Wynik wyszukiwania w bazie Bibliografia Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego
Nowe wyszukiwanie
Zapytanie:
SKOTNICKA MAGDALENA
Liczba odnalezionych rekordów:
75
Przejście do opcji zmiany formatu
|
Wyświetlenie wyników w wersji do druku
1/75
Nr opisu:
0000098467
Tytuł oryginału:
Dietary habits in children with respiratory allergies : a single-center polish pilot study [Dokument elektroniczny]
Autorzy:
Eliza
Wasilewska
, SYLWIA
MAŁGORZEWICZ
, MARTA
GRUCHAŁA-NIEDOSZYTKO
, MAGDALENA
SKOTNICKA
, EWA
JASSEM
.
Źródło:
Nutrients
2020; vol. 12, nr 5, art. ID 1521, s. 1-13, bibliogr. 45 poz., streszcz. ang.
ISSN:
2072-6643
Uwagi:
Dostępny w Internecie: https://www.mdpi.com/2072-6643/12/5/1415 [dostęp:10.06.2020]
Angielskie hasła przedmiotowe:
nutritional status
obesity
dietary habits
allergy
pulmonary function
allergic rhinitis
asthma
Charakt. formalna:
ARZ
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej
, wskaźnik Impact Factor ISI:
4.546
Punktacja ministerstwa:
140.000
Inne bazy podające opis:
PubMed
Scopus
DOI:
2/75
Nr opisu:
0000099041
Tytuł oryginału:
Możliwość wykorzystania wybranych substancji wysokobłonnikowych w projektowaniu żywności sycącej [Dokument elektroniczny]
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, MAGDALENA
PIESZKO
, KAJA
KARWOWSKA
.
Źródło:
W:
XXVIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne : Innowacyjne podejście do bezpiecznej żywności i racjonalnego żywienia, Gdańsk, 28-29 września 2020 : program oraz streszczenia wystąpień konferencyjnych
Opis fizyczny:
S. 38 : Bibliogr. 1 poz.
Uwagi:
Dostępny w Internecie: https://cloud.gumed.edu.pl/s/2Tp3gTci9YTJpmp pdfviewer [dostęp: 5.10.2020]
ISBN:
978-83-65098-88-7
Polskie hasła przedmiotowe:
błonnik pokarmowy
żywność
sytość
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
3/75
Nr opisu:
0000099047
Tytuł oryginału:
Spożycie kakao a ryzyko nowotworzenia [Dokument elektroniczny]
Autorzy:
FILIP
KŁOBUKOWSKI
, MAGDALENA
SKOTNICKA
.
Źródło:
W:
XXVIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne : Innowacyjne podejście do bezpiecznej żywności i racjonalnego żywienia, Gdańsk, 28-29 września 2020 : program oraz streszczenia wystąpień konferencyjnych
Opis fizyczny:
S. 72 : Bibliogr. 5 poz.
Uwagi:
Dostępny w Internecie: https://cloud.gumed.edu.pl/s/2Tp3gTci9YTJpmp pdfviewer [dostęp: 5.10.2020]
ISBN:
978-83-65098-88-7
Polskie hasła przedmiotowe:
składniki bioaktywne
witamina C
kakao
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
4/75
Nr opisu:
0000099045
Tytuł oryginału:
Substancje bioaktywne występujące w "zielonych" suplementach diety [Dokument elektroniczny]
Autorzy:
KAJA
KARWOWSKA
, MAGDALENA
SKOTNICKA
, MAGDALENA
PIESZKO
.
Źródło:
W:
XXVIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne : Innowacyjne podejście do bezpiecznej żywności i racjonalnego żywienia, Gdańsk, 28-29 września 2020 : program oraz streszczenia wystąpień konferencyjnych
Opis fizyczny:
S. 71
Uwagi:
Dostępny w Internecie: https://cloud.gumed.edu.pl/s/2Tp3gTci9YTJpmp pdfviewer [dostęp: 5.10.2020]
ISBN:
978-83-65098-88-7
Polskie hasła przedmiotowe:
suplementy diety
chlorella
spirulina
jęczmień
chlorofil
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
5/75
Nr opisu:
0000099043
Tytuł oryginału:
Związek pomiędzy stanem odżywienia a jakością życia osób po 60. roku życia [Dokument elektroniczny]
Autorzy:
MAGDALENA
PIESZKO
, Aleksandra
Kowalczyk
, MAGDALENA
SKOTNICKA
, KAJA
KARWOWSKA
, SYLWIA
MAŁGORZEWICZ
.
Źródło:
W:
XXVIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne : Innowacyjne podejście do bezpiecznej żywności i racjonalnego żywienia, Gdańsk, 28-29 września 2020 : program oraz streszczenia wystąpień konferencyjnych
Opis fizyczny:
S. 64
Uwagi:
Dostępny w Internecie: https://cloud.gumed.edu.pl/s/2Tp3gTci9YTJpmp pdfviewer[dostęp: 5.10.2020]
ISBN:
978-83-65098-88-7
Polskie hasła przedmiotowe:
jakość życia
niedożywienie
BMI
stan odżywienia
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
6/75
Nr opisu:
0000099278
Tytuł oryginału:
Bezpieczeństwo żywności i żywienia
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, FILIP
KŁOBUKOWSKI
, MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
W:
Żywienie kliniczne : praktyczne zagadnienia. T. 1
/ pod red. SYLWII MAŁGORZEWICZ
Adres wydawniczy:
Lublin : Wydawnictwo Czelej Sp. z o.o., 2020
Opis fizyczny:
S. 4-28 : Bibliogr. 35 poz.
ISBN:
978-83-7563-295-8
Charakt. formalna:
RKS
Charakt. merytoryczna:
MON
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
7/75
Nr opisu:
0000097122
Tytuł oryginału:
Influence of the degree of raw carrot and apple fragmentatiom on hunger and satiety level in women with normal body weight
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
.
Źródło:
W:
15th International Commodity Science Conference, IComSC'19 : Current Trends in Commodity Science, Poznań - Dolsk, Poland, 10th - 13th June 2019 : book of abstract
Opis fizyczny:
S. 67
ISBN:
978-83-948206-6-4
Angielskie hasła przedmiotowe:
satiety
hunger
carrot
apple
physical properties
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
8/75
Nr opisu:
0000097665
Tytuł oryginału:
Influence of tomato cream soup physical parameters on satiety potential level
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, Aneta
Ocieczek
.
Źródło:
Acta Agroph.
2019; vol. 26, nr 4, s. 5-21, bibliogr. [41 poz.], streszcz. ang.
ISSN:
1234-4125
Angielskie hasła przedmiotowe:
density
viscosity
weight
satiety level
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
20.000
DOI:
9/75
Nr opisu:
0000097117
Tytuł oryginału:
Influence of raw carrot and apple fragmentation on hunger and satiety level in women with normal body weight
Tytuł równoległy:
Wpływ rozdrobnienia surowego jabłka i marchwi na poziom głodu i sytości wśród kobiet z normalną masą ciała
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
.
