylitol, sorbitol, mannitol, maltitol, fructose, glucose, sucrose and maltose in food products by high performance liquid chromatography coupled to charged aerosol detector
    Autorzy: MAŁGORZATA GREMBECKA, ANNA LEBIEDZIŃSKA, PIOTR SZEFER.
    Źródło: Microchem. J. 2014; vol. 117, s. 77-82, bibliogr. 25 poz., streszcz. ang.
    ISSN: 0026-265x
    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • high performance liquid chromatography
  • charged aerosol detector
  • sugars
  • sugar alcohols
  • food

    Charakt. formalna: ARZ
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: ENG
    Afiliacja GUMed
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.746
    Punktacja ministerstwa: 35.000
    Inne bazy podające opis:
  • SciFinder
  • Scopus
  • Web of Science

    DOI:




    5/15

    Tytuł oryginału: Znaczenie autentyczności produktów żywnościowych i kosmetycznych
    Tytuł angielski: The importance of authenticity of food products and cosmetic
    Autorzy: MARIA ŚMIECHOWSKA.
    Źródło: Szkice Hum. 2014; t. 14, nr 4, s. 369-385, bibliogr. 37 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 1642-6363
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • żywność
  • kosmetyki
  • autentyczność
  • identyfikowalność

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • food
  • cosmetics
  • authenticity
  • traceability

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 5.000
    http://osw.olsztyn.pl/pliki/2015/02/SZKICE-36.pdf




    6/15

    Tytuł oryginału: Metals and metalloids in food: essentiality, toxicity, applicability
    Autorzy: MAŁGORZATA GREMBECKA, PIOTR SZEFER.
    Źródło: W: Food quality : control, analysis and consumer concerns / eds. Daniel A. Medina, Amanda M. Laine
    Adres wydawniczy: New York : Nova Science Publishers, 2011
    Opis fizyczny: S. 1-60 : Bibliogr. 385 poz., streszcz. ang.
    ISBN: 978-1-61122-917-2
    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • metals
  • metalloids
  • food
  • RDA
  • PTWI
  • chemometric analysis

    Charakt. formalna: RKS
    Język publikacji: ENG
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 7.000


    7/15

    Tytuł oryginału: Opracowanie metody oznaczania zawartości azotanów (III) i (V) w przetworach mięsnych z zastosowaniem kapilarnej elektroforezy strefowej
    Tytuł angielski: Determination of nitrates(III) and (V) in meat products by capillary zone electrophoresis
    Autorzy: ILONA OLĘDZKA, LUCYNA KONIECZNA.
    Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. 2009; t. 42, nr 3, s. 503-507, bibliogr. 12 poz. streszcz. ang. pol.
    ISSN: 0365-9445
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • azotany
  • azotyny
  • żywność
  • elektroforeza kapilarna

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • nitrates
  • nitrites
  • food
  • capillary electrophoresis

    Charakt. formalna: ARP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 6.000
    Inne bazy podające opis:
  • SciFinder
  • Polska Bibliografia Lekarska





    8/15

    Tytuł oryginału: Końcowe produkty glikacji: źródło pochodzenia a rozwój powikłań cukrzycowych
    Tytuł angielski: The orgin of advanced glycation endproducts and development of diabetic complications
    Autorzy: A. Brandt, KATARZYNA ZORENA, MAŁGORZATA MYŚLIWIEC.
    Źródło: Diabetol. Prakt. 2008; t. 9, nr 1, s. 12-17, bibliogr. 37 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 1640-8497
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • AGEs
  • pożywienie
  • retinopatia
  • nefropatia
  • dieta
  • terapia

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • AGSe
  • food
  • diabetic retinopathy
  • diabetic nephropathy
  • diet
  • therapy

    Charakt. formalna: ARP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 4.000




    9/15

    Tytuł oryginału: Pozostałości chinolonów w tkankach jadalnych zwierząt
    Tytuł angielski: The residues of quinolones in edible tissues animals
    Autorzy: ALINA PLENIS, PIOTR KOWALSKI, P. Kozłowska.
    Źródło: W: 50th Anniversary Polish Chemical Society & Polish Association of Chemical Engineers Congress & 11th EuCheMS - DCE International Conference on Chemistry and the Environment, Toruń, Poland, 9-12 September 2007 : abstract book / eds. Bogusław Buszewski, Monika Michel
    Opis fizyczny: S. 271
    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • ciprofloxacin
  • enrofloxacin
  • norfloxacin
  • cinoxacin
  • lomefloxacin
  • residues of quinolones
  • animal tissues
  • food
  • capillary electrophoresis

