Wynik wyszukiwania w bazie Bibliografia Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego
Nowe wyszukiwanie
Zapytanie:
FOOD
Liczba odnalezionych rekordów:
15
Przejście do opcji zmiany formatu
|
Wyświetlenie wyników w wersji do druku
1/15
Tytuł oryginału:
Food-dependent exercise-induced anaphylaxis : immune response intensifi ed by spinach? [Dokument elektroniczny]
Autorzy:
DARIA
SCHETZ
, WOJCIECH
WALDMAN
, IVAN
KOCIĆ
, JACEK
SEIN ANAND
.
Źródło:
Adv. J. Toxicol. Curr. Res.
2019; vol. 1, nr 2, s. 040-042, bibliogr. 7 poz., streszcz. ang.
ISSN:
2687-9689
Uwagi:
Dostępny w Internecie: https://www.scireslit.com/Toxicology/IJTCR-ID16.pdf [dostęp: 29.10.2019]
Angielskie hasła przedmiotowe:
food-dependent exercise-induced anaphylaxis
food
exercise
spinach
immune response
Charakt. formalna:
ARZ
Charakt. merytoryczna:
KAZ
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
5.000
https://www.scireslit.com/Toxicology/IJTCR-ID16.pdf
2/15
Tytuł oryginału:
Potencjalny wpływ diety i suplementów diety na skuteczność i bezpieczeństwo leczenia psychofarmakologicznego
Tytuł angielski:
Potential influence of diet and dietary supplements on efficacy and safety of psychopharmacological treatment
Autorzy:
Mariola
Bidzan
, LESZEK
BIDZAN
.
Źródło:
Geriatria
2019; R. 13, nr 1, s. 37-43, bibliogr. 38 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
1898-7486
Polskie hasła przedmiotowe:
dieta
interakcje lekowe
Angielskie hasła przedmiotowe:
food
drug interactions
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
5.000
https://www.akademiamedycyny.pl/wp-content/uploads/2019/07/Bidzan.pdf
3/15
Tytuł oryginału:
Substancje o działaniu antyoksydacyjnym w żywności pochodzenia roslinnego i metody ich ekstrakcji [Dokument elektroniczny]
Tytuł angielski:
Substances with antioxidant activity from food of plant origin and methods of their extraction
Autorzy:
Joanna
Brzezińska
, Daria
Błażejewicz
, MAŁGORZATA
GREMBECKA
, JUSTYNA
BRZEZICHA-CIROCKA
, PIOTR
SZEFER
.
Źródło:
Bromat. Chem. Toksykol.
2018; t. 51, nr 4, s. 302-308, bibliogr. 23 poz., streszcz. pol.
ISSN:
0365-9445
Uwagi:
Dostępny w Internecie: http://ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/27815 [dostęp: 21.03.2019]
Polskie hasła przedmiotowe:
antyoksydanty
ekstrakcja
żywność
wolne rodniki
stres oksydacyjny
Angielskie hasła przedmiotowe:
antioxidants
extraction
food
free radicals
oxidative stress
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej
Punktacja ministerstwa:
6.000
http://ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/27815
4/15
Tytuł oryginału:
Simultaneous separation and determination of erythritol, xylitol, sorbitol, mannitol, maltitol, fructose, glucose, sucrose and maltose in food products by high performance liquid chromatography coupled to charged aerosol detector
Autorzy:
MAŁGORZATA
GREMBECKA
, ANNA
LEBIEDZIŃSKA
, PIOTR
SZEFER
.
Źródło:
Microchem. J.
2014; vol. 117, s. 77-82, bibliogr. 25 poz., streszcz. ang.
ISSN:
0026-265x
Angielskie hasła przedmiotowe:
high performance liquid chromatography
charged aerosol detector
sugars
sugar alcohols
food
Charakt. formalna:
ARZ
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej
, wskaźnik Impact Factor ISI:
2.746
Punktacja ministerstwa:
35.000
Inne bazy podające opis:
SciFinder
Scopus
Web of Science
DOI:
5/15
Tytuł oryginału:
Znaczenie autentyczności produktów żywnościowych i kosmetycznych
Tytuł angielski:
The importance of authenticity of food products and cosmetic
Autorzy:
MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
Szkice Hum.