Źródło:
W:
Current trends in quality science : quality design of food products
/ ed. Hanna Śmigielska
Adres wydawniczy:
Poznań : Faculty of Commodity Science Poznan University of Economics & Business ; Sieć Badawcza ŁUKASIEWICZ - Instytut Technologii Eksploatacji. Wydawnictwo Naukowe, 2019
Opis fizyczny:
S. 148-159 : Bibliogr. [17] poz., streszcz. ang., pol.
ISBN:
978-83-7789-590-0
Polskie hasła przedmiotowe:
głód
sytość
marchew
jabłko
właściwości fizyczne
Angielskie hasła przedmiotowe:
satiety
hunger
carrot
apple
physical properties
Charakt. formalna:
RKS
Charakt. merytoryczna:
MON
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
10/75
Nr opisu:
0000097123
Tytuł oryginału:
Porównanie właściwości sycących konserw warzywnych
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
.
Źródło:
W:
Innowacje w kształtowaniu jakości produktów żywnościowych
/ red nauk. Małgorzata Miśniakiewicz
Adres wydawniczy:
Radom : Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Technologii Eksploatacji. Wydawnictwo Naukowe, 2019
Opis fizyczny:
S. 126-135 : Bibliogr. [25] poz.
ISBN:
978-83-7789-594-8
Charakt. formalna:
RKS
Charakt. merytoryczna:
MON
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
11/75
Nr opisu:
0000097121
Tytuł oryginału:
The comparison of satiating properties of canned vegetables
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
.
Źródło:
W:
International Conference from the cycle: Commodity Science in Research and Practice : Quality sciences in the face of thechallenges of innovative economy and sustaunable development, Cracow, November 6th-8th, 2019 : book of abstract
Opis fizyczny:
S. 97
ISBN:
978-83-949535-8-4
Angielskie hasła przedmiotowe:
hunger
satiety
fullness
canned vegetables
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
12/75
Nr opisu:
0000095617
Tytuł oryginału:
Cardiopulmonary exercise test and bioimpedance as prediction tools to predict the outcomes of obesity treatment
Autorzy:
MARTA
GRUCHAŁA-NIEDOSZYTKO
, PIOTR
NIEDOSZYTKO
, MAŁGORZATA
KACZKAN
, MAGDALENA
PIESZKO
, KATARZYNA
GIERAT-HAPONIUK
, ALEKSANDRA
ŚLIWIŃSKA
, MAGDALENA
SKOTNICKA
, DOMINIKA
SZALEWSKA
, SYLWIA
MAŁGORZEWICZ
.
Źródło:
Pol. Arch. Med. Wewn.
2019; vol. 129, nr 4, s. 225-233, bibliogr. 44 poz.
ISSN:
0032-3772
Angielskie hasła przedmiotowe:
bioelectrical impedance
cardiopulmonary exercise test
obesity
treatment prediction
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej
, wskaźnik Impact Factor ISI:
3.007
Punktacja ministerstwa:
100.000
Inne bazy podające opis:
PubMed
Scopus
Web of Science
DOI:
13/75
Nr opisu:
0000097664
Tytuł oryginału:
The assessment of the satiety level after the consumption of legumes seeds by young women
Tytuł równoległy:
Ocena poziomu sytości po spożyciu wybranych nasion roślin strączkowych przez młode kobiety
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
.
Źródło:
Towarozn. Probl. Jakości
2019, nr 2, s. 34-43, bibliogr. 32 poz., streszcz. ang., pol.
ISSN:
1733-747X
Polskie hasła przedmiotowe:
sytość
głód
rośliny strączkowe
Angielskie hasła przedmiotowe:
satiety
hunger
legumes seeds
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
5.000
DOI:
14/75
Nr opisu:
0000095466
Tytuł oryginału:
Tea production and its forecasts, and the possibility of tea cultivation in the context of environmental requirements in China
Autorzy:
KAJA
KARWOWSKA
, MAGDALENA
SKOTNICKA
, MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
Zesz. Nauk. SGGW Probl. Rol. Świat.
2019; vol. 19, nr 1, s. 180-191, bibliogr. [33] poz., streszcz. ang.
ISSN:
2081-6960
Angielskie hasła przedmiotowe:
tea
plantations
crop types
climate changes
local ecosystems
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
5.000
DOI:
15/75
Nr opisu:
0000094299
Tytuł oryginału:
Potencjał sycący jako nowe kryterium jakości żywności na przykładzie kasz
Tytuł równoległy:
Satiating potential as the new criterion of food quality
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
.
Adres wydawniczy:
Gdynia : Uniwersytet Morski w Gdyni, 2018
Opis fizyczny:
173 s. : il., tab.; 24 cm - Bibliogr. 344 poz.. streszcz. pol., ang.
ISBN:
978-83-7421-288-5
Charakt. formalna:
KS
Charakt. merytoryczna:
MON
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
80.000
16/75
Nr opisu:
0000093442
Tytuł oryginału:
The influence of the selected factors of community environment upon nutritional behaviour of teenagers aged 13-16
Tytuł równoległy:
Wpływ wybranych czynników środowiska społecznego na zachowania żywieniowe młodzieży w wieku 13-16 lat
Autorzy:
Anna
Platta
, Tomasz
Pukszta
, MAGDALENA
SKOTNICKA
.
Źródło:
Handel Wewn.
2018; R. 64, nr 3, s. 334-346, bibliogr. [41] poz., streszcz. pol., ang., ros.
ISSN:
0438-5403
Polskie hasła przedmiotowe:
młodzi konsumenci
wykształcenie rodziców
aktywność zawodowa rodziców
zachowania żywieniowe
Angielskie hasła przedmiotowe:
young consumers
parents' education
parents' occupational activity
nutritional behaviours
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
12.000
http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.desklight-f13aaff4-fe1c-4a52-a77d-d8410cc832ee/c/IBRKK-handel_wew_3-2018-334-346.pdf
17/75
Nr opisu:
0000093435
Tytuł oryginału:
Satiety value of groats in healthy women as affected by selected physicochemical parameters [Dokument elektroniczny]
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, Aneta
Ocieczek
, SYLWIA
MAŁGORZEWICZ
.
Źródło:
Int. J. Food Properties
2018; vol. 21, nr 1, s. 1131-1151, bibliogr. 71 poz., streszcz. ang.
ISSN:
1094-2912
Uwagi:
Dostępny w Internecie: https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/10942912.2018.1485028?needAccess=true [dostęp: 1.10.2018]
Angielskie hasła przedmiotowe:
satiety
hunger
groats
dietary fiber
Charakt. formalna:
ARZ
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej
, wskaźnik Impact Factor ISI:
1.398
Punktacja ministerstwa:
25.000
Inne bazy podające opis:
Scopus
WoS
DOI:
18/75
Nr opisu:
0000093459
Tytuł oryginału:
Wpływ płci na częstotliwość spożycia wybranych produktów żywnościowych i napojów przez młodzież w wieku 13-16 lat [Dokument elektroniczny]
Tytuł równoległy:
Gender influence on the frequency of eating some of the food products and drinks chosen by the youngsters aged 13-16
Autorzy:
Anna
Platta
, Tomasz
Pukszta
, MAGDALENA
SKOTNICKA
.
