Wynik wyszukiwania w bazie Bibliografia Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego

Nowe wyszukiwanie

Zapytanie: SKOTNICKA MAGDALENA
Liczba odnalezionych rekordów: 75



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/75

Nr opisu: 0000098467
Tytuł oryginału: Dietary habits in children with respiratory allergies : a single-center polish pilot study [Dokument elektroniczny]
Autorzy: Eliza Wasilewska, SYLWIA MAŁGORZEWICZ, MARTA GRUCHAŁA-NIEDOSZYTKO, MAGDALENA SKOTNICKA, EWA JASSEM.
Źródło: Nutrients 2020; vol. 12, nr 5, art. ID 1521, s. 1-13, bibliogr. 45 poz., streszcz. ang.
ISSN: 2072-6643
Uwagi: Dostępny w Internecie: https://www.mdpi.com/2072-6643/12/5/1415 [dostęp:10.06.2020]
Angielskie hasła przedmiotowe:
  • nutritional status
  • obesity
  • dietary habits
  • allergy
  • pulmonary function
  • allergic rhinitis
  • asthma

    Charakt. formalna: ARZ
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: ENG
    Afiliacja GUMed
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.546
    Punktacja ministerstwa: 140.000
    Inne bazy podające opis:
  • PubMed
  • Scopus

    DOI:




    2/75

    Nr opisu: 0000099041
    Tytuł oryginału: Możliwość wykorzystania wybranych substancji wysokobłonnikowych w projektowaniu żywności sycącej [Dokument elektroniczny]
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, MAGDALENA PIESZKO, KAJA KARWOWSKA.
    Źródło: W: XXVIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne : Innowacyjne podejście do bezpiecznej żywności i racjonalnego żywienia, Gdańsk, 28-29 września 2020 : program oraz streszczenia wystąpień konferencyjnych
    Opis fizyczny: S. 38 : Bibliogr. 1 poz.
    Uwagi: Dostępny w Internecie: https://cloud.gumed.edu.pl/s/2Tp3gTci9YTJpmp pdfviewer [dostęp: 5.10.2020]
    ISBN: 978-83-65098-88-7
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • błonnik pokarmowy
  • żywność
  • sytość

    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed


    3/75

    Nr opisu: 0000099047
    Tytuł oryginału: Spożycie kakao a ryzyko nowotworzenia [Dokument elektroniczny]
    Autorzy: FILIP KŁOBUKOWSKI, MAGDALENA SKOTNICKA.
    Źródło: W: XXVIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne : Innowacyjne podejście do bezpiecznej żywności i racjonalnego żywienia, Gdańsk, 28-29 września 2020 : program oraz streszczenia wystąpień konferencyjnych
    Opis fizyczny: S. 72 : Bibliogr. 5 poz.
    Uwagi: Dostępny w Internecie: https://cloud.gumed.edu.pl/s/2Tp3gTci9YTJpmp pdfviewer [dostęp: 5.10.2020]
    ISBN: 978-83-65098-88-7
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • składniki bioaktywne
  • witamina C
  • kakao

    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed


    4/75

    Nr opisu: 0000099045
    Tytuł oryginału: Substancje bioaktywne występujące w "zielonych" suplementach diety [Dokument elektroniczny]
    Autorzy: KAJA KARWOWSKA, MAGDALENA SKOTNICKA, MAGDALENA PIESZKO.
    Źródło: W: XXVIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne : Innowacyjne podejście do bezpiecznej żywności i racjonalnego żywienia, Gdańsk, 28-29 września 2020 : program oraz streszczenia wystąpień konferencyjnych
    Opis fizyczny: S. 71
    Uwagi: Dostępny w Internecie: https://cloud.gumed.edu.pl/s/2Tp3gTci9YTJpmp pdfviewer [dostęp: 5.10.2020]
    ISBN: 978-83-65098-88-7
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • suplementy diety
  • chlorella
  • spirulina
  • jęczmień
  • chlorofil

    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed


    5/75

    Nr opisu: 0000099043
    Tytuł oryginału: Związek pomiędzy stanem odżywienia a jakością życia osób po 60. roku życia [Dokument elektroniczny]
    Autorzy: MAGDALENA PIESZKO, Aleksandra Kowalczyk, MAGDALENA SKOTNICKA, KAJA KARWOWSKA, SYLWIA MAŁGORZEWICZ.
    Źródło: W: XXVIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne : Innowacyjne podejście do bezpiecznej żywności i racjonalnego żywienia, Gdańsk, 28-29 września 2020 : program oraz streszczenia wystąpień konferencyjnych
    Opis fizyczny: S. 64
    Uwagi: Dostępny w Internecie: https://cloud.gumed.edu.pl/s/2Tp3gTci9YTJpmp pdfviewer[dostęp: 5.10.2020]
    ISBN: 978-83-65098-88-7
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • jakość życia
  • niedożywienie
  • BMI
  • stan odżywienia

    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed


    6/75

    Nr opisu: 0000099278
    Tytuł oryginału: Bezpieczeństwo żywności i żywienia
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, FILIP KŁOBUKOWSKI, MARIA ŚMIECHOWSKA.
    Źródło: W: Żywienie kliniczne : praktyczne zagadnienia. T. 1 / pod red. SYLWII MAŁGORZEWICZ
    Adres wydawniczy: Lublin : Wydawnictwo Czelej Sp. z o.o., 2020
    Opis fizyczny: S. 4-28 : Bibliogr. 35 poz.
    ISBN: 978-83-7563-295-8
    Charakt. formalna: RKS
    Charakt. merytoryczna: MON
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed


    7/75

    Nr opisu: 0000097122
    Tytuł oryginału: Influence of the degree of raw carrot and apple fragmentatiom on hunger and satiety level in women with normal body weight
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA.
    Źródło: W: 15th International Commodity Science Conference, IComSC'19 : Current Trends in Commodity Science, Poznań - Dolsk, Poland, 10th - 13th June 2019 : book of abstract
    Opis fizyczny: S. 67
    ISBN: 978-83-948206-6-4
    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • satiety
  • hunger
  • carrot
  • apple
  • physical properties

    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: ENG
    Afiliacja GUMed


    8/75

    Nr opisu: 0000097665
    Tytuł oryginału: Influence of tomato cream soup physical parameters on satiety potential level
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, Aneta Ocieczek.
    Źródło: Acta Agroph. 2019; vol. 26, nr 4, s. 5-21, bibliogr. [41 poz.], streszcz. ang.
    ISSN: 1234-4125
    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • density
  • viscosity
  • weight
  • satiety level

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: ENG
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 20.000
    DOI:




    9/75

    Nr opisu: 0000097117
    Tytuł oryginału: Influence of raw carrot and apple fragmentation on hunger and satiety level in women with normal body weight
    Tytuł równoległy: Wpływ rozdrobnienia surowego jabłka i marchwi na poziom głodu i sytości wśród kobiet z normalną masą ciała
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA.
    Źródło: W: Current trends in quality science : quality design of food products / ed. Hanna Śmigielska
    Adres wydawniczy: Poznań : Faculty of Commodity Science Poznan University of Economics & Business ; Sieć Badawcza ŁUKASIEWICZ - Instytut Technologii Eksploatacji. Wydawnictwo Naukowe, 2019
    Opis fizyczny: S. 148-159 : Bibliogr. [17] poz., streszcz. ang., pol.
    ISBN: 978-83-7789-590-0
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • głód
  • sytość
  • marchew
  • jabłko
  • właściwości fizyczne

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • satiety
  • hunger
  • carrot
  • apple
  • physical properties

    Charakt. formalna: RKS
    Charakt. merytoryczna: MON
    Język publikacji: ENG
    Afiliacja GUMed


    10/75

    Nr opisu: 0000097123
    Tytuł oryginału: Porównanie właściwości sycących konserw warzywnych
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA.
    Źródło: W: Innowacje w kształtowaniu jakości produktów żywnościowych / red nauk. Małgorzata Miśniakiewicz
    Adres wydawniczy: Radom : Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Technologii Eksploatacji. Wydawnictwo Naukowe, 2019
    Opis fizyczny: S. 126-135 : Bibliogr. [25] poz.
    ISBN: 978-83-7789-594-8
    Charakt. formalna: RKS
    Charakt. merytoryczna: MON
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed


    11/75

    Nr opisu: 0000097121
    Tytuł oryginału: The comparison of satiating properties of canned vegetables
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA.
    Źródło: W: International Conference from the cycle: Commodity Science in Research and Practice : Quality sciences in the face of thechallenges of innovative economy and sustaunable development, Cracow, November 6th-8th, 2019 : book of abstract
    Opis fizyczny: S. 97
    ISBN: 978-83-949535-8-4
    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • hunger
  • satiety
  • fullness
  • canned vegetables

    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: ENG
    Afiliacja GUMed


    12/75

    Nr opisu: 0000095617
    Tytuł oryginału: Cardiopulmonary exercise test and bioimpedance as prediction tools to predict the outcomes of obesity treatment
    Autorzy: MARTA GRUCHAŁA-NIEDOSZYTKO, PIOTR NIEDOSZYTKO, MAŁGORZATA KACZKAN, MAGDALENA PIESZKO, KATARZYNA GIERAT-HAPONIUK, ALEKSANDRA ŚLIWIŃSKA, MAGDALENA SKOTNICKA, DOMINIKA SZALEWSKA, SYLWIA MAŁGORZEWICZ.
    Źródło: Pol. Arch. Med. Wewn. 2019; vol. 129, nr 4, s. 225-233, bibliogr. 44 poz.
    ISSN: 0032-3772
    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • bioelectrical impedance
  • cardiopulmonary exercise test
  • obesity
  • treatment prediction

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.007
    Punktacja ministerstwa: 100.000
    Inne bazy podające opis:
  • PubMed
  • Scopus
  • Web of Science

    DOI:




    13/75

    Nr opisu: 0000097664
    Tytuł oryginału: The assessment of the satiety level after the consumption of legumes seeds by young women
    Tytuł równoległy: Ocena poziomu sytości po spożyciu wybranych nasion roślin strączkowych przez młode kobiety
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA.
    Źródło: Towarozn. Probl. Jakości 2019, nr 2, s. 34-43, bibliogr. 32 poz., streszcz. ang., pol.
    ISSN: 1733-747X
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • sytość
  • głód
  • rośliny strączkowe

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • satiety
  • hunger
  • legumes seeds

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: ENG
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 5.000
    DOI:




    14/75

    Nr opisu: 0000095466
    Tytuł oryginału: Tea production and its forecasts, and the possibility of tea cultivation in the context of environmental requirements in China
    Autorzy: KAJA KARWOWSKA, MAGDALENA SKOTNICKA, MARIA ŚMIECHOWSKA.
    Źródło: Zesz. Nauk. SGGW Probl. Rol. Świat. 2019; vol. 19, nr 1, s. 180-191, bibliogr. [33] poz., streszcz. ang.
    ISSN: 2081-6960
    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • tea
  • plantations
  • crop types
  • climate changes
  • local ecosystems

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 5.000
    DOI:




    15/75

    Nr opisu: 0000094299
    Tytuł oryginału: Potencjał sycący jako nowe kryterium jakości żywności na przykładzie kasz
    Tytuł równoległy: Satiating potential as the new criterion of food quality
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA.
    Adres wydawniczy: Gdynia : Uniwersytet Morski w Gdyni, 2018
    Opis fizyczny: 173 s. : il., tab.; 24 cm - Bibliogr. 344 poz.. streszcz. pol., ang.
    ISBN: 978-83-7421-288-5
    Charakt. formalna: KS
    Charakt. merytoryczna: MON
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 80.000


    16/75

    Nr opisu: 0000093442
    Tytuł oryginału: The influence of the selected factors of community environment upon nutritional behaviour of teenagers aged 13-16
    Tytuł równoległy: Wpływ wybranych czynników środowiska społecznego na zachowania żywieniowe młodzieży w wieku 13-16 lat
    Autorzy: Anna Platta, Tomasz Pukszta, MAGDALENA SKOTNICKA.
    Źródło: Handel Wewn. 2018; R. 64, nr 3, s. 334-346, bibliogr. [41] poz., streszcz. pol., ang., ros.
    ISSN: 0438-5403
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • młodzi konsumenci
  • wykształcenie rodziców
  • aktywność zawodowa rodziców
  • zachowania żywieniowe

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • young consumers
  • parents' education
  • parents' occupational activity
  • nutritional behaviours

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 12.000
    http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.desklight-f13aaff4-fe1c-4a52-a77d-d8410cc832ee/c/IBRKK-handel_wew_3-2018-334-346.pdf




    17/75

    Nr opisu: 0000093435
    Tytuł oryginału: Satiety value of groats in healthy women as affected by selected physicochemical parameters [Dokument elektroniczny]
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, Aneta Ocieczek, SYLWIA MAŁGORZEWICZ.
    Źródło: Int. J. Food Properties 2018; vol. 21, nr 1, s. 1131-1151, bibliogr. 71 poz., streszcz. ang.
    ISSN: 1094-2912
    Uwagi: Dostępny w Internecie: https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/10942912.2018.1485028?needAccess=true [dostęp: 1.10.2018]
    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • satiety
  • hunger
  • groats
  • dietary fiber

    Charakt. formalna: ARZ
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: ENG
    Afiliacja GUMed
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.398
    Punktacja ministerstwa: 25.000
    Inne bazy podające opis:
  • Scopus
  • WoS

    DOI:




    18/75

    Nr opisu: 0000093459
    Tytuł oryginału: Wpływ płci na częstotliwość spożycia wybranych produktów żywnościowych i napojów przez młodzież w wieku 13-16 lat [Dokument elektroniczny]
    Tytuł równoległy: Gender influence on the frequency of eating some of the food products and drinks chosen by the youngsters aged 13-16
    Autorzy: Anna Platta, Tomasz Pukszta, MAGDALENA SKOTNICKA.
    Źródło: Mark. Rynek 2018; R. 25, nr 4, s. 438-450, bibliogr. 27 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 1231-7853
    Uwagi: Atrykuł na CD-ROM
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • młodzi konsumenci
  • zachowania żywieniowe
  • płeć

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • young people
  • nutritional behaviours
  • sex

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 9.000
    http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.ekon-element-000171512151




    19/75

    Nr opisu: 0000092732
    Tytuł oryginału: Zjawisko SSS (sytości sensoryczno specyficznej) i możliwość wykorzystania jej w leczeniu zaburzeń odżywiania
    Tytuł równoległy: The SSS (Sensory-Specific Satiety) phenomenon and its application in the eating disorders treatment
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, Joanna Łukasiewicz.
    Źródło: Post. Żyw. Klin. 2018; t. 14, nr 2, s. 19-23, bibliogr. 22 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 1896-3706
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • sytość specyficzna sensorycznie
  • otyłość
  • głód
  • apetyt

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • satiety specific sensory
  • obesity
  • hunger
  • appetite

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 1.000
    https://pzk.wydawnictwo-scientifica.pl/artykuly/128-nr-2-2018-czerwiec




    20/75

    Nr opisu: 0000093478
    Tytuł oryginału: Pomiar sytości wśród dzieci z zastosowaniem metody graficznej "teddy the bear"
    Tytuł równoległy: The measurement of satiety among children with using of new picture rating scale 'teddy the bear"
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA.
    Źródło: W: Selected problems of food quality / ed. Monika Żochowska-Grzywacz, Ryszard Zieliński
    Adres wydawniczy: Radom : Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny w Radomiu, 2018
    Opis fizyczny: S.11-20 : Bibliogr. 17 poz., streszcz. pol., ang.
    ISBN: 978-83-7351-855-1
    Charakt. formalna: RKS
    Charakt. merytoryczna: MON
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 5.000


    21/75

    Nr opisu: 0000092499
    Tytuł oryginału: Uwarunkowania produkcji i wartość odżywcza produktów kakaowych
    Autorzy: FILIP KŁOBUKOWSKI, KAJA KARWOWSKA, MAGDALENA SKOTNICKA.
    Źródło: W: XXIII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej : Żywność - tradycja i nowoczesność, Lublin, 24-25 maja 2018 : materiały konferencji naukowej
    Adres wydawniczy: [Lublin] : Towarzystwo Wydawnictw Naukowych "LIBROPOLIS" Sp. z o. o., [2018]
    Opis fizyczny: S. 41
    ISBN: 978-83-63761-74-5
    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed


    22/75

    Nr opisu: 0000092498
    Tytuł oryginału: Wpływ postaci wybranych rodzajów herbat na zawartość szczawianów rozpuszczalnych w naparach
    Autorzy: KAJA KARWOWSKA, FILIP KŁOBUKOWSKI, MAGDALENA SKOTNICKA.
    Źródło: W: XXIII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej : Żywność - tradycja i nowoczesność, Lublin, 24-25 maja 2018 : materiały konferencji naukowej
    Adres wydawniczy: [Lublin] : Towarzystwo Wydawnictw Naukowych "LIBROPOLIS" Sp. z o. o., [2018]
    Opis fizyczny: S. 40
    ISBN: 978-83-63761-74-5
    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed


    23/75

    Nr opisu: 0000093590
    Tytuł oryginału: Możliwości wykorzystania karobu (Ceratonia siliqua) w sektorze żywnościowym i żywieniowym
    Tytuł równoległy: Possibilities of utilizing carob (Ceratonia Siliqua) in food industry and nutrition
    Autorzy: FILIP KŁOBUKOWSKI, MARIA ŚMIECHOWSKA, MAGDALENA SKOTNICKA.
    Źródło: Zesz. Nauk. SGGW Probl. Rol. Świat. 2018; vol. 18, nr 2, s. 140-148, bibliogr. [23] poz., streszcz.. pol., ang.
    ISSN: 2081-6960
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • karob
  • kakao
  • zastosowanie
  • wartość odżywcza
  • guma karobowa

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • carob
  • cocoa
  • application
  • nutritional value
  • carob gum

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 13.000
    DOI:




    24/75

    Nr opisu: 0000094229
    Tytuł oryginału: The problem of food waste in different types of households on the example of the residents of Poland and Polish people residing in the United Kingdom : pilot study
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, KAJA KARWOWSKA, MARIA ŚMIECHOWSKA.
    Źródło: Zeszyt. Nauk. SGGW. Probl. Rol. Świat. 2018; vol. 18, nr 3, s. 282-294, bibliogr. [42] poz., streszcz. ang.
    ISSN: 2081-6960
    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • waste food
  • household

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: ENG
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 13.000
    DOI:




    25/75

    Nr opisu: 0000092502
    Tytuł oryginału: Uwarunkowania produkcji i wartość odżywcza produktów kakaowych
    Autorzy: FILIP KŁOBUKOWSKI, KAJA KARWOWSKA, MAGDALENA SKOTNICKA.
    Źródło: W: Żywność - tradycja i nowoczesność : procesy technologiczne a jakość żywności : XII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej / pod red. nauk. Karoliny M. Wójciak, Małgorzaty Karwowskiej
    Adres wydawniczy: Lublin : Towarzystwo Wydawnictw Naukowych "LIBROPOLIS" Sp. z o.o., 2018
    Opis fizyczny: S. 18-29 : Bibliogr. 16 poz., streszcz. pol.
    ISBN: 978-83-63761-75-2
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • kakao
  • polifenole
  • teobromina
  • właściwości prozdrowotne
  • wartość odżywcza

    Charakt. formalna: RKS
    Charakt. merytoryczna: MON
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 5.000


    26/75

    Nr opisu: 0000092503
    Tytuł oryginału: Wpływ postaci wybranych rodzajów herbat na zawartość szczawianów rozpuszczalnych w naparach
    Autorzy: KAJA KARWOWSKA, FILIP KŁOBUKOWSKI, MAGDALENA SKOTNICKA.
    Źródło: W: Żywność - tradycja i nowoczesność : prozdrowotne właściwości żywności : aspekty żywieniowe i technologiczne : XII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej / pod red. nauk. Małgorzaty Karwowskiej, Izabelli Jackowskiej
    Adres wydawniczy: Lublin : Towarzystwo Wydawnictw Naukowych "LIBROPOLIS" Sp. z o.o., 2018
    Opis fizyczny: S. 39-48 : Bibliogr. 13 poz., streszcz. pol.
    ISBN: 978-83-63761-51-6
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • herbata
  • rozpuszczalne szczawiany
  • manganometria
  • rozdrobnienie