2014; t. 14, nr 4, s. 369-385, bibliogr. 37 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
1642-6363
Polskie hasła przedmiotowe:
żywność
kosmetyki
autentyczność
identyfikowalność
Angielskie hasła przedmiotowe:
food
cosmetics
authenticity
traceability
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
5.000
http://osw.olsztyn.pl/pliki/2015/02/SZKICE-36.pdf
6/15
Tytuł oryginału:
Metals and metalloids in food: essentiality, toxicity, applicability
Autorzy:
MAŁGORZATA
GREMBECKA
, PIOTR
SZEFER
.
Źródło:
W:
Food quality
: control, analysis and consumer concerns / eds. Daniel A. Medina, Amanda M. Laine
Adres wydawniczy:
New York : Nova Science Publishers, 2011
Opis fizyczny:
S. 1-60 : Bibliogr. 385 poz., streszcz. ang.
ISBN:
978-1-61122-917-2
Angielskie hasła przedmiotowe:
metals
metalloids
food
RDA
PTWI
chemometric analysis
Charakt. formalna:
RKS
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
7.000
7/15
Tytuł oryginału:
Opracowanie metody oznaczania zawartości azotanów (III) i (V) w przetworach mięsnych z zastosowaniem kapilarnej elektroforezy strefowej
Tytuł angielski:
Determination of nitrates(III) and (V) in meat products by capillary zone electrophoresis
Autorzy:
ILONA
OLĘDZKA
, LUCYNA
KONIECZNA
.
Źródło:
Bromat. Chem. Toksykol.
2009; t. 42, nr 3, s. 503-507, bibliogr. 12 poz. streszcz. ang. pol.
ISSN:
0365-9445
Polskie hasła przedmiotowe:
azotany
azotyny
żywność
elektroforeza kapilarna
Angielskie hasła przedmiotowe:
nitrates
nitrites
food
capillary electrophoresis
Charakt. formalna:
ARP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
6.000
Inne bazy podające opis:
SciFinder
Polska Bibliografia Lekarska
8/15
Tytuł oryginału:
Końcowe produkty glikacji: źródło pochodzenia a rozwój powikłań cukrzycowych
Tytuł angielski:
The orgin of advanced glycation endproducts and development of diabetic complications
Autorzy:
A.
Brandt
, KATARZYNA
ZORENA
, MAŁGORZATA
MYŚLIWIEC
.
Źródło:
Diabetol. Prakt.
2008; t. 9, nr 1, s. 12-17, bibliogr. 37 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
1640-8497
Polskie hasła przedmiotowe:
AGEs
pożywienie
retinopatia
nefropatia
dieta
terapia
Angielskie hasła przedmiotowe:
AGSe
food
diabetic retinopathy
diabetic nephropathy
diet
therapy
Charakt. formalna:
ARP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
4.000
9/15
Tytuł oryginału:
Pozostałości chinolonów w tkankach jadalnych zwierząt
Tytuł angielski:
The residues of quinolones in edible tissues animals
Autorzy:
ALINA
PLENIS
, PIOTR
KOWALSKI
, P.
Kozłowska
.
Źródło:
W:
50
th
Anniversary Polish Chemical Society & Polish Association of Chemical Engineers Congress & 11
th
EuCheMS - DCE International Conference on Chemistry and the Environment, Toruń, Poland, 9-12 September 2007
: abstract book / eds. Bogusław Buszewski, Monika Michel
Opis fizyczny:
S. 271
Angielskie hasła przedmiotowe:
ciprofloxacin
enrofloxacin
norfloxacin
cinoxacin
lomefloxacin
residues of quinolones
animal tissues
food
capillary electrophoresis
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
10/15
Tytuł oryginału:
Pozostałości kokcydiostatyków w tkankach jadalnych drobiu.
Tytuł angielski:
The residues of coccidiostatics in edible tissues of poultry
Autorzy:
PIOTR
KOWALSKI
, ILONA
OLĘDZKA
.
Źródło:
Bromat. Chem. Toksykol.
2005; t. 38, supl., s. 391-394, bibliogr. 8 poz., summ.
ISSN:
0365-9445
Uwagi:
- Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Żywność, żywienie - nowe wyzwania", Białystok, 23-24 czerwca 2005
Polskie hasła przedmiotowe:
kokcydioza
nifursol
tkanki zwierząt
żywność
elektroforeza kapilarna
Angielskie hasła przedmiotowe:
coccidiosis
nifursol
animal tissues
food
capillary electrophoresis
Charakt. formalna:
SUP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej
Punktacja ministerstwa:
4.000
Index Copernicus:
4.080
Inne bazy podające opis:
Polska Bibliografia Lekarska
11/15
Tytuł oryginału:
Organochlorine pesticides and PCBs in perch
Perca fluviatilis
from the Odra/Oder river estuary, Baltic Sea
Autorzy:
J.