Źródło:
Mark. Rynek
2018; R. 25, nr 4, s. 438-450, bibliogr. 27 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
1231-7853
Uwagi:
Atrykuł na CD-ROM
Polskie hasła przedmiotowe:
młodzi konsumenci
zachowania żywieniowe
płeć
Angielskie hasła przedmiotowe:
young people
nutritional behaviours
sex
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
9.000
http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.ekon-element-000171512151
19/75
Nr opisu:
0000092732
Tytuł oryginału:
Zjawisko SSS (sytości sensoryczno specyficznej) i możliwość wykorzystania jej w leczeniu zaburzeń odżywiania
Tytuł równoległy:
The SSS (Sensory-Specific Satiety) phenomenon and its application in the eating disorders treatment
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, Joanna
Łukasiewicz
.
Źródło:
Post. Żyw. Klin.
2018; t. 14, nr 2, s. 19-23, bibliogr. 22 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
1896-3706
Polskie hasła przedmiotowe:
sytość specyficzna sensorycznie
otyłość
głód
apetyt
Angielskie hasła przedmiotowe:
satiety specific sensory
obesity
hunger
appetite
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
1.000
https://pzk.wydawnictwo-scientifica.pl/artykuly/128-nr-2-2018-czerwiec
20/75
Nr opisu:
0000093478
Tytuł oryginału:
Pomiar sytości wśród dzieci z zastosowaniem metody graficznej "teddy the bear"
Tytuł równoległy:
The measurement of satiety among children with using of new picture rating scale 'teddy the bear"
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
.
Źródło:
W:
Selected problems of food quality
/ ed. Monika Żochowska-Grzywacz, Ryszard Zieliński
Adres wydawniczy:
Radom : Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny w Radomiu, 2018
Opis fizyczny:
S.11-20 : Bibliogr. 17 poz., streszcz. pol., ang.
ISBN:
978-83-7351-855-1
Charakt. formalna:
RKS
Charakt. merytoryczna:
MON
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
5.000
21/75
Nr opisu:
0000092499
Tytuł oryginału:
Uwarunkowania produkcji i wartość odżywcza produktów kakaowych
Autorzy:
FILIP
KŁOBUKOWSKI
, KAJA
KARWOWSKA
, MAGDALENA
SKOTNICKA
.
Źródło:
W:
XXIII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej : Żywność - tradycja i nowoczesność, Lublin, 24-25 maja 2018 : materiały konferencji naukowej
Adres wydawniczy:
[Lublin] : Towarzystwo Wydawnictw Naukowych "LIBROPOLIS" Sp. z o. o., [2018]
Opis fizyczny:
S. 41
ISBN:
978-83-63761-74-5
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
22/75
Nr opisu:
0000092498
Tytuł oryginału:
Wpływ postaci wybranych rodzajów herbat na zawartość szczawianów rozpuszczalnych w naparach
Autorzy:
KAJA
KARWOWSKA
, FILIP
KŁOBUKOWSKI
, MAGDALENA
SKOTNICKA
.
Źródło:
W:
XXIII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej : Żywność - tradycja i nowoczesność, Lublin, 24-25 maja 2018 : materiały konferencji naukowej
Adres wydawniczy:
[Lublin] : Towarzystwo Wydawnictw Naukowych "LIBROPOLIS" Sp. z o. o., [2018]
Opis fizyczny:
S. 40
ISBN:
978-83-63761-74-5
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
23/75
Nr opisu:
0000093590
Tytuł oryginału:
Możliwości wykorzystania karobu (Ceratonia siliqua) w sektorze żywnościowym i żywieniowym
Tytuł równoległy:
Possibilities of utilizing carob (Ceratonia Siliqua) in food industry and nutrition
Autorzy:
FILIP
KŁOBUKOWSKI
, MARIA
ŚMIECHOWSKA
, MAGDALENA
SKOTNICKA
.
Źródło:
Zesz. Nauk. SGGW Probl. Rol. Świat.
2018; vol. 18, nr 2, s. 140-148, bibliogr. [23] poz., streszcz.. pol., ang.
ISSN:
2081-6960
Polskie hasła przedmiotowe:
karob
kakao
zastosowanie
wartość odżywcza
guma karobowa
Angielskie hasła przedmiotowe:
carob
cocoa
application
nutritional value
carob gum
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
13.000
DOI:
24/75
Nr opisu:
0000094229
Tytuł oryginału:
The problem of food waste in different types of households on the example of the residents of Poland and Polish people residing in the United Kingdom : pilot study
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, KAJA
KARWOWSKA
, MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
Zeszyt. Nauk. SGGW. Probl. Rol. Świat.
2018; vol. 18, nr 3, s. 282-294, bibliogr. [42] poz., streszcz. ang.
ISSN:
2081-6960
Angielskie hasła przedmiotowe:
waste food
household
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
13.000
DOI:
25/75
Nr opisu:
0000092502
Tytuł oryginału:
Uwarunkowania produkcji i wartość odżywcza produktów kakaowych
Autorzy:
FILIP
KŁOBUKOWSKI
, KAJA
KARWOWSKA
, MAGDALENA
SKOTNICKA
.
Źródło:
W:
Żywność - tradycja i nowoczesność : procesy technologiczne a jakość żywności : XII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej
/ pod red. nauk. Karoliny M. Wójciak, Małgorzaty Karwowskiej
Adres wydawniczy:
Lublin : Towarzystwo Wydawnictw Naukowych "LIBROPOLIS" Sp. z o.o., 2018
Opis fizyczny:
S. 18-29 : Bibliogr. 16 poz., streszcz. pol.
ISBN:
978-83-63761-75-2
Polskie hasła przedmiotowe:
kakao
polifenole
teobromina
właściwości prozdrowotne
wartość odżywcza
Charakt. formalna:
RKS
Charakt. merytoryczna:
MON
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
5.000
26/75
Nr opisu:
0000092503
Tytuł oryginału:
Wpływ postaci wybranych rodzajów herbat na zawartość szczawianów rozpuszczalnych w naparach
Autorzy:
KAJA
KARWOWSKA
, FILIP
KŁOBUKOWSKI
, MAGDALENA
SKOTNICKA
.
Źródło:
W:
Żywność - tradycja i nowoczesność : prozdrowotne właściwości żywności : aspekty żywieniowe i technologiczne : XII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej
/ pod red. nauk. Małgorzaty Karwowskiej, Izabelli Jackowskiej
Adres wydawniczy:
Lublin : Towarzystwo Wydawnictw Naukowych "LIBROPOLIS" Sp. z o.o., 2018
Opis fizyczny:
S. 39-48 : Bibliogr. 13 poz., streszcz. pol.
ISBN:
978-83-63761-51-6
Polskie hasła przedmiotowe:
herbata
rozpuszczalne szczawiany
manganometria
rozdrobnienie
Charakt. formalna:
RKS
Charakt. merytoryczna:
MON
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
5.000
27/75
Nr opisu:
0000092704
Tytuł oryginału:
Rola naturalnych przeciwutleniaczy pochodzenia roślinnego w profilaktyce nowotworowej
Tytuł równoległy:
Role of natural antioxidants of plants in cancer prevention
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, Marika
Golan
, Noemi
Szmukała
.