    Charakt. formalna: RKS
    Charakt. merytoryczna: MON
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 5.000


    27/75

    Nr opisu: 0000092704
    Tytuł oryginału: Rola naturalnych przeciwutleniaczy pochodzenia roślinnego w profilaktyce nowotworowej
    Tytuł równoległy: Role of natural antioxidants of plants in cancer prevention
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, Marika Golan, Noemi Szmukała.
    Źródło: Ann. Acad. Med. Gedan. 2017; t. 47, s. 119-127, bibliogr. 37 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 0303-4135
    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 5.000
    Inne bazy podające opis:
  • Scopus

    https://annales.gumed.edu.pl/articles/212.pdf




    28/75

    Nr opisu: 0000089820
    Tytuł oryginału: Zachowania konsumenta wobec żywności funkcjonalnej i wysokosycącej
    Tytuł równoległy: Consumer behaviour with regard to functional and highly satiating food in Poland
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, Anna Platta.
    Źródło: Handel Wewn. 2017; R. 63, nr 1, s. 319-328, bibliogr. [26] poz., streszcz. pol., ang., ros.
    ISSN: 0438-5403
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • żywność funkcjonalna
  • sytość
  • otyłość

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • functional food
  • satiety
  • obesity

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 12.000
    http://www.ibrkk.pl/pliki/hw/archiwum/handel_wew_1-2017.pdf




    29/75

    Nr opisu: 0000089823
    Tytuł oryginału: Sorptive properties of modified maize starch as indicators of their quality
    Autorzy: Aneta Ocieczek, MAGDALENA SKOTNICKA, Kinga Baranowska.
    Źródło: Int. Agrophys. 2017; vol. 31, nr 3, s. 383-392, bibliogr. [46] poz., streszcz. ang.
    ISSN: 0236-8722
    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • modified maize starch
  • BET
  • GAB
  • Lewicki equations (1998, 2000)
  • Peleg

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: ENG
    Afiliacja GUMed
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.242
    Punktacja ministerstwa: 25.000
    Inne bazy podające opis:
  • Scopus
  • Web of Science

    DOI:




    30/75

    Nr opisu: 0000088708
    Tytuł oryginału: Zachowania zdrowotne kobiet ciężarnych z wyższym i średnim wykształceniem : badania wstępne
    Tytuł równoległy: Behaviour health pregnant women with secondary and higher education : preliminary studies
    Autorzy: MAGDALENA PIESZKO, Joanna Ciesielska-Piotrowicz, MAGDALENA SKOTNICKA, SYLWIA MAŁGORZEWICZ.
    Źródło: Pediatr. Med. Rodz. 2017; vol. 13, nr 1, s. 94-102, bibliogr. 24 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 1734-1531
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • kobiety w ciąży
  • zachowania zdrowotne
  • zmiany w diecie
  • żywienie

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • pregnant women
  • health behaviour
  • changes in diet
  • nutrition

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: POL, ENG
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 10.000
    Inne bazy podające opis:
  • Scopus

    DOI:




    31/75

    Nr opisu: 0000088712
    Tytuł oryginału: Sytość : czy mamy na nią wpływ?
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA.
    Źródło: Post. Żyw. Klin. 2017; t. 13, nr 1, s. 42
    ISSN: 1896-3706
    Uwagi: IX Konferencja Naukowo-Szkoleniowa "Nowe trendy w żywieniu klinicznym", Gdynia, 1 kwietnia 2017 r. : streszczenia
    Charakt. formalna: PSC
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed




    32/75

    Nr opisu: 0000090817
    Tytuł oryginału: Porównanie właściwości sorpcyjnych grzybów suszonych w kontekście ich stabilności przechowalniczej
    Tytuł równoległy: Comparison of sorption properties of dried mushrooms by their storage stability
    Autorzy: Aneta Ocieczek, MAGDALENA SKOTNICKA.
    Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. 2017; t. 98, nr 3, s. 296-301, bibliogr. 22 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 1895-4316
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • higroskopijność
  • grzyby suszone
  • model GAB
  • trwałość przechowalnicza

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • hygroscopicity
  • dried mushrooms
  • GAB model
  • storage life

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 9.000
    http://www.phie.pl/phe.php?opc=AR&lng=pl&art=1450




    33/75

    Nr opisu: 0000090816
    Tytuł oryginału: Wpływ rodzaju makaronu na poziom głodu i sytości wśród grupy kobiet
    Tytuł równoległy: Influence of pasta type on level of hunger and satiety in a group of women
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, Aneta Ocieczek.
    Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. 2017; t. 98, nr 3, s. 281-284, bibliogr. 24 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 1895-4316
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • otyłość
  • Żywność wysokosycąca
  • głód
  • sytość
  • makaron

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • obesity
  • highly satiating food
  • hunger
  • satiety
  • pasta

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 9.000
    http://www.phie.pl/phe.php?opc=AR&lng=pl&art=1447




    34/75

    Nr opisu: 0000091486
    Tytuł oryginału: Prospects for development of highly satiating foods in Poland
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, FILIP KŁOBUKOWSKI, MARIA ŚMIECHOWSKA.
    Źródło: Zeszyt. Nauk. SGGW. Probl. Rol. Świat. 2017; vol. 17, nr 4, s. 280-291, bibliogr. [52] poz., streszcz. ang.
    ISSN: 2081-6960
    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • functional food
  • highly satiating food
  • obesity
  • Poland

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: ENG
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 13.000
    DOI:




    35/75

    Nr opisu: 0000089582
    Tytuł oryginału: Zastosowanie wizualnych skal graficznych do oceny sytości po spożyciu napojów kakaowych wśród dzieci przedszkolnych
    Autorzy: FILIP KŁOBUKOWSKI, MAGDALENA SKOTNICKA, MARIA ŚMIECHOWSKA.
    Źródło: W: Żywność dla przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN / red. Anna Pęksa
    Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2017
    Opis fizyczny: S. 174-182 : Bibliogr. 12 poz., streszcz. pol.
    ISBN: 978-83-7717-264-3
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • sytość
  • wizualne skale graficzne
  • otyłość
  • bezpieczeństwo żywnościowe

    Charakt. formalna: RKS
    Charakt. merytoryczna: MON
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 5.000


    36/75

    Nr opisu: 0000089583
    Tytuł oryginału: Zastosowanie wizualnych skal graficznych do oceny sytości po spożyciu napojów kakaowych wśród dzieci przedszkolnych
    Autorzy: FILIP KŁOBUKOWSKI, MAGDALENA SKOTNICKA, MARIA ŚMIECHOWSKA.
    Źródło: W: Żywność dla przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Wrocław, 4-5 lipca 2017 r. : materiały konferencji naukowej / red. Anna Pęksa
    Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2017
    Opis fizyczny: S. 44
    ISBN: 978-83-7717-265-0
    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed


    37/75

    Nr opisu: 0000087516
    Tytuł oryginału: Ocena wpływu wysokobiałkowych śniadań na poziom głodu krótkoterminowy i długoterminowy
    Tytuł równoległy: The assessment of the influence of the high-protein breakfast on the level of short-term and long-term hunger
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, Anna Platta.
    Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. 2016; t. 49, nr 3, s. 615-619, bibliogr. 12 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 0365-9445
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • sytość
  • głód
  • białka
  • otyłość

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • satiety
  • hunger
  • proteins
  • obesity

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 6.000
    http://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/16666




    38/75

    Nr opisu: 0000087515
    Tytuł oryginału: Zachowania zdrowotne młodzieży w cukrzycy typu I
    Tytuł równoległy: Health behaviours of young people in diabetes type I
    Autorzy: Anna Platta, MAGDALENA SKOTNICKA.
    Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. 2016; t. 49, nr 3, s. 604-609, bibliogr. 8 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 0365-9445
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • edukacja zdrowotna
  • młodzież
  • cukrzyca typu I

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • health education
  • young people
  • diabetes of type I

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 6.000
    http://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/16668




    39/75

    Nr opisu: 0000087624
    Tytuł oryginału: Wpływ dodatku błonnika witalnego na poziom sytości w jogurtach naturalnych
    Tytuł równoległy: Influence of vital fiber added to plain yoghurt on yoghurt satiety level
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, Aneta Ocieczek.
    Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. 2016; t. 97, nr 2, s. 125-128, bibliogr. 18 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 1895-4316
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • otyłość
  • błonnik
  • sytość
  • indeks sytości

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • obesity
  • fiber
  • satiety index

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 9.000
    http://www.phie.pl/phe.php?opc=AR&lng=pl&art=1361




    40/75

    Nr opisu: 0000087610
    Tytuł oryginału: Kakao jako prozdrowotny środek spożywczy
    Tytuł równoległy: Cocoa as a health-beneficiary food
    Autorzy: FILIP KŁOBUKOWSKI, MAGDALENA SKOTNICKA, MARIA ŚMIECHOWSKA.
    Źródło: Szkice Hum. 2016; t. 16, nr 4, s. 155-166, bibliogr. [42] poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 1642-6363
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • kakao
  • czekolada
  • polifenole
  • alkaloidy
  • właściwości prozdrowotne

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • cocoa
  • chocolate
  • polyphenols
  • alkaloids
  • health-promoting properties

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 6.000
    http://szkicehumanistyczne.osw.olsztyn.pl/




    41/75

    Nr opisu: 0000087611
    Tytuł oryginału: Metody oznaczania wartości sycącej produktów spożywczych w profilaktyce otyłości
    Tytuł równoległy: Methods of determining the satiety value of food products in obesity prevention
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, FILIP KŁOBUKOWSKI.
    Źródło: Szkice Hum. 2016; t. 16, nr 4, s. 167-180, bibliogr. 39 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 1642-6363
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • gęstość energetyczna (DED)
  • indeks glikemiczny (IG)
  • indeks sytości (SI)
  • marker nasycenia (FF)
  • profilaktyka otyłości

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • dietary energy density (DED)
  • glycemic index (GI)
  • satiety index (SI) fullness factor (FF)
  • obesity prevention

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 6.000
    http://szkicehumanistyczne.osw.olsztyn.pl/




    42/75

    Nr opisu: 0000087569
    Tytuł oryginału: The possibility of using contemporary sources of dietary fiber in designing innovative food regulating the satiety level
    Tytuł równoległy: Możliwość wykorzystania nowoczesnych źródeł błonnika w projektowaniu innowacyjnej żywności regulującej uczucie sytości
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, MARIA ŚMIECHOWSKA.
    Źródło: Towarozn. Probl. Jakości 2016, nr 3, s. 65-75, bibliogr. 60 poz., streszcz. ang., pol.
    ISSN: 1733-747X
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • Żywność wysokosycąca
  • błonnik pokarmowy
  • sytość
  • otyłość

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • high satiating food
  • dietary fiber
  • satiety
  • obesity
  • dietary fiber

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: ENG
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 9.000
    DOI:
    http://www.tpj.uniwersytetradom.pl/images/pelne/03_48_2016.pdf




    43/75

    Nr opisu: 0000087519
    Tytuł oryginału: Porównanie wpływu czerstwienia na sorpcyjność miękiszu bułki pszennej i pieczywa tostowego
    Tytuł równoległy: Comparison of the staling effect on the sorption properties of the crumb wheat roll and toasted bread
    Autorzy: Aneta Ocieczek, MAGDALENA SKOTNICKA.
    Źródło: W: Wybrane aspekty żywności / red. Ryszard Zieliński, Jerzy Żuchowski
    Adres wydawniczy: Radom : Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji - PIB, 2016
    Opis fizyczny: S. 122-132 : Bibliogr. 34 poz., streszcz. pol., ang.
    ISBN: 978-83-7789-402-6 ; 978-83-7789-427-9
    Charakt. formalna: RKS
    Charakt. merytoryczna: MON
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 4.000


    44/75

    Nr opisu: 0000087518
    Tytuł oryginału: Wpływ zawartości skrobi na wartość indeksu sytości wybranych kasz
    Tytuł równoległy: The influence of starch on the level of satiety index of selected groats
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, Aneta Ocieczek.
    Źródło: W: Wybrane aspekty żywności / red. Ryszard Zieliński, Jerzy Żuchowski
    Adres wydawniczy: Radom : Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji - PIB, 2016
    Opis fizyczny: S. 65-73 : Bibliogr. 24 poz., streszcz. pol., ang.
    ISBN: 978-83-7789-402-6 ; 978-83-7789-427-9
    Charakt. formalna: RKS
    Charakt. merytoryczna: MON
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 4.000


    45/75

    Nr opisu: 0000086705
    Tytuł oryginału: Ocena wpływu wysokobiałkowych śniadań na poziom sytości krótkoterminowej i długoterminowej
    Autorzy: M[AGDALENA] SKOTNICKA, A. Platta.
    Źródło: W: XXV Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Jakość zdrowotna żywności i żywienia", Warszawa-Józefów, 12-13 września 2016 r. : streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów
    Opis fizyczny: S. 64-65
    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed


    46/75

    Nr opisu: 0000086704
    Tytuł oryginału: Zachowania zdrowotne młodzieży w cukrzycy typu I
    Autorzy: A. Platta, M[AGDALENA] SKOTNICKA.
    Źródło: W: XXV Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Jakość zdrowotna żywności i żywienia", Warszawa-Józefów, 12-13 września 2016 r. : streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów
    Opis fizyczny: S. 41-42
    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed


    47/75

    Nr opisu: 0000087520
    Tytuł oryginału: Żywność sycąca jako segment rynku żywności projektowanej
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, Anna Platta.
    Źródło: W: Zachowania konsumentów na rynku towarów i usług. Nowa żywność. Nowa jakość. Nowe trendy w konsumpcji, Gdynia, 22-23 września 2016
    Opis fizyczny: S. 26
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • żywność funkcjonalna
  • sytość
  • otyłość