Falandysz
, B.
Wyrzykowska
, J.
Warzocha
, I.
Barska
, A.
Garbacik-Wesołowska
, PIOTR
SZEFER
.
Źródło:
Food Chem.
2004; vol. 87, nr 1, s. 17-23, bibliogr. 33 poz., abs.
ISSN:
0308-8146
Angielskie hasła przedmiotowe:
FISH
seafood
food
residues
contaminants
pesticides
monitoring
POPs
Charakt. formalna:
ARZ
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej
, wskaźnik Impact Factor ISI:
1.535
Punktacja ministerstwa:
10.000
Inne bazy podające opis:
Embase
Scopus
Review of Aromatic and Medicinal Plants
http://www.elsevier.com/locate/foodchem
12/15
Tytuł oryginału:
Ocena przydatności ASA, IR oraz
1
H-NMR w oznaczaniu polidimetylosiloksanów w wybranych środkach spożywczych
Tytuł angielski:
Estimate of utility method AAS, IR and
1
H-NMR to determination polydimethylsiloxaned in food samples
Autorzy:
KRYSTYNA
MOJSIEWICZ-PIEŃKOWSKA
.
Źródło:
Bromat. Chem. Toksykol.
2003; t. 36, supl., s. 367-374, bibliogr. 21 poz., summ.
ISSN:
0365-9445
Uwagi:
- Wartość zdrowotna i zanieczyszczenia żywności, Gdańsk, 18-19 września 2003
Polskie hasła przedmiotowe:
oznaczanie polidimetylosiloksanów
ASA
IR
1
H-NMR
żywność
Angielskie hasła przedmiotowe:
polydimethylsiloxanes determination
AAS
IR
1
H-NMR
food
Charakt. formalna:
SUP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
3.000
Index Copernicus:
4.080
13/15
Tytuł oryginału:
Zastosowanie ASA, IR oraz
1
H-NMR do oznaczania polidimetylosiloksanów w próbkach żywności
Autorzy:
KRYSTYNA
MOJSIEWICZ-PIEŃKOWSKA
, ZYGMUNT
JAMRÓGIEWICZ
, JERZY
ŁUKASIAK
.
Źródło:
Bromat. Chem. Toksykol.
2003; t. 36, nr 1, s. 43-50, bibliogr. 29 poz., streszcz., summ.
ISSN:
0365-9445
Polskie hasła przedmiotowe:
silikony
oznaczanie polidimetylosiloksanów
ASA
IR
1
H-NMR
żywność
Angielskie hasła przedmiotowe:
silicone
polydimethylsiloxanes determination
AAS
IR
1
H-NMR
food
Charakt. formalna:
ARP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
3.000
Index Copernicus:
4.080
14/15
Tytuł oryginału:
Analytical fractionation of silicon compounds in foodstuffs
Autorzy:
K[RYSTYNA]
MOJSIEWICZ-PIEŃKOWSKA
, J[ERZY]
ŁUKASIAK
.
Źródło:
Food Control
2003; vol. 14, nr 3, s. 153-162, bibliogr. 28 poz., abs.
ISSN:
0956-7135
Angielskie hasła przedmiotowe:
silicon
organic and inorganic silicon compounds
analysis
analytical fractionation
speciation
food
Charakt. formalna:
ARZ
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej
, wskaźnik Impact Factor ISI:
0.744
Punktacja ministerstwa:
8.000
http://www.elsevier.com/locate/foodcont
15/15
Tytuł oryginału:
Determination of total and bioavailable silicon in selected foodstuffs
Autorzy:
W[OJCIECH]
DEJNEKA
, J[ERZY]
ŁUKASIAK
.
Źródło:
Food Control
2003; vol. 14, nr 3, s. 193-196, bibliogr. 11 poz., abs.
ISSN:
0956-7135
Angielskie hasła przedmiotowe:
analysis
silicon
food
Charakt. formalna:
ARZ
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej
, wskaźnik Impact Factor ISI:
0.744
Punktacja ministerstwa:
8.000
http://www.elsevier.com/locate/foodcont
stosując format:
standardowy
skrócony
pełny
standardowy z etykietami pól
skrócony z etykietami pól
pełny z etykietami
standardowy bez etykiet
skrócony bez etykiet
skrócony z etykietami i pkt.
kontrolny
Nowe wyszukiwanie
Wyszukiwanie w bazie bibliograficznej GUMed
Strona WWW BG GUMed