Źródło:
Ann. Acad. Med. Gedan.
2017; t. 47, s. 119-127, bibliogr. 37 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
0303-4135
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
5.000
Inne bazy podające opis:
Scopus
https://annales.gumed.edu.pl/articles/212.pdf
28/75
Nr opisu:
0000089820
Tytuł oryginału:
Zachowania konsumenta wobec żywności funkcjonalnej i wysokosycącej
Tytuł równoległy:
Consumer behaviour with regard to functional and highly satiating food in Poland
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, Anna
Platta
.
Źródło:
Handel Wewn.
2017; R. 63, nr 1, s. 319-328, bibliogr. [26] poz., streszcz. pol., ang., ros.
ISSN:
0438-5403
Polskie hasła przedmiotowe:
żywność funkcjonalna
sytość
otyłość
Angielskie hasła przedmiotowe:
functional food
satiety
obesity
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
12.000
http://www.ibrkk.pl/pliki/hw/archiwum/handel_wew_1-2017.pdf
29/75
Nr opisu:
0000089823
Tytuł oryginału:
Sorptive properties of modified maize starch as indicators of their quality
Autorzy:
Aneta
Ocieczek
, MAGDALENA
SKOTNICKA
, Kinga
Baranowska
.
Źródło:
Int. Agrophys.
2017; vol. 31, nr 3, s. 383-392, bibliogr. [46] poz., streszcz. ang.
ISSN:
0236-8722
Angielskie hasła przedmiotowe:
modified maize starch
BET
GAB
Lewicki equations (1998, 2000)
Peleg
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej
, wskaźnik Impact Factor ISI:
1.242
Punktacja ministerstwa:
25.000
Inne bazy podające opis:
Scopus
Web of Science
DOI:
30/75
Nr opisu:
0000088708
Tytuł oryginału:
Zachowania zdrowotne kobiet ciężarnych z wyższym i średnim wykształceniem : badania wstępne
Tytuł równoległy:
Behaviour health pregnant women with secondary and higher education : preliminary studies
Autorzy:
MAGDALENA
PIESZKO
, Joanna
Ciesielska-Piotrowicz
, MAGDALENA
SKOTNICKA
, SYLWIA
MAŁGORZEWICZ
.
Źródło:
Pediatr. Med. Rodz.
2017; vol. 13, nr 1, s. 94-102, bibliogr. 24 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
1734-1531
Polskie hasła przedmiotowe:
kobiety w ciąży
zachowania zdrowotne
zmiany w diecie
żywienie
Angielskie hasła przedmiotowe:
pregnant women
health behaviour
changes in diet
nutrition
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL, ENG
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
10.000
Inne bazy podające opis:
Scopus
DOI:
31/75
Nr opisu:
0000088712
Tytuł oryginału:
Sytość : czy mamy na nią wpływ?
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
.
Źródło:
Post. Żyw. Klin.
2017; t. 13, nr 1, s. 42
ISSN:
1896-3706
Uwagi:
IX Konferencja Naukowo-Szkoleniowa "Nowe trendy w żywieniu klinicznym", Gdynia, 1 kwietnia 2017 r. : streszczenia
Charakt. formalna:
PSC
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
32/75
Nr opisu:
0000090817
Tytuł oryginału:
Porównanie właściwości sorpcyjnych grzybów suszonych w kontekście ich stabilności przechowalniczej
Tytuł równoległy:
Comparison of sorption properties of dried mushrooms by their storage stability
Autorzy:
Aneta
Ocieczek
, MAGDALENA
SKOTNICKA
.
Źródło:
Probl. Hig. Epidemiol.
2017; t. 98, nr 3, s. 296-301, bibliogr. 22 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
1895-4316
Polskie hasła przedmiotowe:
higroskopijność
grzyby suszone
model GAB
trwałość przechowalnicza
Angielskie hasła przedmiotowe:
hygroscopicity
dried mushrooms
GAB model
storage life
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
9.000
http://www.phie.pl/phe.php?opc=AR&lng=pl&art=1450
33/75
Nr opisu:
0000090816
Tytuł oryginału:
Wpływ rodzaju makaronu na poziom głodu i sytości wśród grupy kobiet
Tytuł równoległy:
Influence of pasta type on level of hunger and satiety in a group of women
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, Aneta
Ocieczek
.
Źródło:
Probl. Hig. Epidemiol.
2017; t. 98, nr 3, s. 281-284, bibliogr. 24 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
1895-4316
Polskie hasła przedmiotowe:
otyłość
Żywność wysokosycąca
głód
sytość
makaron
Angielskie hasła przedmiotowe:
obesity
highly satiating food
hunger
satiety
pasta
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
9.000
http://www.phie.pl/phe.php?opc=AR&lng=pl&art=1447
34/75
Nr opisu:
0000091486
Tytuł oryginału:
Prospects for development of highly satiating foods in Poland
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, FILIP
KŁOBUKOWSKI
, MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
Zeszyt. Nauk. SGGW. Probl. Rol. Świat.
2017; vol. 17, nr 4, s. 280-291, bibliogr. [52] poz., streszcz. ang.
ISSN:
2081-6960
Angielskie hasła przedmiotowe:
functional food
highly satiating food
obesity
Poland
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
13.000
DOI:
35/75
Nr opisu:
0000089582
Tytuł oryginału:
Zastosowanie wizualnych skal graficznych do oceny sytości po spożyciu napojów kakaowych wśród dzieci przedszkolnych
Autorzy:
FILIP
KŁOBUKOWSKI
, MAGDALENA
SKOTNICKA
, MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
W:
Żywność dla przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN
/ red. Anna Pęksa
Adres wydawniczy:
Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2017
Opis fizyczny:
S. 174-182 : Bibliogr. 12 poz., streszcz. pol.
ISBN:
978-83-7717-264-3
Polskie hasła przedmiotowe:
sytość
wizualne skale graficzne
otyłość
bezpieczeństwo żywnościowe
Charakt. formalna:
RKS
Charakt. merytoryczna:
MON
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
5.000
36/75
Nr opisu:
0000089583
Tytuł oryginału:
Zastosowanie wizualnych skal graficznych do oceny sytości po spożyciu napojów kakaowych wśród dzieci przedszkolnych
Autorzy:
FILIP
KŁOBUKOWSKI
, MAGDALENA
SKOTNICKA
, MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
W:
Żywność dla przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Wrocław, 4-5 lipca 2017 r. : materiały konferencji naukowej
/ red. Anna Pęksa
Adres wydawniczy:
Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2017
Opis fizyczny:
S. 44
ISBN:
978-83-7717-265-0
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
37/75
Nr opisu:
0000087516
Tytuł oryginału:
Ocena wpływu wysokobiałkowych śniadań na poziom głodu krótkoterminowy i długoterminowy
Tytuł równoległy:
The assessment of the influence of the high-protein breakfast on the level of short-term and long-term hunger
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, Anna
Platta
.
Źródło:
Bromat. Chem. Toksykol.