    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed


    48/75

    Nr opisu: 0000087514
    Tytuł oryginału: Odżywianie i aktywność fizyczna gwarantem dobrego zdrowia osób starszych
    Tytuł równoległy: Trition and physical activity as the guarantee of the senior's good health
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, Agnieszka Gierczak.
    Źródło: Zesz. Nauk. Akad. Mor. Gdyn. 2016, nr 93, s. 196-202, bibliogr. 15 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 1644-1818
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • osoby starsze
  • IPAQ
  • jakość życia
  • ocena jakości diety

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • seniors
  • IPAQ
  • quality of life
  • assessment of diet

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 7.000
    http://zeszyty.am.gdynia.pl/artykul-424.html




    49/75

    Nr opisu: 0000086061
    Tytuł oryginału: Kształtowanie jakości żywności a środowisko naturalne
    Autorzy: FILIP KŁOBUKOWSKI, MARIA ŚMIECHOWSKA, MAGDALENA SKOTNICKA.
    Źródło: W: Żywienie a środowisko / pod red. nauk. Marzeny Podgórskiej
    Adres wydawniczy: Gdańsk : Wyższa Szkoła Zarządzania w Gdańsku, 2016
    Opis fizyczny: S. 7-19 : Bibliogr. 30 poz., streszcz. pol.
    ISBN: 978-83-926884-3-3
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • jakość żywności
  • marnotrawienie
  • żywność ekologiczna

    Charakt. formalna: RKS
    Charakt. merytoryczna: MON
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 4.000


    50/75

    Nr opisu: 0000086062
    Tytuł oryginału: Zapotrzebowanie na wodę i ocena jej pobrania wśród osób starszych
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, Dominika Rohde, FILIP KŁOBUKOWSKI.
    Źródło: W: Żywienie a środowisko / pod red. nauk. Marzeny Podgórskiej
    Adres wydawniczy: Gdańsk : Wyższa Szkoła Zarządzania w Gdańsku, 2016
    Opis fizyczny: S. 38-50 : Bibliogr. 34 poz., streszcz. pol.
    ISBN: 978-83-926884-3-3
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • woda
  • osoby starsze
  • zapotrzebowanie na wodę
  • proces starzenia

    Charakt. formalna: RKS
    Charakt. merytoryczna: MON
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 4.000


    51/75

    Nr opisu: 0000084686
    Tytuł oryginału: Rola składników odżywczych w regulacji sytości organizmu
    Tytuł równoległy: The role of nutrients in the regulation of body satiety
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, Natalia Duraj.
    Źródło: Ann. Acad. Med. Gedan. 2015; t. 45, s. 79-87, bibliogr. 16 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 0303-4135
    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 5.000
    https://annales.gumed.edu.pl/articles/179




    52/75

    Nr opisu: 0000087512
    Tytuł oryginału: Aspekty jakości żywności przy outsourcowanej usłudze żywieniowej
    Autorzy: FILIP KŁOBUKOWSKI, MARIA ŚMIECHOWSKA, MAGDALENA SKOTNICKA.
    Źródło: W: Bezpieczeństwo zdrowotne - ujęcie interdyscyplinarne. Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu - szanse i zagrożenia. 2 / red. nauk. Helena Marek, Andrzej Zduniak
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa, 2015
    Opis fizyczny: S. 159-170 : Bibliogr. 22 poz., streszcz. pol., ang.
    ISBN: 978-83-65096-30-2
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • jakość żywności
  • outsourcing
  • żywienie zbiorowe

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • food quality
  • outsourcing
  • mass nutrition

    Charakt. formalna: RKS
    Charakt. merytoryczna: MON
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 4.000
    http://www.hurtownianowaksiazka.pl/wyzsza-szkola-bezpieczenstwa-poznan/2072--bezpieczenstwo-zdrowotne-ujecie-interdyscyplinarne-bezpieczenstwo-zywnosci-i-w-zywieniu-szanse-i-zagrozenia-t-1-97883650962


    53/75

    Nr opisu: 0000084133
    Tytuł oryginału: The influence of viscosity on the level of satiety index (IS) in tomato cream soup
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, Aneta Ocieczek.
    Źródło: W: Międzynarodowa Konferencja Naukowa: Metody fizyczne w badaniu środowiska rolno-spożywczego i leśnego : materiały konferencyjne, Malinówka k. Ełku, 9-11 września 2015 r.
    Opis fizyczny: S. 57
    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: ENG
    Afiliacja GUMed


    54/75

    Nr opisu: 0000084132
    Tytuł oryginału: Właściwości sorpcyjne modyfikowanych skrobi kukurydzianych w matematycznym opisie izoterm sorpcji
    Autorzy: Agnieszka Ocieczek, MAGDALENA SKOTNICKA, Kinga Baranowska.
    Źródło: W: Międzynarodowa Konferencja Naukowa: Metody fizyczne w badaniu środowiska rolno-spożywczego i leśnego : materiały konferencyjne, Malinówka k. Ełku, 9-11 września 2015 r.
    Opis fizyczny: S. 42-43
    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed


    55/75

    Nr opisu: 0000084066
    Tytuł oryginału: Możliwości rozwoju żywności przeznaczonej dla osób starszych
    Tytuł równoległy: Development possibilities of elderly-designed food
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, Monika Michalczuk, MARIA ŚMIECHOWSKA, FILIP KŁOBUKOWSKI.
    Źródło: W: Oblicza dobrobytu : wybrane zagadnienia. T. 2 / red. nauk. WIESŁAWA ŁYSIAK-SZYDŁOWSKA i Krystyna Strzała
    Adres wydawniczy: Gdańsk : Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 2015
    Opis fizyczny: S. 129-139 : Bibliogr. [31] poz., streszcz. pol., ang.
    ISBN: 978-83-7865-307-3
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • żywność funkcjonalna
  • osoby starsze
  • żywność dietetyczna

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • functional food
  • elderly people
  • dietetic foods

    Charakt. formalna: RKS
    Charakt. merytoryczna: MON
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 4.000
    https://ksiegarnia-bankowa.pl/modules.php?name=Sklep&plik=lista&nazwa=opis&nr_katal=9788378653073&hthost=1&store_id=2


    56/75

    Nr opisu: 0000084761
    Tytuł oryginału: Właściwości higroskopijne pyłku kwiatowego (obnóży pszczelich) jako czynnik jego bezpieczeństwa i stabilności przechowalniczej
    Tytuł równoległy: Hygroscopic properties of pollen as a factor in its safety and stability of storage
    Autorzy: Aneta Ocieczek, MAGDALENA SKOTNICKA, Katarzyna Kłopotek.
    Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. 2015; t. 96, nr 4, s. 821-826, bibliogr. 25 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 1895-4316
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • higroskopijność
  • pyłek kwiatowy
  • model GAB
  • trwałość przechowalnicza

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • hygroscopicity
  • pollen
  • GAB model
  • storage stability