    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: ENG
    Afiliacja GUMed


    10/15

    Tytuł oryginału: Pozostałości kokcydiostatyków w tkankach jadalnych drobiu.
    Tytuł angielski: The residues of coccidiostatics in edible tissues of poultry
    Autorzy: PIOTR KOWALSKI, ILONA OLĘDZKA.
    Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. 2005; t. 38, supl., s. 391-394, bibliogr. 8 poz., summ.
    ISSN: 0365-9445
    Uwagi: - Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Żywność, żywienie - nowe wyzwania", Białystok, 23-24 czerwca 2005
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • kokcydioza
  • nifursol
  • tkanki zwierząt
  • żywność
  • elektroforeza kapilarna

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • coccidiosis
  • nifursol
  • animal tissues
  • food
  • capillary electrophoresis

    Charakt. formalna: SUP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej
    Punktacja ministerstwa: 4.000
    Index Copernicus: 4.080
    Inne bazy podające opis:
  • Polska Bibliografia Lekarska





    11/15

    Tytuł oryginału: Organochlorine pesticides and PCBs in perch Perca fluviatilis from the Odra/Oder river estuary, Baltic Sea
    Autorzy: J. Falandysz, B. Wyrzykowska, J. Warzocha, I. Barska, A. Garbacik-Wesołowska, PIOTR SZEFER.
    Źródło: Food Chem. 2004; vol. 87, nr 1, s. 17-23, bibliogr. 33 poz., abs.
    ISSN: 0308-8146
    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • FISH
  • seafood
  • food
  • residues
  • contaminants
  • pesticides
  • monitoring
  • POPs

    Charakt. formalna: ARZ
    Język publikacji: ENG
    Afiliacja GUMed
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.535
    Punktacja ministerstwa: 10.000
    Inne bazy podające opis:
  • Embase
  • Scopus
  • Review of Aromatic and Medicinal Plants

    http://www.elsevier.com/locate/foodchem




    12/15

    Tytuł oryginału: Ocena przydatności ASA, IR oraz 1H-NMR w oznaczaniu polidimetylosiloksanów w wybranych środkach spożywczych
    Tytuł angielski: Estimate of utility method AAS, IR and 1H-NMR to determination polydimethylsiloxaned in food samples
    Autorzy: KRYSTYNA MOJSIEWICZ-PIEŃKOWSKA.
    Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. 2003; t. 36, supl., s. 367-374, bibliogr. 21 poz., summ.
    ISSN: 0365-9445
    Uwagi: - Wartość zdrowotna i zanieczyszczenia żywności, Gdańsk, 18-19 września 2003
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • oznaczanie polidimetylosiloksanów
  • ASA
  • IR
  • 1H-NMR
  • żywność

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • polydimethylsiloxanes determination
  • AAS
  • IR
  • 1H-NMR
  • food

    Charakt. formalna: SUP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 3.000
    Index Copernicus: 4.080




    13/15

    Tytuł oryginału: Zastosowanie ASA, IR oraz 1H-NMR do oznaczania polidimetylosiloksanów w próbkach żywności
    Autorzy: KRYSTYNA MOJSIEWICZ-PIEŃKOWSKA, ZYGMUNT JAMRÓGIEWICZ, JERZY ŁUKASIAK.
    Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. 2003; t. 36, nr 1, s. 43-50, bibliogr. 29 poz., streszcz., summ.
    ISSN: 0365-9445
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • silikony
  • oznaczanie polidimetylosiloksanów
  • ASA
  • IR
  • 1H-NMR
  • żywność

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • silicone
  • polydimethylsiloxanes determination
  • AAS
  • IR
  • 1H-NMR
  • food

    Charakt. formalna: ARP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 3.000
    Index Copernicus: 4.080




    14/15

    Tytuł oryginału: Analytical fractionation of silicon compounds in foodstuffs
    Autorzy: K[RYSTYNA] MOJSIEWICZ-PIEŃKOWSKA, J[ERZY] ŁUKASIAK.
    Źródło: Food Control 2003; vol. 14, nr 3, s. 153-162, bibliogr. 28 poz., abs.
    ISSN: 0956-7135
    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • silicon
  • organic and inorganic silicon compounds
  • analysis
  • analytical fractionation
  • speciation
  • food

    Charakt. formalna: ARZ
    Język publikacji: ENG
    Afiliacja GUMed
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.744
    Punktacja ministerstwa: 8.000
    http://www.elsevier.com/locate/foodcont




    15/15

    Tytuł oryginału: Determination of total and bioavailable silicon in selected foodstuffs
    Autorzy: W[OJCIECH] DEJNEKA, J[ERZY] ŁUKASIAK.
    Źródło: Food Control 2003; vol. 14, nr 3, s. 193-196, bibliogr. 11 poz., abs.
    ISSN: 0956-7135
    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • analysis
  • silicon
  • food

    Charakt. formalna: ARZ
    Język publikacji: ENG
    Afiliacja GUMed
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.744
    Punktacja ministerstwa: 8.000
    http://www.elsevier.com/locate/foodcont



    stosując format:




  • Nowe wyszukiwanie
    Wyszukiwanie w bazie bibliograficznej GUMed

    Strona WWW BG GUMed