2016; t. 49, nr 3, s. 615-619, bibliogr. 12 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
0365-9445
Polskie hasła przedmiotowe:
sytość
głód
białka
otyłość
Angielskie hasła przedmiotowe:
satiety
hunger
proteins
obesity
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
6.000
http://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/16666
38/75
Nr opisu:
0000087515
Tytuł oryginału:
Zachowania zdrowotne młodzieży w cukrzycy typu I
Tytuł równoległy:
Health behaviours of young people in diabetes type I
Autorzy:
Anna
Platta
, MAGDALENA
SKOTNICKA
.
Źródło:
Bromat. Chem. Toksykol.
2016; t. 49, nr 3, s. 604-609, bibliogr. 8 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
0365-9445
Polskie hasła przedmiotowe:
edukacja zdrowotna
młodzież
cukrzyca typu I
Angielskie hasła przedmiotowe:
health education
young people
diabetes of type I
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
6.000
http://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/16668
39/75
Nr opisu:
0000087624
Tytuł oryginału:
Wpływ dodatku błonnika witalnego na poziom sytości w jogurtach naturalnych
Tytuł równoległy:
Influence of vital fiber added to plain yoghurt on yoghurt satiety level
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, Aneta
Ocieczek
.
Źródło:
Probl. Hig. Epidemiol.
2016; t. 97, nr 2, s. 125-128, bibliogr. 18 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
1895-4316
Polskie hasła przedmiotowe:
otyłość
błonnik
sytość
indeks sytości
Angielskie hasła przedmiotowe:
obesity
fiber
satiety index
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
9.000
http://www.phie.pl/phe.php?opc=AR&lng=pl&art=1361
40/75
Nr opisu:
0000087610
Tytuł oryginału:
Kakao jako prozdrowotny środek spożywczy
Tytuł równoległy:
Cocoa as a health-beneficiary food
Autorzy:
FILIP
KŁOBUKOWSKI
, MAGDALENA
SKOTNICKA
, MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
Szkice Hum.
2016; t. 16, nr 4, s. 155-166, bibliogr. [42] poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
1642-6363
Polskie hasła przedmiotowe:
kakao
czekolada
polifenole
alkaloidy
właściwości prozdrowotne
Angielskie hasła przedmiotowe:
cocoa
chocolate
polyphenols
alkaloids
health-promoting properties
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
6.000
http://szkicehumanistyczne.osw.olsztyn.pl/
41/75
Nr opisu:
0000087611
Tytuł oryginału:
Metody oznaczania wartości sycącej produktów spożywczych w profilaktyce otyłości
Tytuł równoległy:
Methods of determining the satiety value of food products in obesity prevention
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, FILIP
KŁOBUKOWSKI
.
Źródło:
Szkice Hum.
2016; t. 16, nr 4, s. 167-180, bibliogr. 39 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
1642-6363
Polskie hasła przedmiotowe:
gęstość energetyczna (DED)
indeks glikemiczny (IG)
indeks sytości (SI)
marker nasycenia (FF)
profilaktyka otyłości
Angielskie hasła przedmiotowe:
dietary energy density (DED)
glycemic index (GI)
satiety index (SI) fullness factor (FF)
obesity prevention
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
6.000
http://szkicehumanistyczne.osw.olsztyn.pl/
42/75
Nr opisu:
0000087569
Tytuł oryginału:
The possibility of using contemporary sources of dietary fiber in designing innovative food regulating the satiety level
Tytuł równoległy:
Możliwość wykorzystania nowoczesnych źródeł błonnika w projektowaniu innowacyjnej żywności regulującej uczucie sytości
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
Towarozn. Probl. Jakości
2016, nr 3, s. 65-75, bibliogr. 60 poz., streszcz. ang., pol.
ISSN:
1733-747X
Polskie hasła przedmiotowe:
Żywność wysokosycąca
błonnik pokarmowy
sytość
otyłość
Angielskie hasła przedmiotowe:
high satiating food
dietary fiber
satiety
obesity
dietary fiber
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
9.000
DOI:
http://www.tpj.uniwersytetradom.pl/images/pelne/03_48_2016.pdf
43/75
Nr opisu:
0000087519
Tytuł oryginału:
Porównanie wpływu czerstwienia na sorpcyjność miękiszu bułki pszennej i pieczywa tostowego
Tytuł równoległy:
Comparison of the staling effect on the sorption properties of the crumb wheat roll and toasted bread
Autorzy:
Aneta
Ocieczek
, MAGDALENA
SKOTNICKA
.
Źródło:
W:
Wybrane aspekty żywności
/ red. Ryszard Zieliński, Jerzy Żuchowski
Adres wydawniczy:
Radom : Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji - PIB, 2016
Opis fizyczny:
S. 122-132 : Bibliogr. 34 poz., streszcz. pol., ang.
ISBN:
978-83-7789-402-6 ; 978-83-7789-427-9
Charakt. formalna:
RKS
Charakt. merytoryczna:
MON
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
4.000
44/75
Nr opisu:
0000087518
Tytuł oryginału:
Wpływ zawartości skrobi na wartość indeksu sytości wybranych kasz
Tytuł równoległy:
The influence of starch on the level of satiety index of selected groats
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, Aneta
Ocieczek
.
Źródło:
W:
Wybrane aspekty żywności
/ red. Ryszard Zieliński, Jerzy Żuchowski
Adres wydawniczy:
Radom : Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji - PIB, 2016
Opis fizyczny:
S. 65-73 : Bibliogr. 24 poz., streszcz. pol., ang.
ISBN:
978-83-7789-402-6 ; 978-83-7789-427-9
Charakt. formalna:
RKS
Charakt. merytoryczna:
MON
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
4.000
45/75
Nr opisu:
0000086705
Tytuł oryginału:
Ocena wpływu wysokobiałkowych śniadań na poziom sytości krótkoterminowej i długoterminowej
Autorzy:
M[AGDALENA]
SKOTNICKA
, A.
Platta
.
Źródło:
W:
XXV Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Jakość zdrowotna żywności i żywienia", Warszawa-Józefów, 12-13 września 2016 r. : streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów
Opis fizyczny:
S. 64-65
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
46/75
Nr opisu:
0000086704
Tytuł oryginału:
Zachowania zdrowotne młodzieży w cukrzycy typu I
Autorzy:
A.
Platta
, M[AGDALENA]
SKOTNICKA
.
Źródło:
W:
XXV Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Jakość zdrowotna żywności i żywienia", Warszawa-Józefów, 12-13 września 2016 r. : streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów
Opis fizyczny:
S. 41-42
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
47/75
Nr opisu:
0000087520
Tytuł oryginału:
Żywność sycąca jako segment rynku żywności projektowanej
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, Anna
Platta
.
Źródło:
W:
Zachowania konsumentów na rynku towarów i usług. Nowa żywność. Nowa jakość. Nowe trendy w konsumpcji, Gdynia, 22-23 września 2016
Opis fizyczny:
S. 26
Polskie hasła przedmiotowe:
żywność funkcjonalna
sytość
otyłość
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
48/75
Nr opisu:
0000087514
Tytuł oryginału:
Odżywianie i aktywność fizyczna gwarantem dobrego zdrowia osób starszych
Tytuł równoległy:
Trition and physical activity as the guarantee of the senior's good health
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, Agnieszka
Gierczak
.