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 9.000
    http://www.phie.pl/phe.php?opc=AR&lng=pl&art=1336




    57/75

    Nr opisu: 0000084130
    Tytuł oryginału: Zależność między pomiarem FF (fulness factor) a IS (satiety index) na przykładzie wybranych produktów spożywczych [Dokument elektroniczny]
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA.
    Źródło: W: Trendy w żywieniu człowieka / pod red. nauk. Małgorzaty Karwowskiej i Waldemara Gustawa
    Adres wydawniczy: Kraków : Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2015
    Opis fizyczny: S. 301-309 : Bibliogr. 25 poz., streszcz. pol.
    Uwagi: Dostępny w Internecie: https://www.up.lublin.pl/files/foodscience/sesja-pan/materialy/trendy_w_zywieniu_czlowieka.pdf [dostęp: 31.10.2018]
    ISBN: 978-83-935421-8-5
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • indeks sytości
  • marker nasycenia
  • otyłość

    Charakt. formalna: RKS
    Charakt. merytoryczna: MON
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 4.000
    https://www.up.lublin.pl/files/foodscience/sesja-pan/materialy/trendy_w_zywieniu_czlowieka.pdf


    58/75

    Nr opisu: 0000084135
    Tytuł oryginału: Zależność między pomiarem FF (fulness factor) a IS (satiety index) na przykładzie wybranych produktów spożywczych
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA.
    Źródło: W: XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk: Żywność - Zdrowie - Przyszłość : materiały konferencji naukowej, Lublin, 25-26 czerwca 2015
    Adres wydawniczy: Kraków : Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2015
    Opis fizyczny: S. 63
    ISBN: 978-83-935421-6-1
    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed


    59/75

    Nr opisu: 0000080444
    Tytuł oryginału: Ocena indeksu sytości oraz składników żywności w wybranych produktach spożywczych [Dokument elektroniczny]
    Tytuł równoległy: Satiety index and food ingredients assessment for selected food products
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, A. Ocieczek.
    Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. 2014; t. 47, nr 3, s. 716-720, bibliogr. 15 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 0365-9445
    Uwagi: Dostępny w Internecie: http://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2014/Sk%C5%82ad%20Bromatologia%209_09%20png%20300dpi.pdf [dostęp: 27.09.2016]
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • indeks sytości
  • indeks glikemiczny
  • ładunek glikemiczny
  • otyłość
  • sytość
  • błonnik

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • satiety index
  • glycemic index
  • glycemic load
  • obesity
  • satiety
  • fibre

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 5.000
    http://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2014/Sk%C5%82ad%20Bromatologia%209_09%20png%20300dpi.pdf




    60/75

    Nr opisu: 0000080442
    Tytuł oryginału: Wybrane właściwości fizykochemiczne gumy ksantowej jako składnika preparatów o zwiększonej pojemności sycącej [Dokument elektroniczny]
    Tytuł równoległy: Selected physico-chemical properties of xanthan gum in relation to increased filling capacity preparartions
    Autorzy: A. Ocieczek, MAGDALENA SKOTNICKA.
    Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. 2014; t. 47, nr 3, s. 649-654, bibliogr. 11 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 0365-9445
    Uwagi: Dostępny w Internecie: http://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2014/Sk%C5%82ad%20Bromatologia%209_09%20png%20300dpi.pdf [dostęp: 27.09.2016]
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • guma ksantanowa
  • powierzchnia właściwa adsorpcji
  • izotermy sorpcji
  • model GAB

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • xanthan gum
  • adsorption specific surface
  • sorption isotherms
  • GAB model

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 5.000
    http://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2014/Sk%C5%82ad%20Bromatologia%209_09%20png%20300dpi.pdf




    61/75

    Nr opisu: 0000080437
    Tytuł oryginału: Rola i znaczenie indeksu sytości w profilaktyce leczenia otyłości
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA.
    Źródło: W: III Ogólnopolska Konferencja Naukowa: Środowisko, odżywianie, kosmetyki a zdrowie i uroda, Olsztyn, 17 maja 2014
    Opis fizyczny: S. 26
    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed


    62/75

    Nr opisu: 0000081718
    Tytuł oryginału: Aktywność fizyczna receptą na długowieczność
    Tytuł równoległy: Physical activity is the key to longevity
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, MAGDALENA PIESZKO.
    Źródło: Med. Ogólna Nauk. Zdr. 2014; t. 20, nr 4, s. 374-378, bibliogr. 34 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 2083-4543
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • IPQA
  • jakość życia
  • seniorzy
  • długowieczność

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • IPQA
  • quality of life
  • seniors
  • longevity

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 4.000
    DOI:




    63/75

    Nr opisu: 0000080440
    Tytuł oryginału: Odżywianie i aktywność fizyczna gwarantem dobrego zdrowia osób starszych
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, A. Gierczak.
    Źródło: W: Ogólnopolska Konferencja Naukowa: Jakość towarów i usług w innowacyjnej gospodarce, Gdynia, 11-13 maja 2014 r. : streszczenia
    Opis fizyczny: S. 69
    ISBN: 978-83-7421-212-0
    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed


    64/75

    Nr opisu: 0000081999
    Tytuł oryginału: Rola i znaczenie indeksu sytości w profilaktyce leczenia otyłości
    Tytuł równoległy: The role and importance of Satiety index in obesity prevention
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA.
    Źródło: Szkice Hum. 2014; t. 14, nr 4, s. 419-431, bibliogr. 35 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 1642-6363
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • indeks sytości
  • sytość
  • otyłość

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • satiety index
  • satiety
  • obesity

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 5.000
    http://osw.olsztyn.pl/pliki/2015/02/SZKICE-36.pdf




    65/75

    Nr opisu: 0000080435
    Tytuł oryginału: Ocena indeksu sytości oraz składników żywności w wybranych produktach spożywczych
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, A. Ocieczek.
    Źródło: W: XXIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne: Bromatologia dla społeczeństwa XXI wieku, Kraków, 10-12 września 2014 r. : program i streszczenia wystąpień
    Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo MALAMUT, 2014
    Opis fizyczny: S. 59 : Bibliogr. 7 poz.
    ISBN: 978-83-934442-5-0
    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed


    66/75

    Nr opisu: 0000080436
    Tytuł oryginału: Wybrane właściwości fizykochemiczne gumy ksantanowej jako składnika preparatów o zwiększonej pojemności sycącej
    Autorzy: A. Ocieczek, MAGDALENA SKOTNICKA.
    Źródło: W: XXIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne: Bromatologia dla społeczeństwa XXI wieku, Kraków, 10-12 września 2014 r. : program i streszczenia wystąpień
    Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo MALAMUT, 2014
    Opis fizyczny: S. 142 : Bibliogr. 5 poz.
    ISBN: 978-83-934442-5-0
    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed


    67/75

    Nr opisu: 0000077275
    Tytuł oryginału: Aktywność fizyczna receptą na długowieczność
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, MAGDALENA PIESZKO.
    Źródło: W: II Krajowa Konferencja Naukowa: Żywienie - aktywność fizyczna - promocja zdrowia w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, Biała Podlaska, 13-14 września 2013 r. : streszczenia artykułów konferencyjnych
    Opis fizyczny: S. 26
    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed


    68/75

    Nr opisu: 0000077276
    Tytuł oryginału: Zachowania zdrowotne kobiet w ciąży z województwa pomorskiego
    Autorzy: MAGDALENA PIESZKO, J. Ciesielska-Piotrowicz, MAGDALENA SKOTNICKA, SYLWIA MAŁGORZEWICZ.
    Źródło: W: II Krajowa Konferencja Naukowa: Żywienie - aktywność fizyczna - promocja zdrowia w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, Biała Podlaska, 13-14 września 2013 r. : streszczenia artykułów konferencyjnych
    Opis fizyczny: S. 21-22
    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed


    69/75

    Nr opisu: 0000078331
    Tytuł oryginału: Rola ziół w żywieniu osób starszych : badanie pilotażowe
    Tytuł równoległy: Role of herbs in nutrition of elderly people : a pilot study
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA.
    Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. 2013; t. 94, nr 3, s. 635-638, bibliogr. 20 poz., streszcz. pol., ang.
    ISSN: 1895-4316
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • seniorzy
  • zioła
  • fitoterapia

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • elderly people
  • herbs
  • phytotherapy

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 7.000
    http://www.phie.pl/pdf/phe-2013/phe-2013-3-635.pdf




    70/75

    Nr opisu: 0000078721
    Tytuł oryginału: Zioła w schorzeniach układu ruchu wśród ludzi starszych [Dokument elektroniczny]
    Tytuł równoległy: The use of herbs and herb products in treatment of musculosceletal illnesses caused by aging
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, MARIA ŚMIECHOWSKA.
    Źródło: W: Zdrowie w kosmetologii i dietetyce : aspekty biomedyczne, społeczne i kulturowe / pod red. M. Cylkowskiej-Nowak, B. Raszei-Kotelby, A. Warteckiego
    Adres wydawniczy: Poznań : Wyższa Szkoła Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu, 2013
    Opis fizyczny: S. 36-43 : Bibliogr. 34 poz.
    Uwagi: Dostępny w Internecie: https://sin.put.poznan.pl/publications/details/bch0000051856 [dostęp: 05.11.2018]
    ISBN: 978-83-64121-00-5
    Charakt. formalna: RKS
    Charakt. merytoryczna: MON
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 4.000
    https://sin.put.poznan.pl/publications/details/bch0000051856


    71/75

    Nr opisu: 0000075946
    Tytuł oryginału: Wybrane parametry jakościowe w ocenie mrożonych ciast drożdżowych
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, P. Palich.
    Źródło: W: Wybrane aspekty oceny jakości żywności / red. R. Zieliński, J. Żuchowski
    Adres wydawniczy: Radom : Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji, 2012
    Opis fizyczny: S. 49-57 : Bibliogr. 13 poz.
    ISBN: 978-83-7789-059-2
    Charakt. formalna: RKS
    Język publikacji: POL
    Punktacja ministerstwa: 4.000


    72/75

    Nr opisu: 0000076177
    Tytuł oryginału: Zioła w schorzeniach układu ruchu wśród ludzi starszych
    Autorzy: M[AGDALENA] SKOTNICKA, M[ARIA] ŚMIECHOWSKA, N. Wiśniewska.
    Źródło: W: XI. Ogólnopolska Konferencja Naukowa : Najnowsze osiągnięcia kosmetologii i dietetyki w aspekcie nauk biomedycznych i psychospołecznych, Poznań, 22-23 listopada 2012
    Opis fizyczny: S. 41
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • fitoterapia
  • seniorzy
  • skrzyp polny
  • powiewnik szorstki
  • rdest ptasi
  • latorośl rozesławna
  • imbir lekarski
  • wierzba purpurowa
  • róża dzika

    Charakt. formalna: PSM
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed


    73/75

    Nr opisu: 0000075944
    Tytuł oryginału: The black tea bioactivity: an overview
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, J. Chrostowska-Wynimko, JERZY JANKUN, E. Skrzypczak-Jankun.
    Źródło: Centr. Eur. J. Immunol. 2011; vol. 36, nr 4, s. 284-292, bibliogr. 79 poz., streszcz. ang.
    ISSN: 1426-3912
    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • black tea
  • polyphenols
  • bioavailability
  • cancer
  • cardiovascular

    Charakt. formalna: ARP
    Charakt. merytoryczna: PPP
    Język publikacji: ENG
    Afiliacja GUMed
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.317
    Punktacja ministerstwa: 15.000
    https://www.termedia.pl/-Review-paper-The-black-tea-bioactivity-an-overview,10,17946,1,1.html




    74/75

    Nr opisu: 0000064554
    Tytuł oryginału: Diverse inhibition of plasminogen activator inhibitor type 1 by theaflavins of black tea
    Autorzy: JERZY JANKUN, MAGDALENA SKOTNICKA, WIESŁAWA ŁYSIAK-SZYDŁOWSKA, A. Al-Senaidy, E. Skrzypczak-Jankun.
    Źródło: Int. J. Mol. Med. 2011; vol. 27, nr 4, s. 525-529, bibliogr. 29 poz., streszcz. ang.
    ISSN: 1107-3756
    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • black tea
  • polyphenols
  • theaflavins
  • plasminogen activator inhibitor

    Charakt. formalna: ARZ
    Charakt. merytoryczna: ORG
    Język publikacji: ENG
    Afiliacja GUMed
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.573
    Punktacja ministerstwa: 25.000
    DOI:
    https://www.spandidos-publications.com/ijmm/27/4/525




    75/75

    Nr opisu: 0000060869
    Tytuł oryginału: Wpływ fluktuacji temperatury przechowywania na czerstwienie mrożonych wyrobów drożdżowych
    Tytuł równoległy: The effect of storage temperature fluctuation on staling of frozen yeast cake products
    Autorzy: MAGDALENA SKOTNICKA, P. Palich.
    Źródło: Acta Agrophys. 2009; t. 14, nr 3, s. 735-744, bibliogr. [13 poz.], streszcz.pol., ang.
    Polskie hasła przedmiotowe:
  • retrogradacja skrobi
  • czerstwienie
  • ususzka wewnętrzna
  • wskaźnik P%
  • zdolność miękiszu do pęcznienia

    Angielskie hasła przedmiotowe:
  • starch retrogradation
  • swelling ability
  • degree of staling
  • internal shrinkage
  • index P%

    Charakt. formalna: ARP
    Język publikacji: POL
    Afiliacja GUMed
    Punktacja ministerstwa: 6.000



    stosując format:




  • Nowe wyszukiwanie
    Wyszukiwanie w bazie bibliograficznej GUMed

    Strona WWW BG GUMed