Źródło:
Zesz. Nauk. Akad. Mor. Gdyn.
2016, nr 93, s. 196-202, bibliogr. 15 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
1644-1818
Polskie hasła przedmiotowe:
osoby starsze
IPAQ
jakość życia
ocena jakości diety
Angielskie hasła przedmiotowe:
seniors
IPAQ
quality of life
assessment of diet
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
7.000
http://zeszyty.am.gdynia.pl/artykul-424.html
49/75
Nr opisu:
0000086061
Tytuł oryginału:
Kształtowanie jakości żywności a środowisko naturalne
Autorzy:
FILIP
KŁOBUKOWSKI
, MARIA
ŚMIECHOWSKA
, MAGDALENA
SKOTNICKA
.
Źródło:
W:
Żywienie a środowisko
/ pod red. nauk. Marzeny Podgórskiej
Adres wydawniczy:
Gdańsk : Wyższa Szkoła Zarządzania w Gdańsku, 2016
Opis fizyczny:
S. 7-19 : Bibliogr. 30 poz., streszcz. pol.
ISBN:
978-83-926884-3-3
Polskie hasła przedmiotowe:
jakość żywności
marnotrawienie
żywność ekologiczna
Charakt. formalna:
RKS
Charakt. merytoryczna:
MON
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
4.000
50/75
Nr opisu:
0000086062
Tytuł oryginału:
Zapotrzebowanie na wodę i ocena jej pobrania wśród osób starszych
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, Dominika
Rohde
, FILIP
KŁOBUKOWSKI
.
Źródło:
W:
Żywienie a środowisko
/ pod red. nauk. Marzeny Podgórskiej
Adres wydawniczy:
Gdańsk : Wyższa Szkoła Zarządzania w Gdańsku, 2016
Opis fizyczny:
S. 38-50 : Bibliogr. 34 poz., streszcz. pol.
ISBN:
978-83-926884-3-3
Polskie hasła przedmiotowe:
woda
osoby starsze
zapotrzebowanie na wodę
proces starzenia
Charakt. formalna:
RKS
Charakt. merytoryczna:
MON
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
4.000
51/75
Nr opisu:
0000084686
Tytuł oryginału:
Rola składników odżywczych w regulacji sytości organizmu
Tytuł równoległy:
The role of nutrients in the regulation of body satiety
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, Natalia
Duraj
.
Źródło:
Ann. Acad. Med. Gedan.
2015; t. 45, s. 79-87, bibliogr. 16 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
0303-4135
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
5.000
https://annales.gumed.edu.pl/articles/179
52/75
Nr opisu:
0000087512
Tytuł oryginału:
Aspekty jakości żywności przy outsourcowanej usłudze żywieniowej
Autorzy:
FILIP
KŁOBUKOWSKI
, MARIA
ŚMIECHOWSKA
, MAGDALENA
SKOTNICKA
.
Źródło:
W:
Bezpieczeństwo zdrowotne - ujęcie interdyscyplinarne. Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu - szanse i zagrożenia. 2
/ red. nauk. Helena Marek, Andrzej Zduniak
Adres wydawniczy:
Poznań : Wydawnictwo Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa, 2015
Opis fizyczny:
S. 159-170 : Bibliogr. 22 poz., streszcz. pol., ang.
ISBN:
978-83-65096-30-2
Polskie hasła przedmiotowe:
jakość żywności
outsourcing
żywienie zbiorowe
Angielskie hasła przedmiotowe:
food quality
outsourcing
mass nutrition
Charakt. formalna:
RKS
Charakt. merytoryczna:
MON
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
4.000
http://www.hurtownianowaksiazka.pl/wyzsza-szkola-bezpieczenstwa-poznan/2072--bezpieczenstwo-zdrowotne-ujecie-interdyscyplinarne-bezpieczenstwo-zywnosci-i-w-zywieniu-szanse-i-zagrozenia-t-1-97883650962
53/75
Nr opisu:
0000084133
Tytuł oryginału:
The influence of viscosity on the level of satiety index (IS) in tomato cream soup
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, Aneta
Ocieczek
.
Źródło:
W:
Międzynarodowa Konferencja Naukowa: Metody fizyczne w badaniu środowiska rolno-spożywczego i leśnego : materiały konferencyjne, Malinówka k. Ełku, 9-11 września 2015 r.
Opis fizyczny:
S. 57
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
54/75
Nr opisu:
0000084132
Tytuł oryginału:
Właściwości sorpcyjne modyfikowanych skrobi kukurydzianych w matematycznym opisie izoterm sorpcji
Autorzy:
Agnieszka
Ocieczek
, MAGDALENA
SKOTNICKA
, Kinga
Baranowska
.
Źródło:
W:
Międzynarodowa Konferencja Naukowa: Metody fizyczne w badaniu środowiska rolno-spożywczego i leśnego : materiały konferencyjne, Malinówka k. Ełku, 9-11 września 2015 r.
Opis fizyczny:
S. 42-43
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
55/75
Nr opisu:
0000084066
Tytuł oryginału:
Możliwości rozwoju żywności przeznaczonej dla osób starszych
Tytuł równoległy:
Development possibilities of elderly-designed food
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, Monika
Michalczuk
, MARIA
ŚMIECHOWSKA
, FILIP
KŁOBUKOWSKI
.
Źródło:
W:
Oblicza dobrobytu : wybrane zagadnienia. T. 2
/ red. nauk. WIESŁAWA ŁYSIAK-SZYDŁOWSKA i Krystyna Strzała
Adres wydawniczy:
Gdańsk : Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 2015
Opis fizyczny:
S. 129-139 : Bibliogr. [31] poz., streszcz. pol., ang.
ISBN:
978-83-7865-307-3
Polskie hasła przedmiotowe:
żywność funkcjonalna
osoby starsze
żywność dietetyczna
Angielskie hasła przedmiotowe:
functional food
elderly people
dietetic foods
Charakt. formalna:
RKS
Charakt. merytoryczna:
MON
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
4.000
https://ksiegarnia-bankowa.pl/modules.php?name=Sklep&plik=lista&nazwa=opis&nr_katal=9788378653073&hthost=1&store_id=2
56/75
Nr opisu:
0000084761
Tytuł oryginału:
Właściwości higroskopijne pyłku kwiatowego (obnóży pszczelich) jako czynnik jego bezpieczeństwa i stabilności przechowalniczej
Tytuł równoległy:
Hygroscopic properties of pollen as a factor in its safety and stability of storage
Autorzy:
Aneta
Ocieczek
, MAGDALENA
SKOTNICKA
, Katarzyna
Kłopotek
.
Źródło:
Probl. Hig. Epidemiol.
2015; t. 96, nr 4, s. 821-826, bibliogr. 25 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
1895-4316
Polskie hasła przedmiotowe:
higroskopijność
pyłek kwiatowy
model GAB
trwałość przechowalnicza
Angielskie hasła przedmiotowe:
hygroscopicity
pollen
GAB model
storage stability
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
9.000
http://www.phie.pl/phe.php?opc=AR&lng=pl&art=1336
57/75
Nr opisu:
0000084130
Tytuł oryginału:
Zależność między pomiarem FF (fulness factor) a IS (satiety index) na przykładzie wybranych produktów spożywczych [Dokument elektroniczny]
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
.
Źródło:
W:
Trendy w żywieniu człowieka
/ pod red. nauk. Małgorzaty Karwowskiej i Waldemara Gustawa
Adres wydawniczy:
Kraków : Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2015
Opis fizyczny:
S. 301-309 : Bibliogr. 25 poz., streszcz. pol.
Uwagi:
Dostępny w Internecie: https://www.up.lublin.pl/files/foodscience/sesja-pan/materialy/trendy_w_zywieniu_czlowieka.pdf [dostęp: 31.10.2018]
ISBN:
978-83-935421-8-5
Polskie hasła przedmiotowe:
indeks sytości
marker nasycenia
otyłość
Charakt. formalna:
RKS
Charakt. merytoryczna:
MON
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
4.000
https://www.up.lublin.pl/files/foodscience/sesja-pan/materialy/trendy_w_zywieniu_czlowieka.pdf
58/75
Nr opisu:
0000084135
Tytuł oryginału:
Zależność między pomiarem FF (fulness factor) a IS (satiety index) na przykładzie wybranych produktów spożywczych
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
.
Źródło:
W:
XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk: Żywność - Zdrowie - Przyszłość : materiały konferencji naukowej, Lublin, 25-26 czerwca 2015
Adres wydawniczy:
Kraków : Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2015
Opis fizyczny:
S. 63
ISBN:
978-83-935421-6-1
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
59/75
Nr opisu:
0000080444
Tytuł oryginału:
Ocena indeksu sytości oraz składników żywności w wybranych produktach spożywczych [Dokument elektroniczny]
Tytuł równoległy:
Satiety index and food ingredients assessment for selected food products
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, A.
Ocieczek
.
Źródło:
Bromat. Chem. Toksykol.
2014; t. 47, nr 3, s. 716-720, bibliogr. 15 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
0365-9445
Uwagi:
Dostępny w Internecie: http://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2014/Sk%C5%82ad%20Bromatologia%209_09%20png%20300dpi.pdf [dostęp: 27.09.2016]
Polskie hasła przedmiotowe:
indeks sytości
indeks glikemiczny
ładunek glikemiczny
otyłość
sytość
błonnik
Angielskie hasła przedmiotowe:
satiety index
glycemic index
glycemic load
obesity
satiety
fibre
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
5.000
http://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2014/Sk%C5%82ad%20Bromatologia%209_09%20png%20300dpi.pdf
60/75
Nr opisu:
0000080442
Tytuł oryginału:
Wybrane właściwości fizykochemiczne gumy ksantowej jako składnika preparatów o zwiększonej pojemności sycącej [Dokument elektroniczny]
Tytuł równoległy:
Selected physico-chemical properties of xanthan gum in relation to increased filling capacity preparartions
Autorzy:
A.
Ocieczek
, MAGDALENA
SKOTNICKA
.
Źródło:
Bromat. Chem. Toksykol.
2014; t. 47, nr 3, s. 649-654, bibliogr. 11 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
0365-9445
Uwagi:
Dostępny w Internecie: http://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2014/Sk%C5%82ad%20Bromatologia%209_09%20png%20300dpi.pdf [dostęp: 27.09.2016]
Polskie hasła przedmiotowe:
guma ksantanowa
powierzchnia właściwa adsorpcji
izotermy sorpcji
model GAB
Angielskie hasła przedmiotowe:
xanthan gum
adsorption specific surface
sorption isotherms
GAB model
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
5.000
http://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2014/Sk%C5%82ad%20Bromatologia%209_09%20png%20300dpi.pdf
61/75
Nr opisu:
0000080437
Tytuł oryginału:
Rola i znaczenie indeksu sytości w profilaktyce leczenia otyłości
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
.
Źródło:
W:
III Ogólnopolska Konferencja Naukowa: Środowisko, odżywianie, kosmetyki a zdrowie i uroda, Olsztyn, 17 maja 2014
Opis fizyczny:
S. 26
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
62/75
Nr opisu:
0000081718
Tytuł oryginału:
Aktywność fizyczna receptą na długowieczność
Tytuł równoległy:
Physical activity is the key to longevity
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, MAGDALENA
PIESZKO
.
Źródło:
Med. Ogólna Nauk. Zdr.
2014; t. 20, nr 4, s. 374-378, bibliogr. 34 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
2083-4543
Polskie hasła przedmiotowe:
IPQA
jakość życia
seniorzy
długowieczność
Angielskie hasła przedmiotowe:
IPQA
quality of life
seniors
longevity
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
4.000
DOI:
63/75
Nr opisu:
0000080440
Tytuł oryginału:
Odżywianie i aktywność fizyczna gwarantem dobrego zdrowia osób starszych
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, A.
Gierczak
.
Źródło:
W:
Ogólnopolska Konferencja Naukowa: Jakość towarów i usług w innowacyjnej gospodarce, Gdynia, 11-13 maja 2014 r. : streszczenia
Opis fizyczny:
S. 69
ISBN:
978-83-7421-212-0
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
64/75
Nr opisu:
0000081999
Tytuł oryginału:
Rola i znaczenie indeksu sytości w profilaktyce leczenia otyłości
Tytuł równoległy:
The role and importance of Satiety index in obesity prevention
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
.
Źródło:
Szkice Hum.
2014; t. 14, nr 4, s. 419-431, bibliogr. 35 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
1642-6363
Polskie hasła przedmiotowe:
indeks sytości
sytość
otyłość
Angielskie hasła przedmiotowe:
satiety index
satiety
obesity
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
5.000
http://osw.olsztyn.pl/pliki/2015/02/SZKICE-36.pdf
65/75
Nr opisu:
0000080435
Tytuł oryginału:
Ocena indeksu sytości oraz składników żywności w wybranych produktach spożywczych
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, A.
Ocieczek
.
Źródło:
W:
XXIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne: Bromatologia dla społeczeństwa XXI wieku, Kraków, 10-12 września 2014 r. : program i streszczenia wystąpień
Adres wydawniczy:
Warszawa : Wydawnictwo MALAMUT, 2014
Opis fizyczny:
S. 59 : Bibliogr. 7 poz.
ISBN:
978-83-934442-5-0
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
66/75
Nr opisu:
0000080436
Tytuł oryginału:
Wybrane właściwości fizykochemiczne gumy ksantanowej jako składnika preparatów o zwiększonej pojemności sycącej
Autorzy:
A.
Ocieczek
, MAGDALENA
SKOTNICKA
.
Źródło:
W:
XXIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne: Bromatologia dla społeczeństwa XXI wieku, Kraków, 10-12 września 2014 r. : program i streszczenia wystąpień
Adres wydawniczy:
Warszawa : Wydawnictwo MALAMUT, 2014
Opis fizyczny:
S. 142 : Bibliogr. 5 poz.
ISBN:
978-83-934442-5-0
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
67/75
Nr opisu:
0000077275
Tytuł oryginału:
Aktywność fizyczna receptą na długowieczność
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, MAGDALENA
PIESZKO
.
Źródło:
W:
II Krajowa Konferencja Naukowa: Żywienie - aktywność fizyczna - promocja zdrowia w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, Biała Podlaska, 13-14 września 2013 r. : streszczenia artykułów konferencyjnych
Opis fizyczny:
S. 26
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
68/75
Nr opisu:
0000077276
Tytuł oryginału:
Zachowania zdrowotne kobiet w ciąży z województwa pomorskiego
Autorzy:
MAGDALENA
PIESZKO
, J.
Ciesielska-Piotrowicz
, MAGDALENA
SKOTNICKA
, SYLWIA
MAŁGORZEWICZ
.
Źródło:
W:
II Krajowa Konferencja Naukowa: Żywienie - aktywność fizyczna - promocja zdrowia w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, Biała Podlaska, 13-14 września 2013 r. : streszczenia artykułów konferencyjnych
Opis fizyczny:
S. 21-22
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
69/75
Nr opisu:
0000078331
Tytuł oryginału:
Rola ziół w żywieniu osób starszych : badanie pilotażowe
Tytuł równoległy:
Role of herbs in nutrition of elderly people : a pilot study
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
.
Źródło:
Probl. Hig. Epidemiol.
2013; t. 94, nr 3, s. 635-638, bibliogr. 20 poz., streszcz. pol., ang.
ISSN:
1895-4316
Polskie hasła przedmiotowe:
seniorzy
zioła
fitoterapia
Angielskie hasła przedmiotowe:
elderly people
herbs
phytotherapy
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
7.000
http://www.phie.pl/pdf/phe-2013/phe-2013-3-635.pdf
70/75
Nr opisu:
0000078721
Tytuł oryginału:
Zioła w schorzeniach układu ruchu wśród ludzi starszych [Dokument elektroniczny]
Tytuł równoległy:
The use of herbs and herb products in treatment of musculosceletal illnesses caused by aging
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, MARIA
ŚMIECHOWSKA
.
Źródło:
W:
Zdrowie w kosmetologii i dietetyce : aspekty biomedyczne, społeczne i kulturowe
/ pod red. M. Cylkowskiej-Nowak, B. Raszei-Kotelby, A. Warteckiego
Adres wydawniczy:
Poznań : Wyższa Szkoła Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu, 2013
Opis fizyczny:
S. 36-43 : Bibliogr. 34 poz.
Uwagi:
Dostępny w Internecie: https://sin.put.poznan.pl/publications/details/bch0000051856 [dostęp: 05.11.2018]
ISBN:
978-83-64121-00-5
Charakt. formalna:
RKS
Charakt. merytoryczna:
MON
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
4.000
https://sin.put.poznan.pl/publications/details/bch0000051856
71/75
Nr opisu:
0000075946
Tytuł oryginału:
Wybrane parametry jakościowe w ocenie mrożonych ciast drożdżowych
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, P.
Palich
.
Źródło:
W:
Wybrane aspekty oceny jakości żywności
/ red. R. Zieliński, J. Żuchowski
Adres wydawniczy:
Radom : Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji, 2012
Opis fizyczny:
S. 49-57 : Bibliogr. 13 poz.
ISBN:
978-83-7789-059-2
Charakt. formalna:
RKS
Język publikacji:
POL
Punktacja ministerstwa:
4.000
72/75
Nr opisu:
0000076177
Tytuł oryginału:
Zioła w schorzeniach układu ruchu wśród ludzi starszych
Autorzy:
M[AGDALENA]
SKOTNICKA
, M[ARIA]
ŚMIECHOWSKA
, N.
Wiśniewska
.
Źródło:
W:
XI. Ogólnopolska Konferencja Naukowa : Najnowsze osiągnięcia kosmetologii i dietetyki w aspekcie nauk biomedycznych i psychospołecznych, Poznań, 22-23 listopada 2012
Opis fizyczny:
S. 41
Polskie hasła przedmiotowe:
fitoterapia
seniorzy
skrzyp polny
powiewnik szorstki
rdest ptasi
latorośl rozesławna
imbir lekarski
wierzba purpurowa
róża dzika
Charakt. formalna:
PSM
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
73/75
Nr opisu:
0000075944
Tytuł oryginału:
The black tea bioactivity: an overview
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, J.
Chrostowska-Wynimko
, JERZY
JANKUN
, E.
Skrzypczak-Jankun
.
Źródło:
Centr. Eur. J. Immunol.
2011; vol. 36, nr 4, s. 284-292, bibliogr. 79 poz., streszcz. ang.
ISSN:
1426-3912
Angielskie hasła przedmiotowe:
black tea
polyphenols
bioavailability
cancer
cardiovascular
Charakt. formalna:
ARP
Charakt. merytoryczna:
PPP
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej
, wskaźnik Impact Factor ISI:
0.317
Punktacja ministerstwa:
15.000
https://www.termedia.pl/-Review-paper-The-black-tea-bioactivity-an-overview,10,17946,1,1.html
74/75
Nr opisu:
0000064554
Tytuł oryginału:
Diverse inhibition of plasminogen activator inhibitor type 1 by theaflavins of black tea
Autorzy:
JERZY
JANKUN
, MAGDALENA
SKOTNICKA
, WIESŁAWA
ŁYSIAK-SZYDŁOWSKA
, A.
Al-Senaidy
, E.
Skrzypczak-Jankun
.
Źródło:
Int. J. Mol. Med.
2011; vol. 27, nr 4, s. 525-529, bibliogr. 29 poz., streszcz. ang.
ISSN:
1107-3756
Angielskie hasła przedmiotowe:
black tea
polyphenols
theaflavins
plasminogen activator inhibitor
Charakt. formalna:
ARZ
Charakt. merytoryczna:
ORG
Język publikacji:
ENG
Afiliacja GUMed
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej
, wskaźnik Impact Factor ISI:
1.573
Punktacja ministerstwa:
25.000
DOI:
https://www.spandidos-publications.com/ijmm/27/4/525
75/75
Nr opisu:
0000060869
Tytuł oryginału:
Wpływ fluktuacji temperatury przechowywania na czerstwienie mrożonych wyrobów drożdżowych
Tytuł równoległy:
The effect of storage temperature fluctuation on staling of frozen yeast cake products
Autorzy:
MAGDALENA
SKOTNICKA
, P.
Palich
.
Źródło:
Acta Agrophys.
2009; t. 14, nr 3, s. 735-744, bibliogr. [13 poz.], streszcz.pol., ang.
Polskie hasła przedmiotowe:
retrogradacja skrobi
czerstwienie
ususzka wewnętrzna
wskaźnik P%
zdolność miękiszu do pęcznienia
Angielskie hasła przedmiotowe:
starch retrogradation
swelling ability
degree of staling
internal shrinkage
index P%
Charakt. formalna:
ARP
Język publikacji:
POL
Afiliacja GUMed
Punktacja ministerstwa:
6.000
stosując format:
standardowy
skrócony
pełny
standardowy z etykietami pól
skrócony z etykietami pól
pełny z etykietami
standardowy bez etykiet
skrócony bez etykiet
skrócony z etykietami i pkt.
kontrolny
Nowe wyszukiwanie
Wyszukiwanie w bazie bibliograficznej GUMed
Strona WWW BG GUMed